Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon isojen järvien tulvat jatkavat laajenemistaan

Jaa

Mäntyharjun reitin isojen järvien (Puula, Kyyvesi ja Vuohijärvi) vedenpinnat jatkavat nousuaan ja niiden tulva-alueet laajenevat. Säännöstellyn Puulan vedenkorkeus on nousemassa harvinaisen korkealle tasolle toukokuun aikana. Vedenpinnan ennakoidaan nousevan nykyisestä korkeudestaan vielä 10–20 senttimetriä. Edellisen kerran Puula on tulvinut näin korkealle vuonna 2012, jolloin tulva muun muassa peitti alavat ranta-alueet alleen ja irrotti laitureita kiinnityksestään.

Kyyvedellä otettu kuva, jossa rannalla olevat metsän puut ovat jääneet tulvaveden alle
Tulvinut metsäranta Kyyvedellä

Puulan tulvahuippu ajoittunee touko-kesäkuun vaihteeseen. Valumat ovat viime aikoina kasvaneet, sillä lämmennyt sää sulattaa nopeasti viimeisiä lumia ja huhtikuun sademäärät ovat olleet yli kaksinkertaiset tavanomaiseen verrattuna.  Mikäli kevät jatkuu sateisena, voi tulva kohota ennakoitua suuremmaksi. 

Puulan vedenpinnan nousua hillitään suurilla juoksutuksilla Kissakosken voimalaitoksella. Ohijuoksutukset aloitettiin maaliskuussa ja niitä on kasvatettu kevään aikana. Suuri juoksutusmäärä pitää vedenpinnat korkealla alapuolisessa vesistössä. Vahvajärven vedenpinta on nyt 35 senttiä tavanomaista tulvakorkeuttaan ylempänä. Juoksutusta joudutaan todennäköisesti edelleen kasvattamaan toukokuun aikana.  

Sijaitseeko kiinteistösi tulvavaara-alueella?  

Puulalle ja alapuoliseen vesistönosaan on laadittu tulvavaarakartat. Näillä alueilla voit tarkistaa Tulvakeskuksen tulvakarttapalvelusta, sijaitseeko kiinteistösi tulvavaara-alueella https://www.vesi.fi/vesitieto/tulvakarttapalvelu/.  

Tulvakarttoja on laadittu eri suuruisille tulville. Puulalle ennustetaan tulvaa, jonka suuruus on yleisellä tai melko harvinaisella tasolla (toistuvuus 1/20…1/50). Vahvajärvelle ja muuhun Puulan alapuoliseen vesistöön ennustetun tulvan vastaavuus on kartoilla suuruudeltaan hyvin yleinen tai yleinen tulva (toistuvuus 1/10...1/20).  

Tulvan toistuvuuden voi valita Karttatasot-paneelista.  

Tulvahuippujen ennakoidaan aiheuttavan vahinkoja matalimmille alueille sijoitetuille rantarakennuksille ja -rakennelmille. Myös matalimpia rantateitä voi jäädä tulvaveden alle. 

Kyyvesi, Suontee ja Vuohijärvi nousevat edelleen 

Kyyveden ja sen alapuolisen Rauhajärven vedenpinnat ovat jatkaneet nousuaan. Näiden vesistöjen tulvahuippu ajoittunee toukokuun puolivälin aikoihin. Nousua kertyy vielä nykyisestä korkeudesta 10–15 senttimetriä, mutta mikäli lähiajat ovat sateisia, voi tulva kohota vielä suuremmaksikin.  

Myös Hirvensalmen, Pertunmaan ja Joutsan alueilla sijaitsevan Suonteen vedenpinta on noussut harvinaisen korkealle. Suonteen ennakoidaan nousevan enää muutaman sentin. Tulvahuippu on lähes Suonteen vuoden 1924 ennätystulvan tasolla.  

Mäntyharjun Pyhäveden ja Kallaveden vedenpinta on viime päivien sadekertymän takia edelleen tulvahuipussaan, eikä vedenkorkeus ole vielä lähtenyt laskuun. Myös Vuohijärven vedenpinta on noussut harvinaisen korkealle ja tulvan ennakoidaan nousevan vielä vajaa viisi senttimetriä.  

Voit ilmoittaa tulvahavainnoistasi 

Tulvahavainnoista voi ilmoittaa vesi.fi -sivuston karttapalvelussa https://www.vesi.fi/karttapalvelu/. Ilmoitetut havainnot tulevat julkisesti näkyviin ja auttavat viranomaisia tulvatilannekuvan ylläpidossa.  

ELY-keskus seuraa tulvatilanteen etenemistä ja jatkaa tiedottamista yhteistyössä Etelä-Savon pelastuslaitoksen, alueen kuntien ja Tulvakeskuksen kanssa.  

Varaudu tulvaan  

Tulvaherkkien alueiden asukkaiden on syytä varautua nousevaan tulvaan suojaamalla omaisuuttaan. Vastuu tulvilta suojautumisesta ja tulvavahinkojen ehkäisemisestä on ensisijaisesti kiinteistöjen omistajilla. Tarkista veneiden ja laitureiden kiinnitykset. Kiinteistönomistajia muistutetaan tarvittaessa suojaamaan kastumisvaarassa olevat rakennukset. Ohjeita omatoimiseen varautumiseen löytyy esimerkiksi vesi.fi-palvelusta:  https://www.vesi.fi/teemasivu/teemana-tulviin-varautuminen/  ja https://vesi.fi/aineistopankki/pientalon-tulvaturvallisuusopas-etela-savo/  

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

puh. 0295 024 000
https://www.ely-keskus.fi/ely-etela-savo

ELY-keskuksen logo.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Saimaan tulva nousemassa korkealle, mutta Etelä-Savon länsiosissa tulvahuippu on pääosin ohitettu14.5.2024 12:21:25 EEST | Tiedote

Etelä-Savon maakunnan länsiosissa tulvat ovat kääntyneet tai kääntymässä laskuun. Tulvat ovat Etelä-Savossa nousseet tänä keväänä jopa harvinaisen korkealle. Tavallista isompia tulvia on mitattu kaikilla maakunnan havaintoasemilla. Maakunnan länsiosissa Kyyvedellä ja Iso-Naakkimalla mitattiin korkeuksia, joita on viimeksi tavattu 1980-luvulla. Mäntyharjun Pyhävesi ja Kallavesi nousivat korkeudelle, jolla järvet ovat viimeksi olleet 1950-luvulla. Näiden järvien tulvahuiput on nyt ohitettu ja ne ovat kääntyneet laskuun.

Etelä-Savon maakunnan vesihuoltosuunnitelma 2040 laadinta etenee14.5.2024 08:36:41 EEST | Tiedote

Etelä-Savon maakunnassa suunnitellaan laajassa sidosryhmäyhteistyössä vesihuoltopalvelujen toimintavarmuuden lisäämistä. Tavoitteena on syventää ylikunnallista yhteistyötä sekä tunnistaa kestävät ja teknistaloudelliset ratkaisut, joilla vaikutetaan koko maakunnan ja kuntien vesihuollon kehittymiseen ja turvaamiseen. Lisäksi ratkaisuilla edistetään maankäytön ja elinkeinojen kehittymistä sekä viime kädessä asukkaiden ja ympäristön hyvinvointia. Vuoteen 2040 ulottuva suunnitelma valmistuu loppuvuodesta 2024.

Norppakin tarvitsee aurinkoa ja haluaa loikoilla rauhassa13.5.2024 10:12:18 EEST | Tiedote

Liikkuessasi vesillä saatat nähdä saimaannorpan paistattelemassa päivää rantakivellä. Norppa nousee keväällä kivelle vaihtamaan karvaa. Aurinko kuivattaa turkin, mikä edistää karvan vaihtumista. Etelä-Savon ELY-keskus muistuttaa, että kivellä makoileva norppa kaipaa rauhaa, koska se ei karvanvaihtoaikana sukella mielellään veteen. On syytä muistuttaa, että norppien tahallinen häiritseminen karvanvaihtoaikana on myös luonnonsuojelulain nojalla kiellettyä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye