Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Pohjois-Karjalassa satoi keskimääräistä enemmän huhtikuun aikana

Jaa

Kuukauden keskilämpötila oli Liperin mittausasemalla noin 1,1 astetta ja Nurmeksessa 1,4 astetta keskimääräistä viileämpi. Vedenkorkeudet olivat pitkän aikavälin keskiarvoon verrattuna korkeammalla. Alueen sadanta oli keskimääräiseen verrattuna noin kaksinkertainen. Alueen suuriin säännöstelemättömiin vesistöihin ennustetaan tavallista korkeampia kevättulvia.

Veneitä matalikossa Tohmajärven Kirkkoniemellä 2.5.2024. Kuva: Teppo Linjama / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
Veneitä matalikossa Tohmajärven Kirkkoniemellä 2.5.2024. Kuva: Teppo Linjama / Pohjois-Karjalan ELY-keskus.

Ilmatieteen laitoksen mukaan huhtikuun keskilämpötila oli Pohjois-Karjalan maakunnassa keskimääräistä viileämpi. Maakunnan pohjoisosissa keskilämpötila oli keskimääräiseen verrattuna 1,4 astetta ja etelämmässä 1,1 astetta viileämpi.

Maakunnan sadekertymä oli noin kaksinkertainen pitkän aikavälin keskiarvoon verrattuna. Huhtikuun sademäärä oli 67 mm, kun keskimäärin sataa 34 mm.

Runsaslumisesta talvesta huolimatta lunta oli kuukauden viimeisenä päivänä maakunnassa enää paikoitellen. Lumen vesiarvo (mm) eli lumikuorma (kg/m2) vaihteli Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä Jakokoskella, Höytiäisellä, Koitajoella ja Jänisjoella 21–94 mm välillä.

Järvien vedenkorkeudet olivat huhtikuun keskiarvon yläpuolella. Huhtikuun lopussa vedenkorkeus oli Kermajärvellä 52 cm, Varisvedellä 66 cm, Kajoonjärvellä 25 cm ja Viinijärvellä 42 cm ajankohdan keskiarvoa ylempänä.

Orivesi-Pyhäselän vedenpinta oli kuukauden lopussa 66 cm ajankohdan keskitason yläpuolella. Ennusteen mukaan vedenkorkeus nousee vielä noin 10 cm kesäkuun alkuun mennessä.

Pielisen vedenkorkeus oli noin 62 cm ajankohdan keskitasoa ylempänä. Touko-kesäkuun vaihteeseen ajoittuvan tulvahuipun ennustetaan nousevan keskimääräistä kevättulvaa selvästi korkeammalle tasolle. Vedenkorkeuden ennustetaan nousevan vielä noin 30–50 cm kesäkuun alkuun mennessä tämänhetkisestä tasostaan.

Veneiden omistajien on syytä tarkistaa veneidensä kiinnitykset. Ranta-asukkaita muistutetaan tarvittaessa suojaamaan rantarakennelmia viranomaisten ohjeistuksen mukaisesti.

Vesistöjen keskivirtaamat olivat huhtikuussa pitkän aikavälin keskiarvoihin verrattuna reilusti suurempia. Kaltimon virtaama oli noin 336 m3/s, kun se keskimäärin on noin 190 m3/s. Lieksanjoen, Koitajoen, Varisveden ja Saramojoen virtaamat olivat noin kaksinkertaisia keskimääräiseen verrattuna. Höytiäisen ja Jänisjoen virtaamat olivat noin kolminkertaisia keskimääräiseen verrattuna.

Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen mittauspisteissä pohjavedenkorkeus oli huhtikuun lopussa Ilomantsin Kuuksenvaarassa 48 cm, Kontiolahden Jaamankankaalla 50 cm, Kontiolahden Jakokoskella 9 cm ja Nurmeksen Juutilankankaalla 32 cm ajankohdan keskiarvoa korkeammalla. Mittauspisteissä routaa oli keskimäärin 2 cm.

Orivesi-Pyhäselällä oli vielä 10.4.2024 jäätä 48 cm ja Pielisellä 61 cm, mutta kuukauden lopussa jään paksuus ei ollut enää mitattavissa. Rantojen sulaminen on edennyt nopeasti ja alueella on suuria vaihteluita jään paksuuden suhteen. Maakunnan eteläosissa jäät ovat jo lähteneet etenkin virtapaikkojen läheisyydestä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Milla Sallinen
vesitalousasiantuntija, Pohjois-Karjalan ELY-keskus
p. 0295 026 162, vaihde p. 0295 026 000
etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Yhteystiedot

Pohjois-Karjalan ELY-keskus
Kauppakatu 40 B, PL 69
80101 Joensuu

p. 0295 026 000
www.ely-keskus.fi/pohjois-karjala

ELY-keskuksen logo

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye