Jyväskylän yliopisto

“Kun hän syntyi, päätin antaa hänelle mahdollisuuden puhua venäjää” – näkökulma kielipolitiikkaan

Jaa

FM Polina Vorobeva tutkii väitöksessään, miten venäjänkieliset yksinhuoltajaperheet sovittavat Suomessa kielipolitiikkaansa monimutkaisten yhteiskuntapoliittisten ja koulutuksellisten realiteettien taustaa vasten.

Polina Vorobeva havaitsi tutkimuksessaan, että yksinhuoltajaäidit löytävät keinot tukea lastensa kaksikielisyyttä. (Kuva Pertteri Kivimäki / JYU )
Polina Vorobeva havaitsi tutkimuksessaan, että yksinhuoltajaäidit löytävät keinot tukea lastensa kaksikielisyyttä. (Kuva Pertteri Kivimäki / JYU )

Tutkimuksessaan Vorobeva analysoi myös sitä, miten yksinhuoltajuus ja muuttuvat perhemuodot vaikuttavat perheen kielipolitiikkaan.

Metodologisesti väitöskirja pohjautuu neksusanalyysiin, jonka vaiheet ovat kartoittaminen, navigointi ja muokkaaminen. Aineisto koostuu kahdeksan äidin haastatteluista ja kahden perheen videoimista vuorovaikutustilanteista.

Tutkimus osoittaa, että venäjänkieliset yksinhuoltajaperheet, jotka kasvattavat lapsensa kaksikielisesti, pyrkivät ylläpitämään sukulaisuussuhteita, jotka toimivat resursseina heidän perheidensä kielipolitiikalle.

Vaikka äidit käyttävät kielioppia ja kielen rakennetta määrittävänä venäjää, he pyrkivät luomaan tilaa koko kielellisen repertuaarinsa käyttämiselle puhuessaan lastensa kanssa.

Väitöstutkimuksen tulokset viittaavat suomen kielen kasvavaan rooliin perheissä. Tuloksissa korostuu se, että eroperheessä, jossa vanhemmat käyvät huoltajuusjärjestelyjä koskevaa oikeudellista kiistaa, oman äidinkielen opetuksen asema on perussyynä perheiden jännitteisiin. Yhteiskunta ei arvosta äidin pyrkimystä venäjän kielen tukemiseen.

–Tulokset viittaavat siihen, että kielikoulutuspolitiikassa on tarpeen ottaa huomioon perhekielten lisäksi myös perheen kokoonpano. Siitä voi olla hyötyä myös kaksikielisten perheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille, Vorobeva uskoo.

– Muuten kaksikielistä kasvatusta koskevat suositukset ja oman äidinkieleen tukemiseen liittyvät poliittiset päätökset suodattuvat sen oletuksen läpi, että perhe on kiinteä ydinyksikkö, hän jatkaa.

Lisäksi tutkimuksessa korostetaan, että yksinhuoltajaäidit löytävät keinoja tukea lastensa kaksikielisyyttä esteistä ja vaikeuksista huolimatta.

FM Polina Vorobevan soveltavan kielitieteen (kieli- ja viestintätieteiden laitos) väitöskirjan "When he was born, I decided to give him an opportunity to speak Russian": a nexus analytical perspective on family language policy and single-parenting tarkastustilaisuus pidetään 13.5.2024 klo 17.00 vanhassa juhlasalissa S212. Vastaväittäjänä toimii professori Kendall A. King (University of Minnesota) ja kustoksena professori Åsa Palviainen (Jyväskylän yliopisto).

Tilaisuutta voi seurata suorana: 
https://r.jyu.fi/dissertation-vorobeva-130523

Linkki julkaisuun: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-86-0109-8

Taustatietoja:

Polina Vorobeva toimii tällä hetkellä venäjän kielen ja kulttuurin yliopistonopettajana. Hänen tutkimusintressinsä liittyvät monikielisyyteen ja sosiolingvistiikkaan laajasti ja erityisesti perheiden monikielisyyteen. Hän käyttää työssään diskurssisuuntautuneita ja nexusanalyyttisiä lähestymistapoja.

Väitöskirjatyötä ovat tukeneet Jyväskylän yliopiston kieli- ja viestintätieteiden laitos sekä humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta. 

Lisätietoja: Polina Vorobeva, polina.p.vorobeva@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uusimmat liikunnan ja terveyden opinnäytetyöt esitellään yleisölle Liikuntatieteellisen tiedekunnan Tieteen päivässä 8.5.2024 Agorassa3.5.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Liikuntatieteellisen tiedekunnan Tieteen päivä järjestetään keskiviikkona 8.5.2024 Agorassa. Tapahtuman keskipisteessä ovat opiskelijat ja väitöskirjatutkijat, jotka pääsevät päivän aikana esittelemään valmistuvia opinnäytetöitään. Päivän tarkoituksena on nostaa esiin ja juhlistaa tiedekunnan monipuolista tutkimusta ja tarjota opiskelijoille harjoitusta ja kokemusta tieteellisen työn esittämisestä.

Yli 500 lasten ja nuorten liikunnan huippuasiantuntijaa 52 eri maasta kokoontuu Jyväskylään 13.–17.5.202429.4.2024 06:30:00 EEST | Tiedote

Kansainvälinen liikuntapedagogiikan ja -kasvatuksen asiantuntijoiden AIESEP-kongressi järjestetään Jyväskylän yliopistossa 13.–17.5.2024. Kongressiin saapuu yli 500 osallistujaa 52 maasta ympäri maailman. Viisipäiväisen tapahtuman ohjelma kattaa uusimman tutkimuksen ja tulokset lasten ja nuorten liikkumisesta. Toivotamme median edustajat tervetulleiksi tapahtumaan tutustumaan alan ajankohtaisimpiin aiheisiin ja parhaisiin osaajiin!

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye