Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Sosiaaliturvaministeri Grahn-Laasonen: Hedelmöityshoitojen kela-korvaukset palautetaan korotettuina

Jaa

Tulevana viikonloppuna vietetään vuosittaista lapsettomien lauantaita, joka koskettaa monia suomalaisia. Sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) mukaan hallitus aikoo palauttaa hedelmöityshoitojen kela-korvaukset korotettuina ensi vuoden alusta alkaen. Hedelmöityshoitoihin varataan 2,7 miljoonaa euroa vuodessa. Määrärahan korotus mahdollistaa aiempaa merkittävästi kattavamman korvaustason.

Sanni Grahn-Laasonen. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.
Sanni Grahn-Laasonen. Kuvaaja: Mikko Mäntyniemi.

Sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen iloitsee hallituksen päätöksestä palauttaa hedelmöityshoitojen kela-korvaukset. Hallitus valmistelee parhaillaan lakimuutosta, jonka myötä hedelmöityshoidot palautetaan kela-korvausten piiriin ensi vuoden alusta lähtien. Hallituksen esitys lähtee lausunnoille vielä toukokuun aikana.

"Hedelmöityshoitojen kela-korvausten palauttaminen on konkreettinen teko sen puolesta, että yhä useamman lasta toivovan toive voisi toteutua. Suomessa on hyvin matala syntyvyys. Samaan aikaan hyvin moni suomalainen on lapseton tahtomattaan. Kela-korvausten palauttaminen hedelmöityshoitoihin tuo toivoa”, Grahn-Laasonen sanoo.

Marinin hallitus leikkasi kela-korvauksia merkittävästi vuoden 2023 alusta. Leikkausten johdosta hedelmöityshoidot eivät ole enää olleet sairausvakuutuksesta korvattavia.

”Edellisen hallituksen päätös leikata hedelmöityshoitojen kela-korvaukset on voinut tarkoittaa jopa luopumista pitkäaikaisesti lapsihaaveesta, kun hoitoihin ei ole enää ollut varaa tai julkiselle puolelle pääsy esimerkiksi ikärajojen vuoksi on käynyt mahdottomaksi”, Grahn-Laasonen jatkaa.

Orpon hallitus tavoittelee ratkaisuja, jotka tekevät Suomesta yhä lapsi- ja perheystävällisemmän, inhimillisemmän, toivoa ja tulevaisuudenuskoa luovan maan. Syntyvyyteen voidaan vain rajallisesti vaikuttaa politiikan keinoin, mutta hedelmöityshoitojen kela-korvausten palauttaminen on yksi konkreettinen perhepolitiikan keino.

Grahn-Laasonen pitää tärkeänä tavoitteena, että hedelmöityshoitojen saatavuutta lisätään myös julkisella puolella. Se tarkoittaisi esimerkiksi ikärajojen nostamista ja hoitokertojen määrän lisäämistä.

”Tästä tarvitaan keskustelua hyvinvointialueilla ja myös valmistelussa olevan väestöpoliittisen ohjelman yhteydessä. Suomessa on hyvin matala syntyvyys ja vauvat ovat todella kaivattuja - miksi emme tekisi enemmän niiden ihmisten puolesta, jotka toivovat lasta.”

Lauantaina 11. toukokuuta vietetään myös lapsettomien lauantaita. Jopa yksi viidestä hedelmällisessä iässä olevasta joutuu käymään läpi tahattoman lapsettomuuden.

”Tahaton lapsettomuus on sekä inhimillisesti että yhteiskunnallisesti katsottuna valtava menetys. Haluamme tuoda toivoa, mahdollisuuksia ja edellytyksiä yhä useammalle toteuttaa elämän perustavanlaatuisimpia haaveita. Hedelmöityshoidot auttavat vuosittain jopa tuhansia ihmisiä", Grahn-Laasonen sanoo.

Suomessa aloitettiin vuonna 2021 noin 15 300 hedelmöityshoitoa. Hoidoista syntyi noin 2 880 lasta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kansallinen Kokoomus on vuonna 1918 perustettu poliittinen puolue ja kansanliike, joka haluaa kehittää Suomea vastuullisesti. Politiikkamme perustuu arvoihin – uskomme yksilöön, vastuuseen ja vapauteen. Haluamme rakentaa yhteiskuntaa, jossa jokaisella on mahdollisuus menestyä ja jossa heikoimmista pidetään huolta. Kokoomuksen eduskuntaryhmä on 48 kansanedustajallaan suurin eduskuntaryhmä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kokoomuksen eduskuntaryhmä

Kokoomuksen Kauma: Esteettisten pistoshoitojen villi länsi saatava kuriin – alalla rahastetaan epärealististen kauneusihanteiden varjolla25.5.2024 12:47:02 EEST | Tiedote

Kokoomuksen kansanedustaja ja eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Pia Kauman mukaan vain terveydenhuollon koulutuksen saaneiden ammattilaisten pitäisi pystyä tarjoamaan esteettisiä pistoshoitoja. Suomessa täyteainehoitojen ottamiselle ei ole ikärajoja ja niitä voi nykyisen lain puitteissa antaa kuka tahansa. Lain muuttaminen ei ainoastaan suojaisi kuluttajia, vaan myös selkiyttäisi markkinoita ja parantaisi alan ammattimaisuutta sekä luottamusta alan toimijoihin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye