Kainuun ELY-keskus

Kainuun ELY-keskus on hylännyt Kontion koulua koskevan suojeluesityksen

Jaa

Kainuun ELY-keskus on hylännyt päätöksellään Kuhmon Kotiseutuyhdistys ry:n tekemän rakennusperintölain mukaisen suojeluesityksen, sillä asemakaava-alueella rakennussuojelu toteutetaan ensisijaisesti asemakaavoituksen keinoin.

Valkoinen, kivinen koulurakennus, jossa paljon ikkunoita. Talvinen maisema.
Kontion koulu sijaitsee Kuhmossa ja on valmistunut vuonna 1950. Anu Nurkkala Kainuun ELY-keskus

Kuhmon Kotiseutuyhdistys ry on esittänyt Kontion koulun suojelemista rakennustaiteellisena perintönä ja pitää koulua merkittävänä kulttuuriperintökohteena sekä esimerkkinä puhdaslinjaisesta 1950-luvun koulurakentamisesta, joka on hyvin alkuperäisessä asussaan. Koulurakennus on sekä yhdyskuntakuvallisesti että arkkitehtonisesti merkittävin sota-ajan jälkeen toteutetuista julkisista kohteista. Rakennus kuuluu olennaisena osana Pajakkajoen ja Lammasjärven urbaanin ranta-alueen kokonaisuuteen. 

Suojeluasiaa koskevassa lausunnossa Museovirasto on todennut, että Kontion koululla on rakennusperintölain tarkoittamaa maakunnallista ja paikallista merkitystä: muun muassa sen asema kaupunkirakenteessa (tyypillisyys, edustavuus), merkitys eri toiminnoille, alkuperäisyys ja historiallinen kerroksisuus. Suojelutarve on kohdennettu pääasiassa ulkoarkkitehtuuriin, mutta myös sisätiloihin, kuten alkuperäisiin rakennusosiin ja pintakäsittelyihin. 

Kainuun ELY-keskus on hylännyt Kontion koulua koskevan suojeluesityksen. ELY-keskus on todennut päätöksessään, että Kontion koululla on rakennusperintölain mukaisia suojelullisia arvoja, jotka on kiistatta tuotu esille useissa selvityksissä sekä Museoviraston lausunnossa. Kuitenkin asemakaava-alueella rakennussuojelu tulee toteuttaa ensisijaisesti asemakaavoituksen keinoin. Rakennusperintölakia sovelletaan vain erityisestä syystä, esimerkiksi silloin, kun kyseessä on erityisen arvokas rakennus tai kaavoitukselliset keinot eivät ole riittäviä rakennuksen suojelemiseksi sen kulttuurihistoriallisen ominaisluonteen tai erityispiirteiden vuoksi. Kainuun ELY-keskuksen tulkinnan mukaan Kontion koululla ei ole näitä ominaispiirteitä, ja rakennuksen suojeluasia on mahdollista ratkaista asemakaavaprosessin yhteydessä. 

Kainuun ELY-keskus on nostanut päätöksessään esille myös rakentamislainsäädännön yhden keskeisimmistä periaatteista, rakennuksen kunnossapitovelvollisuuden, jonka laiminlyöntiin tulee puuttua ajoissa, ettei rakennuksesta tule korjaus- ja käyttökelvotonta laiminlyönnin seurauksena. Julkisyhteisön omistamat rakennukset eivät ole missään eritysasemassa tältä osin. Koska purkaminen on peruuttamaton toimenpide, tulee purkamisen olla toissijaista muihin vaihtoehtoihin nähden. 

Päätös on mahdollista saada nähtäväksi ottamalla yhteyttä Kainuun ELY-keskukseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus

alueidenkäytön asiantuntija Anu Nurkkala
0295 023 062, anu.nurkkala@ely-keskus.fi

Kuvat

Valkoinen, kivinen koulurakennus, jossa paljon ikkunoita. Talvinen maisema.
Kontion koulu sijaitsee Kuhmossa ja on valmistunut vuonna 1950.
Lataa
Karttakuva Kontion koulun sijainnista.
Kontion koulun sijainti Kuhmossa.
Lataa

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye