Väitös: Politiikkamallien leviämiseen vaikuttaa niiden muovautuvuus ja symbolinen elinkelpoisuus

Jaa

YTM Lauri Heimo tutki väitöskirjassaan ehdollisen käteisavun ohjelman (conditional cash transfer – CCT) globaalia leviämistä. Ehdollisen käteisavun ohjelmien tapaustutkimuksen avulla väitöskirja valaisee sitä, miten globaalit politiikkamallit kehittyvät ja millaiset ominaisuudet mahdollistavat niiden leviämisen ja omaksumisen erilaisissa yhteyksissä.

Lauri Heimo. (Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto)
Lauri Heimo. (Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto)

1990-luvun puolivälistä lähtien noin kolmasosa maailman maista on ottanut käyttöön ehdollisen käteisavun ohjelman (conditional cash transfer – CCT). Lauri Heimon väitöskirja tarkastelee tekijöitä tämän sosiaalipoliittisen ohjelman globaalin leviämisen taustalla.

Ehdolliset käteisavustukset ovat köyhyyden torjuntaan suunnattuja ohjelmia, joissa etuudet ovat tiukasti kohdennettu köyhille kotitalouksille. Säännöllinen rahallinen etuus edellyttää sen saajalta tietynlaista käyttäytymistä, kuten lasten terveystarkastuksia ja koulunkäyntiä.

– On kiinnostavaa, että näitä ohjelmia ovat omaksuneet hallitukset vasemmalta oikealle ja sosioekonomisesti vaihtelevissa maissa, pääasiassa globaalissa etelässä. CCT-ohjelmia on myös kritisoitu, ja samalla on kiinnitetty huomiota siihen, että ilman ehtoja toimivilla käteisavustuksilla on mahdollista saavuttaa samat positiiviset vaikutukset, Heimo sanoo.

Tätä taustaa vasten Heimo osoittaa väitöskirjassaan ominaisuuksia, jotka ovat mahdollistaneet ehdollisen käteisavun mallin maailmanlaajuisen leviämisen.

Tutkimuskysymykseen etsitään vastauksia kolmessa artikkelissa. Ensimmäisessä tarkastellaan, miten Meksikon ehdollisen käteisavun ohjelmasta luotiin innovatiivinen ehdollisten käteisavustusten edelläkävijä ja millaisia seurauksia tällä oli yleiselle käsitykselle näistä ohjelmista. Toisessa artikkelissa käsitellään kansainvälisten organisaatioiden, kuten Maailmanpankin, roolia globaalin CCT-politiikkamallin luomisessa sekä CCT-narratiivin muodostamisessa ja ylläpitämisessä. Kolmannessa artikkelissa tutkittiin, miten CCT-malli vetoaa poliittisiin päätöksentekijöihin analysoimalla, miten malli omaksuttiin ideologisesti vastakkaisten koalitioiden toimesta Chilessä.

– Tulosten valossa ehdollisten käteisavustusten leviämisessä on ollut tärkeää kyseisen politiikkamallin vetoava tarina ja se, että malli on ollut niin sanotusti diskursiivisesti muovautuva. Näin siihen on voitu liittää hyvin monenlaisia merkityksiä ja mallia on voitu tukea ja perustella erilaisista poliittisista näkökulmista, Heimo sanoo.

Politiikkamalleja ei tulisikaan tarkastella vain strategisina interventioina, joilla pyritään ongelmien ratkaisemiseen, eikä niiden leviämistä tule tarkastella vain niiden tehokkuuden perusteella. Politiikkamallin maailmanlaajuisen leviämisen kannalta mallin on oltava symbolisesti elinkelpoinen (symbolically viable).

Lauri Heimo on kotoisin Järvenpäästä, asuu Maunulassa ja työskentelee tutkijana Helsingin yliopistossa.

Väitöstilaisuus perjantaina 26. huhtikuuta

Yhteiskuntatieteiden maisteri Lauri Heimon yhteiskuntatieteisiin kuuluva väitöskirja Discursive Construction of Conditional Cash Transfers: Analysis of a Global Policy Model tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa perjantaina 26.4.2024 kello 12 alkaen Keskustakampuksen D11 -salissa (Kalevantie 4, Tampere). Vastaväittäjänä toimii professori David Inglis Helsingin yliopistosta. Kustoksena toimii professori emeritus Pertti Alasuutari Tampereen yliopistosta.

Yhteyshenkilöt

Lauri Heimo
lauri.heimo@helsinki.fi

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Tekoälypohjainen videomonitorointi mahdollistaa epilepsiakohtausten automaattisen dokumentoinnin ja tukee hoitoa2.5.2024 13:15:00 EEST | Tiedote

Epilepsiakohtausten dokumentointi on pitkään nojannut kohtauspäiväkirjoihin. Ne ovat kuitenkin alttiita epätarkkuuksille kohtausten vajavaisen havaitsemisen ja kohtausten tulkinnanvaraisuuden vuoksi. Lääketieteen lisensiaatti Petri Ojanen tutki väitöskirjassaan tekoälypohjaisen liikeanalyysin toimivuutta kohtausten automaattisessa havaitsemisessa ja luokittelussa.

Väitös: Kirjallisuuden eläinkuvaukset antavat äänen pohjoisten alkuperäiskansojen kokemuksille Neuvostoliitossa2.5.2024 10:00:00 EEST | Tiedote

FM Eeva Kuikka tutki väitöskirjassaan eläinten roolia Venäjän pohjoisten alkuperäiskansojen kirjallisuudessa. Tutkimus osoittaa, että alkuperäiskansoja edustavat kirjailijat hyödyntävät ihmisten ja eläinten välisen suhteen kuvauksia käsitelläkseen pohjoisten alkuperäiskansojen ja Neuvostovallan välistä suhdetta. Väitöskirjatutkimus syventää ymmärrystä alkuperäiskansojen kokemuksista Neuvostoliitossa ja tarjoaa näin välineitä etnisten vähemmistöjen tilanteen ymmärtämiseksi myös nyky-Venäjällä.

ProDigial testaa nyt infra-alan tuottavuutta parantavia ratkaisuja käytännössä – myös tekoälyn käyttöä tutkitaan25.4.2024 08:00:00 EEST | Tiedote

Infra-alan tuottavuutta ja digitalisaatiota kirittäneen, Tampereen yliopiston johtaman ProDigial-tutkimusohjelman jatkokaudella testataan kehitettyjen ratkaisujen toimivuutta tilaajaorganisaatioiden arjessa. Laajaan yhteistyöhön ja sen kehittämiseen nojaava tutkimusohjelma selvittää lisäksi tekoälyn käyttömahdollisuuksia infrahankkeiden elinkaarella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye