Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Biosfäärialueen ja Eyes as Big as Plates -taiteilijaduon yhteistyöprojektia esitellään valokuvanäyttelyn avajaistilaisuudessa 7.5.2024 Kolin luontokeskus Ukossa

Jaa

2.5.–27.6.2024 avoinna olevassa valokuvanäyttelyssä on kuvattuna pohjoiskarjalaisia toimijoita kuten kyläaktiiveja, valuma-aluekunnostajia, turvealan ammattilaisia, kalakantojen elvyttäjiä, metsästäjiä ja luonnonsuojelijoita. Näyttelyn avajaisissa 7.5. tiede ja taide kohtaavat Veden taju -tutkimusryhmän ja Pohjois-Karjalan biosfäärialueen kanssa järjestettävässä Veden tajusta toimintaan -keskustelutilaisuudessa.

Kuva: Karoline Hjorth & Riitta Ikonen (Eyes as Big as Plates)
Kuva: Karoline Hjorth & Riitta Ikonen (Eyes as Big as Plates)

Pohjois-Karjalan biosfäärialueen tavoitteina on vahvistaa alueen ihmisten luontosuhdetta ja edistää alueella poikkitieteellistä yhteistyötä ympäristöasioissa. Viimeisen parin vuoden aikana kansainvälinen Eyes as Big as Plates -taiteilijaduo on tehnyt yhteistyötä Pohjois-Karjalan biosfäärialueen kanssa kuvaten ja haastatellen Pohjois-Karjalassa paikallisia toimijoita kuten kyläaktiiveja, valuma-aluekunnostajia, turvealan ammattilaisia, kalakantojen elvyttäjiä, metsästäjiä ja luonnonsuojelijoita.

Tavoitteena on taiteen, tieteen ja toiminnan keinoin edistää ymmärrystä nykyihmisen luontoon kuulumisesta. Yhteistyön hedelmiin päästään tutustumaan ensi kerran 2.5.–27.6.2024 Kolin luontokeskus Ukossa näytteillä olevassa taidenäyttelyssä. Esillä on viime vuonna biosfäärialueella kuvattuja töitä, joissa yhteistyötahojen tarinat heräävät eloon upeiden potrettien ja taustatarinoiden kautta. 

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Pohjois-Karjalan biosfäärialueen, Eyes as Big as Plates -työryhmän, Kolin kulttuuriseuran ja Metsähallituksen Luontopalveluiden kanssa. Pohjois-Karjalan ELY-keskus koordinoi biosfäärialueen toimintaa.

Näyttelyn avajaistilaisuudessa tiistaina 7.5.2024 tiede ja taide kohtaavat Veden taju -tutkimusryhmän (Luonnonvarakeskus, Suomen ympäristökeskus & Aalto-yliopisto) ja Pohjois-Karjalan biosfäärialueen kanssa järjestettävässä Veden tajusta toimintaan -keskustelutilaisuudessa. Paneelissa on mukana valokuvissa esiintyviä yhteistyötahoja ja keskustelun teemoina on ihmisen suhde veteen ja toiminta veden puolesta. Avajaistilaisuus on kaikille avoin ja maksuton.

Avajaisissa on mahdollista tavata myös toinen taiteilijoista, Yhdysvalloissa asuva Riitta Ikonen, jolla on sukujuuret Lieksassa. Avajaisissa esitellään myös uutta Pohjois-Karjalassa toteutettavaa kouluyhteistyöprojektia, jossa Kolin koulun ja Rantakylän normaalikoulun oppilasryhmät tekevät omia teoksia Eyes as Big as Plates -metodilla kuvaten ja haastatellen valitsemaansa tärkeää henkilöä. Oppilaiden työt tulevat osaksi näyttelyä. 

Eyes as Big as Plates eli ”Lautasen kokoiset silmät” on suomalais-norjalaisen taiteilijaduo Riitta Ikosen ja Karoline Hjorthin jatkuva yhteistyöprojekti. Tavoitteena on taiteen, tieteen ja toiminnan keinoin edistää ymmärrystä nykyihmisen luontoon kuulumisesta. Sarjassa on yli 150 teosta 17 maasta, ja tuotantoa johdattelee prosessikeskeinen lähestymistapa ja tiivis yhteistyö osallistujien kesken. Näyttelyitä on ollut ympäri maailman, mm. Kiasmassa, Barbican Centressä sekä Pyeongchangin Olympialaisissa. Kuvista tehty ensimmäinen kirja oli ehdolla maailman parhaaksi ensimmäiseksi valokuvakirjaksi (Paris Photo Aperture Awards).

Näyttelyyn voi tutustua 2.5.–27.6.2024 Kolin Luontokeskus Ukon aukioloaikojen mukaisesti. 

Avajaistilaisuuden 7.5.2024 ohjelma

  • Klo 15–16: Näyttelyn avajaiset 
  • Klo 16–18: Veden tajusta toimintaan -keskustelutilaisuus yhteistyössä Veden taju -hankkeen kanssa 
  • Klo 18–19: Vapaata seurustelua

Tilaisuuteen järjestetään bussikuljetus Joensuusta! Bussi lähtee yliopistolta klo 14 ja palaa klo 20. Bussikuljetus on ilmainen. Ilmoittaudu bussiin mukaan 2.5.2024 mennessä tämän linkin kautta (webropolsurveys.com)

Lisätietoja

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Karjalan biosfäärialue:
Vilma Lehtovaara
puh: +358 295 026 034
vilma.lehtovaara(at)ely-keskus.fi

Eyes as Big as Plates:
Riitta Ikonen
puh: +1 (646) 541-714
eyesasbigasplates(at)gmail.com

Kolin kulttuuriseura ry:
Aura Liski
Puh: + 358 505 920 979
koliresidence(at)gmail.com

Kuvat

Kuva: Karoline Hjorth & Riitta Ikonen (Eyes as Big as Plates)
Kuva: Karoline Hjorth & Riitta Ikonen (Eyes as Big as Plates)
Lataa
Kuva: Karoline Hjorth & Riitta Ikonen (Eyes as Big as Plates).
Kuva: Karoline Hjorth & Riitta Ikonen (Eyes as Big as Plates).
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Yhteystiedot

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

p. 0295 026 000
www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala

ELY-keskuksen logo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye