Suomen 4H-liitto

4H:n Taimiteko: Konkreettisia tekoja nuorten työllistymisen ja ilmaston hyväksi jo kuuden vuoden ajan

Jaa

Tänä vuonna käynnistyy nuorisojärjestö 4H:n Taimiteko-toiminnan kuudes vuosi. Taimiteossa on kesän loppuun mennessä istutettu noin 900 000 taimea ja istutustöissä työllistynyt noin 750 nuorta. Kasvavat metsät toimivat hiilinieluina sekä lasten ja nuorten oppimisympäristöinä. Taimia ovat lahjoittaneet yli sata Taimiteko-kumppania.

Kaksi tyttöä seisoo turvesuolla ja hymyilee. Toisella on kädessään puun taimi. Molemmilla on varusteina pottiputki ja taimivakka, jossa puun taimia.
Taimiteko-istutuksissa työllistetään pääosin alle 18-vuotiaita nuoria. Kesän 2024 loppuun mennessä puun taimia on ollut istuttamassa noin 750 nuorta ympäri Suomea. 4H:n Taimiteko-toiminta aloitettiin vuonna 2019 ja tämä on kuudes istutusvuosi. Tiina Rinne Suomen 4H-liitto ry

Nuorisojärjestö 4H:n Taimiteko-toiminnassa työllistetään suomalaisia nuoria sekä lisätään Suomen metsien hiilinieluja istuttamalla puun taimia alueille, jotka eivät ole olleet enää vuosikymmeniin aktiivisen metsä- tai maatalouden piirissä tai ovat poistuneet turvetuotannosta. 

Nuoret istuttavat kesäkuussa yhteensä 104 000 puun taimea. Se tarkoittaa noin 52 hehtaaria uutta metsää. Istutuskohteet sijaitsevat Kemijärvellä, Kärsämäellä, Rautavaarassa, Soinissa, Sonkajärvellä, Viitasaarella ja Ähtärissä.

Taimiteko-toiminta käynnistyi vuonna 2019. Tämän kesän loppuun mennessä taimia on istutettu noin 900 000, eli 450 hehtaarin kokoisen alueen verran. Pinta-ala vastaa 64 Linnanmäen huvipuistoa.

Taimiteko-metsät toimivat lasten ja nuorten oppimisympäristöinä

4H hyödyntää Taimiteko-metsiä tulevaisuudessa ja jo nyt lasten ja nuorten oppimisympäristöinä. Taimiteko-kohteilla nuoret saavat ensimmäisiä metsätyökokemuksia paitsi istuttamisen, myös taimien heinäämisen ja taimikoiden varhaishoidon parissa.

Taimiteko-metsissä ja -maa-alueilla vierailee vuosittain ala- ja yläkoululaisia esimerkiksi koululaisten metsäpäivissä. Metsäpäivän aikana koululaiset oppivat metsien merkityksestä muun muassa hiilenkierron, puupohjaisten tuotteiden, metsäalan töiden ja metsän istutuksen näkökulmasta.

Ensimmäisiä kesätyökokemuksia alle 18-vuotiaille

Istutuksista vastaavat paikalliset 4H-yhdistykset, jotka rekrytoivat istuttajiksi pääasiassa alle 18-vuotiaita nuoria. 4H-järjestö panostaa erityisesti peruskoulunsa päättävien yhdeksäsluokkalaisten tukemiseen ensimmäisen kesätyöpaikan löytämisessä.

Kesän 2024 loppuun mennessä Taimiteossa on työllistynyt noin 750 nuorta taimien istuttajina. Tarkoituksena on, että taimien kasvaessa nuoria työllistetään myös metsähoidollisiin toimenpiteisiin.

Aleksi Lehtisaari
, 16, työllistyi viime kesänä Ähtärin Taimiteko-istutuksille. Lehtisaaren mukaan työ oli mukavaa ja päivät kuluivat nopeasti.

”Tulin Taimitekoon, sillä halusin ansaita rahaa sekä kokeilla jotain uutta ja erilaista. Olen hakenut opiskelemaan metsäalaa, joten on ollut hyvä jo vähän oppia, että mistä on kyse ja kuinka hommat hoituvat. Ajattelin, että säästän palkan kevaria varten.”

Taimiteko-kumppanit ilmastotekoja mahdollistamassa

Taimia lahjoittamalla yritykset ja muut yhteistyökumppanit voivat toteuttaa yhteiskuntavastuutaan konkreettisella tavalla. Kasvavat puut sitovat ilmasta hiilidioksidia ja hillitsevät näin ilmastonmuutosta.

Vuosien varrella puun taimia ovat lahjoittaneet jo yli sata yritystä, liittoa, säätiötä ja muuta organisaatiota. Myös yksityishenkilöt voivat osallistua Taimitekoon lahjoittamalla puun taimia Taimikaupan kautta. 

Vuonna 2024 taimia istutetaan noin 40 kumppanille, kuten Elenialle, Kiillolle, Saastamoisen säätiölle, Novo Nordisk Farmalle, SAK:lle, Kristina Cruisesille, Potwellille ja Best Caravanille. Uusia kumppaneita ovat muun muassa Matkapojat, Lapin ammattikorkeakoulu ja VALA Group. Taimia lahjoitti ensimmäistä kertaa myös koulu ja sen oppilaat. Vantaalainen yläkoulu Helsinge Skola järjesti päivätyökeräyksen keväällä 2023, johon osallistui 204 oppilasta. Lahjoitussummaksi saatiin 3 800 euroa, jolla istutetaan kesäkuussa 2024 yhteensä 1 514 taimea.

Valtakunnallisen nuorisojärjestö 4H:n Taimiteko-toiminnassa työllistetään alle 18-vuotiaita, pääasiassa peruskoulun päättäviä nuoria sekä lisätään Suomen metsien hiilinieluja. Kuusen ja männyn taimia istutetaan alueille, jotka eivät ole olleet enää vuosikymmeniin aktiivisen metsä- tai maatalouden piirissä tai ovat poistuneet turvetuotannosta. Nuorten rekrytoinnista ja työn ohjaamisesta vastaavat paikalliset 4H-yhdistykset.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Tomi Alakoski
toimitusjohtaja, Suomen 4H-liitto
tomi.alakoski@4h.fi
+358 40 501 5307

Mari Pöyhtäri
viestintäpäällikkö, Suomen 4H-liitto
mari.poyhtari@4h.fi
+358 44 783 0307

Kuvat

Kaksi tyttöä seisoo turvesuolla ja hymyilee. Toisella on kädessään puun taimi. Molemmilla on varusteina pottiputki ja taimivakka, jossa puun taimia.
Taimiteko-istutuksissa työllistetään pääosin alle 18-vuotiaita nuoria. Kesän 2024 loppuun mennessä puun taimia on ollut istuttamassa noin 750 nuorta ympäri Suomea. 4H:n Taimiteko-toiminta aloitettiin vuonna 2019 ja tämä on kuudes istutusvuosi.
Lataa
Poika seisoo turvesuolla, katsoo kameraan ja nojaa pottiputkeen. Hänellä on olallaan taimivakka, jossa on puun taimia.
Aleksi Lehtisaari, 16, työllistyi kesällä 2023 Ähtärin Taimiteko-istutuksille. Lehtisaaren mukaan työ oli mukavaa ja päivät kuluivat nopeasti.
Lataa

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen 4H-liitto

Tutkimustulos: Tekemällä oppii parhaiten – vapaa-ajan yrittäjyys vahvistaa merkittävästi nuorten yrittäjyysvalmiuksia28.6.2024 07:30:00 EEST | Tiedote

LUT-yliopisto tutki 4H-yrittäjyyttä laajan aineiston pohjalta. Ainutlaatuinen tutkimus vahvistaa käsitystä harrastusten merkityksestä nuorten yrittäjyyspotentiaalin kehittymisessä. Tutkimuksen mukaan 4H-järjestön nuoria vapaa-ajan yrittäjyyteen ohjaava prosessi tukee heitä oikea-aikaisesti ja oikealla tavalla. 4H-yrittäjät myös kasvattavat kuntien elinvoimaa tuottamalla paikallisia palveluita.

Ruokakoulu-päiväleirit tarjoavat lapsille elämyksiä ruoanvalmistuksen ja liikunnan parissa29.5.2024 09:02:37 EEST | Tiedote

Kesäkuussa käynnistyvät 4H:n Ruokakoulu-päiväleirit. Ruokakoulussa lapset pääsevät kokkailun lisäksi tutustumaan ruuan alkuperään maatilavierailulla sekä valmistamaan päivällisen läheisilleen. Leirejä järjestetään ympäri Suomen yhteensä yli 60. Niiden järjestämisestä vastaavat paikalliset suomen- ja ruotsinkieliset 4H-yhdistykset. Toimittajat ovat tervetulleita vierailemaan Ruokakouluissa.

Vuoden 4H-yrittäjä Mandi Koskela, 14, loi tankotanssiharrastuksestaan menestyvää liiketoimintaa26.3.2024 07:58:00 EET | Tiedote

Valtakunnallisessa Vuoden 4H-yritys -kilpailussa palkitaan vuosittain menestyviä nuoria 4H-yrittäjiä. Tankotanssiharrastuksestaan monipuolista liiketoimintaa tehnyt ranualainen Mandi Koskela nousi tuomariston suosikiksi nuorempien sarjassa 4H-yrityksellään MandiKo. Vanhempien sarjan voittajaksi nousi ylöjärveläinen 4H-yritys Nuppula. 19-vuotias Elsa Tabell otti riskin laajentaessaan yritystoimintaansa perustamalla Nuppula pop-upin vanhaan rintamamiestaloon. Kilpailussa jaettiin lisäksi toinen ja kolmas sija molemmissa sarjoissa.

Harrastustoiminnassa ansioituneita nuoria palkitaan 4H-stipendeillä19.3.2024 08:03:00 EET | Tiedote

4H-säätiö myöntää vuosittain stipendejä ansioituneille nuorille sekä aktiivisesti 4H:n toiminnassa mukana oleville henkilöille. Nuorten 4H-stipendeissä palkitsemisperusteena on pitkäaikainen, monipuolinen, tuloksellinen ja edelleen jatkuva 4H-harrastus. 4H-säätiön myöntämät 14 valtakunnallista stipendiä jaetaan Valtioneuvoston juhlahuoneistossa Helsingissä tiistaina 2.4. kello 14.30. Media on tervetullut tilaisuuteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye