Vaasan kaupunki - Vasa stad

Rösta i Europaparlamentsvalet! Du kan rösta på 11 förhandsröstningsställen i Vasa

Dela

Europaparlamentsvalets egentliga valdag är söndag 9.6.2024.  Du kan också förhandsrösta i Finland 29.5–4.4.2024.  Förhandsröstningen utomlands hålls 29.5–1.6.2024.

Europaparlamentet är ett av Europeiska unionens lagstiftande organ. EU-medborgarna väljer ledamöter genom direkta val som förrättas i alla medlemsländer vart femte år. Vid valet väljs ledamöter till Europaparlamentet från alla EU:s medlemsländer.

Antalet parlamentsledamöter som väljs från varje EU-medlemsstater står i proportion till landets befolkning. År 2024 väljs 720 ledamöter, varav 15 från Finland.

Röstberättigad vid Europaparlamentsvalet i Finland är en person som senast på den egentliga valdagen har fyllt 18 år.  De röstberättigade kan välja att rösta endera på förhand eller på valdagen.

Se närmare uppgifter om rösträtt: www.vaasa.fi/sv/europaparlamentsvalet2024

Rösta på förhand, till exempel vid drive-in-stället

De röstberättigade kan välja att rösta endera på förhand eller på valdagen. De röstberättigade kan rösta på förhand vid vilket som helst av de allmänna förhandsröstningsställena i Finland 29.5–4.6.2024 eller utomlands 29.5–1.6.2024.

I Vasa kan du förhandsrösta på 11 olika ställen. Bland dem finns flera bekanta ställen runtom i Vasa, en nyhet är drive-in-stället på Kaserntorget.  En kontorscontainer stannar på tre stormarknaders gårdar.

Bekanta dig med förhandsröstningsställena www.vaasa.fi/sv/europaparlamentsvalet2024

Röstning på valdagen

På valdagen kan man rösta endast i den vallokal som har antecknats på meddelandekortet som alla röstberättigade har fått.

Röstningsställena i Vasa på valdagen har sammanställts på adressen www.vaasa.fi/sv/europaparlamentsvalet2024

Hemmaröstning

Personer vars rörelse- eller funktionsförmåga är så begränsad att de inte kan ta sig till röstningsstället på valdagen eller till ett förhandsröstningsställe utan stora svårigheter får rösta på förhand i sitt hem. En närståendevårdare som bor i samma hushåll som den som har rätt till hemmaröstning får också rösta i samband med hemmaröstningen.

Hemmaröstning beställs senast tisdag 28.5.2024 före kl. 16.00 per telefon på numret 06 325 1550 (mån.–tors. kl. 9.00–16.00 och fre. kl. 9.00–15.00) eller på e-postadressen kotiaanestys@vaasa.fi.

Anstaltsröstning

Röstning ordnas även för personer som bor permanent på anstalt. Det meddelas separat om förrättandet av förhandsröstning på anstalter i respektive anstalt.

Bekanta dig med valet på nätet

Information om röstning, rösträtt, publicering av valresultat samt kandidater har sammanställts på adressen www.vaasa.fi/sv/europaparlamentsvalet2024

I frågor som gäller rösträtten och meddelandekortet kan du kontakta Myndigheten för digitalisering och befolkningsdata även per telefon på 029 553 6370.

Nyckelord

Kontakter

Centralvalnämndens sekreterare Henni Kurvinen,
henni.kurvinen@vasa.fi, tfn 040 480 4037.

Länkar

I Vasa, Nordens energihuvudstad, är det lätt att vara lycklig.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye