Suomen Pankki

Ulkomaiset osakkeet ovat tuottaneet suomalaisia paremmin viimeisen vuoden aikana

Jaa

Maaliskuun 2024 lopussa suomalaiset kotitaloudet omistivat pörssinoteerattuja osakkeita 46,3 mrd. euron edestä, kun samaan aikaan vuotta aiemmin omistusten arvo oli 47,3 mrd. euroa. Valtaosa (86 %) suomalaisten pörssinoteeratuista osakeomistuksista on suomalaisten yritysten osakkeita, vaikka viime aikoina ulkomaisten yritysten osakkeiden osuus on kasvanut. Maaliskuussa 2024 pörssinoteeratuista osakeomistuksista 13,6 % oli ulkomaisten yritysten osakkeita, kun vielä vuotta aiemmin vastaava osuus oli 11,2 %. Ulkomaisten osakkeiden osuus on kasvanut ulkomaisten osakkeiden hintojen nousun ja kotimaisten osakkeiden hintojen laskun myötä. Kotitaloudet ovat myös tehneet viimeisen vuoden aikana suhteellisesti enemmän sijoituksia ulkomaisiin osakkeisiin.

Kotitalouksien omistamien kotimaisten yritysten osakkeiden tuotto1 oli –4,6 % viimeisten 12 kuukauden aikana eli vuoden 2023 huhtikuun ja 2024 maaliskuun lopun välisenä aikana. Vastaavana aikana ulkomaisten yritysten osakkeiden tuotto oli 17,1 %. Viimeisten 12 kuukauden aikana kotitalouksien omistamien kotimaisten yritysten osakkeiden arvo laski 3,6 mrd. euroa ja ulkomaisten osakkeiden kasvoi 780 milj. euroa. Vastaavana aikana kotitaloudet saivat osinkoja suomalaisilta yrityksiltä 1,7 mrd. euron edestä ja ulkomaisilta yrityksiltä 140 milj. euron edestä.

Kotimaisiin yrityksiin kohdistuvien sijoitusten arvo on laskenut hintojen laskun vuoksi tasaisesti viimeisten 12 kuukauden aikana, paitsi marras-tammikuussa, jolloin kotitalouksien omistusten arvo nousi selvästi (4,1 mrd. euroa) hintojen muutoksen ansiosta. Vuoden 2024 ensimmäisellä neljänneksellä kotimaisiin yrityksiin kohdistuneiden sijoitusten arvo laski 1,2 mrd. euroa. Vastaavana aikana kotitaloudet tekivät nettomääräisesti uusia sijoituksia kotimaisiin osakkeisiin 1,1 mrd. euron edestä. Tammi-maaliskuussa 2024 ulkomaisiin yrityksiin kohdistuvien osakesijoitusten arvo puolestaan kasvoi 460 milj. euroa ja kotitaloudet tekivät niihin uusia sijoituksia nettomääräisesti 190 milj. euron edestä.

Rahastoista osakerahastot ovat tuottaneet parhaiten

Maaliskuun 2024 lopussa kotitalouksilla oli sijoituksia suomalaisissa sijoitusrahastoissa 35,9 mrd. euron2 edestä, kun vuotta aiemmin sijoitusten arvo oli 31,2 mrd. euroa. Sijoitusrahasto-omistusten määrä on kasvanut sekä uusien sijoitusten myötä (12 kuukauden aikana nettomääräisesti 1,8 mrd. euroa) että arvonmuutosten ansiosta (12 kuukauden aikana 2,9 mrd. euroa).

Viimeisten 12 kuukauden aikana kotimaisten sijoitusrahastojen tuotto3 kotitalouksille oli 9,1 %. Parhaiten tuottivat osakerahastot (13,4 %) ja yhdistelmärahastot (11,3 %). Negatiivista tuottoa on tullut ainoastaan kiinteistörahastoista, joissa tuotto viimeisten 12 kuukauden aikana oli –7,8 %. Viime aikoina suosiotaan kasvattaneiden korkorahastojen tuotto kotitalouksille oli 7,1 %.

Lisätietoja antavat

  • Antti Hirvonen, puh. 09 183 2121, sähköposti: antti.hirvonen(at)bof.fi,
  • Markus Aaltonen, puh. 09 183 2395, sähköposti: markus.aaltonen(at)bof.fi.

Tiedotteen pohjana olevat tilastoluvut ja ‑grafiikka ovat luettavissa myös Suomen Pankin verkkosivuilla.

Seuraava Säästäminen ja sijoittaminen -tiedote julkaistaan 8.8.2024 klo 10.

1 Tuotto on laskettu kuukausittaisista osakkeiden hintojen muutoksista johtuvista arvostusmuutoksista sekä saaduista osingoista.

2 Kotitalouksien sijoitusten arvo oli suomalaisissa osakerahastoissa 15 mrd. euroa, korkorahastoissa 9,8 mrd. euroa, yhdistelmärahastoissa 6,9 mrd. euroa, kiinteistörahastoissa 2,7 mrd. euroa ja muissa rahastoissa 1,4 mrd. euroa.

3 Tuotto on laskettu kuukausittaisista rahasto-osuuksien hintojen muutoksista johtuvista arvostusmuutoksista sekä saaduista tuotto-osuuksista.

Avainsanat

Linkit

Suomen Pankki on Suomen rahaviranomainen ja kansallinen keskuspankki. Samalla se on osa eurojärjestelmää, joka vastaa euroalueen maiden rahapolitiikasta ja muista keskuspankkitehtävistä ja hallinnoi maailman toiseksi suurimman valuutan, euron, käyttöä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Pankki

Kuluttajillakin on vastuu maksamisen turvallisuuden toteutumisessa15.5.2024 11:15:00 EEST | Uutinen

"Ilman luottamusta ei synny toimivia rahoitusmarkkinoita tai maksujärjestelmiä", Suomen Pankin johtokunnan jäsen Tuomas Välimäki sanoi tänään Maksufoorumissa. Helsingissä järjestetyssä tilaisuudessa kuultiin, miten maksaminen turvataan nyt ja tulevaisuudessa ja millaisia vaihtoehtoja maksamiseen tarvitaan. Suomen Pankki kannustaa suomalaisia huolehtimaan omien päivittäisten ostostarpeittensa turvaamisesta häiriötilanteissa maksamisen kotivaralla. Maksamisen kotivaralla tarkoitetaan mahdollisuutta käyttää tarvittaessa useampaa maksuvälinettä, kuten maksukortin lisäksi käteistä ja pikamaksusovellusta, sekä tiliä vähintään kahdessa eri pankissa. Myös sähköiset tunnistautumisen välineet ovat tärkeässä roolissa maksamisen kotivarassa. Vahvaa tunnistautumista edellytetään nykyisin lähes kaikessa verkossa tapahtuvassa maksamisessa. Tämä luo riskin väärinkäytöksille. Yksi tapa vähentää pankkihuijausten vaikuttavuutta onkin käyttää muihin kuin pankkiasioihin muita vahvan tunnistamisen välineitä

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye