Kutsu: Asiantuntijakeskustelu ekososiaalisesta yhteiskuntasopimuksesta 14.5. Helsingissä

Jaa

Ympäristöhaasteet vaativat hyvinvointivaltion peruspilareiden ja ympäristön ekologisten reunaehtojen yhteensovittamista.

Tiedekulmassa Helsingissä järjestetään 14.5. englanninkielinen keskustelutilaisuus jossa pohditaan, mitä uudenlainen, ekososiaalinen yhteiskuntasopimus tarkoittaisi Suomessa. Tilaiisuuden järjestää Kohti ekohyvinvointivaltiota -hanke (ORSI) yhteistyössä UNRISDin (United Nations Research Institute for Social Development) ja Suomen kestävän kehityksen toimikunnan kanssa.

Tilaisuudessa tutkijat ja asiantuntijat lähestyvät aihetta muun muassa kestävyyden, vaurauden, vastuun ja oikeudenmukaisuuden näkökulmista.

Tulevan vuosikymmenen aikana yhteiskuntien täytyy sopeuttaa toimintansa ympäristön asettamiin rajoihin.

– Suomen tulee muuntua hyvinvointivaltiosta ekohyvinvointivaltioksi. Samalla on kuitenkin pidettävä huolta siitä, että sekä poliittiset tavoitteet että käytännön toimenpiteet ovat tasapuolisia ja yhteiskunnallisesti mahdollisimman hyväksyttäviä. Tämä vaatii yhteiskuntasopimuksen miettimistä uudelleen lähtökohdista, joissa ympäristön kestävyys ja sosiaalisesti toivottu kehitys voisivat tapahtua samanaikaisesti, tilaisuuden järjestäjät toteavat. 

Suomen Akatemian Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittama ORSI-hanke luotsaa hyvinvointivaltiota ympäristön kantokyvyn rajoihin.

Katso tilaisuuden ohjelma ja ilmoittaudu mukaan (ORSI-hanke)

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:
Tampereen yliopisto: yliopistotutkija/koordinaattori Pauliina Lehtonen
puh. 050 318 5937
pauliina.lehtonen@tuni.fi

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Väitös: Hapetusreaktori simuloi päästöjen käyttäytymistä ilmakehässä16.5.2024 10:30:00 EEST | Tiedote

Polttomoottorit tuottavat haitallisia hiukkas- ja kaasupäästöjä ilmakehään. Osa kaasumaisista päästöistä muodostaa uutta hiukkasmassaa ilmakehässä useiden päivien aikana päästön jälkeen. Väitöstutkimuksessaan DI Pauli Simonen kehitti mittausmenetelmää, jolla voidaan arvioida ilmakehässä muodostuvan hiukkasmassan eli sekundääriaerosolin määrää eri päästölähteistä. Simosen mukaan esimerkiksi etanolin lisääminen bensiiniin vähentää sekundääriaerosolin muodostumista.

Väitös: Yhteisestä etiikan opetuksesta on käyty katsomus- ja koulutuspoliittista kamppailua yli sata vuotta16.5.2024 08:40:00 EEST | Tiedote

Hyvän ja pahan, oikean ja väärän pohtiminen on keskeinen osa kasvatusta. Siitä, pitäisikö etiikkaa opettaa yleissivistävässä koulussa katsomusryhmittäin vai kaikille oppilaille yhteisesti, on Suomessa väitelty viimeisen sadan vuoden aikana useaan otteeseen. FM Eenariina Hämäläinen selvitti väitöstutkimuksessaan näiden debattien historiaa.

Väitös: Ulkoilman kosteus vaikuttaa rasituksen laukaisemaan keuhkoputkien supistumiseen lapsilla13.5.2024 09:15:00 EEST | Tiedote

Lapsilla astman diagnosointiin käytetään yleisimmin ulkona suoritettavaa juoksurasituskoetta. Ei kuitenkaan tarkkaan tiedetä, kuinka paljon ulkoilman tekijät vaikuttavat juoksurasituskokeen herkkyyteen. Väitöstutkimuksessaan lääketieteen lisensiaatti Pauliina Tikkakoski selvitti ulkoilman fysikaalisten ja biologisten tekijöiden vaikutusta lasten ulkojuoksurasituskokeen tulokseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye