Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

EVA: Kevään poliittiset lakot heikensivät lakko-oikeuden arvostusta

Jaa

Suomalaisista 48 prosenttia arvioi, että ”suomalaisilla työpaikoilla lakkoillaan tarpeettoman paljon, mikä vahingoittaa maamme asemaa kansainvälisillä markkinoilla ja investointien kohteena”. Vuosi sitten näin ajatteli vain 31 prosenttia, selviää EVAn kevään 2024 Arvo- ja asennetutkimuksesta.

EVAn Arvo- ja asennetutkimus, kevät 2024.
EVAn Arvo- ja asennetutkimus, kevät 2024.

Tärkeimmät havainnot

  • Suomalaisten suhtautuminen lakkoiluun ja lakko-oikeuteen on muuttunut myönteisestä neutraaliksi.
  • Vajaa puolet (48 %) arvioi, että suomalaisilla työpaikoilla lakkoillaan tarpeettoman paljon. Eri mieltä väittämän kanssa on nyt 43 prosenttia. Lakkoilun määrää vahingollisena pitävien osuus on kasvanut tuntuvasti (17 %-yks.) viime vuoden keväästä.
  • Muutoksen taustalla on etenkin kokoomuksen ja perussuomalaisten kannattajien torjuvien lakkoasenteiden jyrkentyminen. SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden äänestäjien asenteet ovat puolestaan muuttuneet aiempaakin hyväksyvämmiksi lakkoilulle.
  • Noin kaksi kolmasosaa (64 %) katsoo, että poliittiset lakot ovat aiheuttaneet suurta haittaa kansantaloudelle.


Suomalaisista 42 prosenttia katsoo ammattiliittojen lakkoilevan vastuullisesti ja harkitsevasti. Suurempi osa eli vajaa puolet (48 %) on toista mieltä eli arvioi ammattiliittojen lakkoilun ennemmin vastuuttomaksi ja harkitsemattomaksi.

null
EVAn Arvo- ja asennetutkimus, kevät 2024.

Arvo- ja asennetutkimuksen kyselyn tulos kätkee taakseen jyrkkiä mielipide-eroja erityisesti eri puolueiden kannattajaryhmien välillä.

Suhtautuminen lakkoiluun ja lakko-oikeuteen on sukeltanut hyvin kielteiseksi hallituksen pääpuolueiden, kokoomuksen ja perussuomalaisten, kannattajien parissa. Vastaavasti opposition vasemmistopuolueiden kannattajien keskuudessa lakkoasenteet ovat muuttuneet aiemmalta hyvin myönteiseltä tasolta vieläkin hyväksyvämmiksi.

null
EVAn Arvo- ja asennetutkimus, kevät 2024.

EVAn kyselyn mukaan 46 prosenttia suomalaisista pitää poliittisia lakkoja oikeutettuina, koska hallitus on astunut työmarkkinajärjestöjen tontille, mutta yhtä moni (45 %) pitää niitä ”hyödyttömänä teatterina, jota näytellään ammattiyhdistysjohtajien arvovallan suojelemiseksi".

"Lakkoasenteet ovat polarisoituneet kevään protestien myötä. Tulosten valossa ammattiyhdistysliikkeen ja Petteri Orpon hallituksen väliselle konfliktille ei ole näköpiirissä sellaista loppuratkaisua, johon suomalaisten enemmistö olisi tyytyväisiä", toteaa analyysin kirjoittanut EVAn tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto.

Näin kysely tehtiin

Tulokset perustuvat 2 087 henkilön antamiin vastauksiin. Tulosten virhemarginaali on koko väestön tasolla 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan. Tiedot kerättiin 13.3.-21.3.2024. Vastaajat edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä (pl. Ahvenanmaa). Aineisto on kerätty Taloustutkimus Oy:n internetpaneelissa, josta tutkimusotos on muodostettu ositetulla satunnaisotannalla. Aineisto on painotettu edustamaan väestöä iän, sukupuolen, asuinalueen, koulutuksen, ammatin tai aseman, toimialan ja puoluekannatuksen mukaan. Aineiston tilastollisen jatkoanalyysin on tehnyt Pentti Kiljunen (Yhdyskuntatutkimus Oy). Tulokset ja niiden tarkemmat väestöryhmittäiset erittelyt löytyvät EVAn kotisivuilta. EVAn Arvo- ja asennetutkimuksia on tehty vuodesta 1984.

Lisätiedot

Ilkka Haavisto: Viimeinen taisto: Poliittiset lakot söivät lakko-oikeuden arvostusta EVA Analyysi osoitteessa www.eva.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA

Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA on elinkeinoelämän think tank, jonka tavoitteena on edistää suomalaisen yhteiskunnan pitkän aikavälin menestystä. EVA tuottaa tietoa ja näkemyksiä ajankohtaiseen julkiseen keskusteluun sekä esittää reformeja poliittisille päättäjille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän valtuuskunta EVA ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye