Korkea myötätunto voi suojata työn kuormittavuudelta ja univaikeuksilta
Korkealla myötätunnolla on todettu olevan yhteyksiä moniin hyvinvointia kuvaaviin tekijöihin. Se muun muassa saattaa ennustaa korkeampaa koettua työn palkitsevuutta ja suojella työn kuormitukselta ja univaikeuksilta.

Myötätunnolla tarkoitetaan taipumusta havaita toisten kärsimys ja halua lievittää sitä. Kärsimys voi olla pientä ja arkista tai suuri elämäntilanteeseen liittyvä muutos. Filosofian maisteri Iina Tolonen tutki väitöskirjassaan myötätuntoa persoonallisuuden piirteenä ja sen yhteyksiä hyvinvointia kuvastaviin tekijöihin.
Tutkimuksessa selvitettiin myötätunnon yhteyttä nuorten ja keski-ikäisten aikuisten hyvinvointiin. Tulokset osoittivat, että korkeasta myötätunnosta voi olla hyötyä koetun työn kuormittavuuden sietoon sekä uneen ja kehon koostumukseen.
”Korkea myötätunto oli yhteydessä vähäisempään koettuun univajeeseen ja joihinkin kehon koostumuksen mittareihin, kuten pienempään vyötärön ympärykseen, matalampaan kehon rasvaprosenttiin ja matalampaan rasvamassaindeksiin”, Tolonen kertoo. Mahdollisista syy-seuraussuhteista ei kuitenkaan vielä voida tehdä tarkempia johtopäätöksiä.
Myötätuntoa voidaan myös kasvattaa. ”On tutkittu, että esimerkiksi verrattain lyhyet mindfulness-pohjaiset myötätuntointerventiot saattavat jalostaa myötätuntoa. Myötätunnon kasvattamisesta saattaisivat hyötyä henkilöt, joilla on lievää työn kuormitusta tai univaikeuksia. Tämän väitteen vahvistamiseksi tarvitaan kuitenkin lisätutkimuksia.”
Väitöskirjassa tutkittiin myötätunnon yhteyttä työn piirteisiin ja univaikeuksiin yli 11 vuoden seuranta-aineistolla. Kyselyaineistot ovat peräisin Lasten Sepelvaltimotaudin Riskitekijät -seurantatutkimuksesta ja vuoden 1986 Pohjois-Suomen syntymäkohortista.
Väitöskirja on tehty psykologian professori Mirka Hintsasen johtamassa Myötätunto-projektissa. Väitöstutkimusta ovat rahoittaneet Oulun yliopiston tukisäätiö, Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiö, Signe och Ane Gyllenbergs Stiftelse ja Oulun yliopiston tutkijakoulu. Väitöskirjan osatutkimukset on julkaistu vertaisarvioiduissa Frontiers in Psychology (työn piirteet), Brain and Behavior (uni) ja Psychology & Health -julkaisuissa (kehon koostumus).
Väitöskirja
Filosofian maisteri Iina Tolonen väittelee Oulun yliopistossa perjantaina 10.5.2024. Psykologian alaan kuuluvan väitöskirjan otsikko on Tarkastelussa myötätunto piirteenä: myötätunnon yhteydet työn piirteisiin, uneen ja kehon koostumukseen (Examining trait compassion: the associations of compassion with job characteristics, sleep, and body composition). Vastaväittäjänä toimii professori Anne Mäkikangas Tampereen yliopistosta ja kustoksena professori Mirka Hintsanen. Väitöstilaisuus alkaa Linnanmaalla salissa L10 klo 12 ja sitä voi seurata myös etäyhteydellä https://oulu.zoom.us/j/67412186662.
Yhteyshenkilöt
FM Iina Tolonen, iina.tolonen@oulu.fi
Väittelijän puhelinnumeron saa pyydettäessä professori Mirka Hintsaselta, p. 050 5695243, mirka.hintsanen@oulu.fi tai viestintäasiantuntija Anna-Maria Hietapellolta, p. 040 7650015, anna-maria.hietapelto@oulu.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme