Liikennevakuuttamisen uusi laki voimaan 1.6. – muutos tuo monia uusia liikkumisvälineitä liikennevakuutettaviksi

Jaa

Liikennevakuutuslain uudistus on hyväksytty eduskunnassa, ja tasavallan presidentti hyväksyy lakiuudistuksen perjantaina 3.5. Laki tulee voimaan 1.6. ja tuo monia aiemmin vakuuttamattomia liikkumisvälineitä vakuuttamisvelvollisuuden piiriin. Ilman vakuutusta laitteet ovat käyttökiellossa.

Kuvassa on sähköskoottereita parkissa.
Tuhansia yksityiskäytössä olevia liikkumisvälineitä tulee vakuuttamisvelvollisuuden piiriin kesäkuussa. Olha Pashko Mostphotos

Kesäkuusta alkaen vakuutus tulee hankkia sellaisille moottorilla kulkeville laitteille, jotka painavat yli 25 kg tai kulkevat yli 25 kilometriä tunnissa. Tällaisia laitteita ovat mm. nuorison ja ruokalähettien suosiossa olevat sähköskootterit sekä vanhusten ja liikuntarajoitteisten apuna olevat senioriskootterit. Lisäksi vakuutettavia ovat kaikki vuokrakäytössä olevat sähköpotkulaudat. 

- Lakimuutos koskee tuhansia yksityiskäytössä olevia erilaisia liikkumisvälineitä. Kuluttajan on syytä olla tarkkana ja selvittää oman laitteensa osalta, kuuluuko se vakuuttamisvelvollisuuden piiriin. Vakuutuksen saa helposti omasta vakuutusyhtiöstä, Liikennevakuutuskeskuksen johtaja Janne Jumppanen neuvoo. 

Poikkeuksen helposti muistettavaan 25-sääntöön tekevät sähköavusteiset polkupyörät.  Vakuuttamisvelvollisuuden ulkopuolelle on rajattu sellaiset sähköavusteiset pyörät, jotka edellyttävät liikkuakseen myös polkemista, ja joissa moottorin avustus kytkeytyy pois, kun ajonopeus saavuttaa 25 km/h. Lisäksi moottorin suurin sallittu teho on 250 W. Muiden sähköpyörien kohdalla vakuuttamisvelvollisuus määräytyy kuten muissakin sähköisissä liikkumisvälineissä, eli vakuutus tulee hankkia yli 25 kg painaville tai moottorin avustamana kovempaa kuin 25 km/h kulkeville laitteille. 

Ilman vakuutusta ajaminen on kielletty 

Rekisteröimättömillä laitteilla liikennevakuutus tulee olla voimassa silloin, kun niillä lähdetään liikkeelle – varastossa seisovat välineet eivät tarvitse liikennevakuutusta. Jos vakuutusta ei ole, laite on käyttökiellossa. Osaa kulkupeleistä myydään maastokäyttöön, mutta vakuutettavilla ajoneuvoilla ei saa ajaa edes maastossa ilman vakuutusta. 

Vakuutuksen laiminlyönti on iso riski, sillä kolaritapauksissa vakuuttamisen laiminlyönyt vahingonaiheuttaja jää kokonaan ilman korvauksia. Lisäksi laiminlyönnistä joutuu maksamaan vakuuttamattomuusmaksun. 

- Suomalaisessa liikennevakuutuksessa on laajempi korvauspiiri kuin monissa muissa maissa, joissa lakisääteinen liikennevakuutus ei kata kuljettajan omia vahinkoja, Liikennevakuutuskeskuksen korvauspäällikkö Antti Tuulensuu muistuttaa. 

Liikennevakuutuksen voi ostaa mistä tahansa niitä myyvästä vakuutusyhtiöstä. Koska vakuutuksen sisältö on määritelty laissa, liikennevakuutus on samanlainen kaikissa vakuutusyhtiöissä. Vahingonkärsinyt voi hakea korvausta suoraan vahingon aiheuttajan vakuutusyhtiöstä. 

Uudistettu liikennevakuutuslaki tulee voimaan 1.6.2024. Lakiuudistus pohjautuu EU:n liikennevakuutusdirektiivin kansalliseen täytäntöönpanoon. Lain mukaan vakuutettavia ovat moottoriajoneuvot, joiden paino on enemmän kuin 25 kg tai rakenteellinen nopeus ylittää 25 km/h. Rakenteellinen nopeus tarkoittaa laitteen valmistajan tai maahantuojan laitteelle asettamaa nopeutta. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuvassa on sähköskoottereita parkissa.
Tuhansia yksityiskäytössä olevia liikkumisvälineitä tulee vakuuttamisvelvollisuuden piiriin kesäkuussa.
Lataa

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Liikennevakuutuskeskus

Uusi liikennevakuutuslaki: helppo pääsääntö ja muutama poikkeus7.6.2024 06:20:00 EEST | Tiedote

Liikennevakuutuslain uudistus kesäkuun alussa on tuonut uusia sähköisiä ajopelejä vakuuttamisvelvollisuuden piiriin. Lain perussääntö on selkeä ja helppo muistaa – kaikki yli 25 kiloa painavat tai moottorilla kovempaa kuin 25 km/h kulkevat menopelit tulee vakuuttaa. Lakiin on kirjattu myös muutamia poikkeuksia, jotka kuluttajan on hyvä tietää. Epävarmaa tai pykäläpoikkeuksiin eksyvää kuluttajaa auttaa Liikennevakuutuskeskuksen uusi verkkotesti.

Uusi liikennevakuutuslaki voimaan lauantaina: suomalaisella vakuutuksella ylivertainen ominaisuus29.5.2024 06:35:00 EEST | Tiedote

Liikennevakuutuslaki uudistuu 1.6. Suurin muutos koskee sähköisiä liikkumisvälineitä, joista yhä suurempi osa on jatkossa lakisääteisen liikennevakuutuksen ja sen tarjoaman korvausturvan piirissä. Lakiuudistuksen tavoitteena on varmistaa henkilövahinkojen korvaukset vahinkotilanteissa, riippumatta kolarin aiheuttaneen henkilön omasta varallisuudesta tai vapaaehtoisten vakuutusten kattavuudesta.

Moottoriajoneuvokilpailuiden vakuutuskäytäntöihin iso muutos17.5.2024 06:40:00 EEST | Tiedote

Kesäkuussa voimaan tuleva uusi liikennevakuutuslaki tuo muutoksia kilpailukäytössä olevien moottoriajoneuvojen vakuutusturvaan. Samalla aiempi, epäselvyyksiä aiheuttanut eristetyn kilpailualueen määritys poistuu laista kokonaan. Vakuutuksen ottajan on syytä tutustua huolellisesti lain sisältöön, jottei vahinkotilanteessa tule ikäviä yllätyksiä korvausten osalta. Vakuutus tulee olla kaikilla kilpailuihin osallistuvilla ajoneuvoilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye