Suomen Punainen Risti SPR

Suomen Punainen Risti on mukana avaamassa Punaisen Ristin kenttäsairaalaa Gazaan

Jaa

Punaisen Ristin 60-paikkaisessa kenttäsairaalassa toimii muun muassa leikkaussali, synnytysosasto ja päivystyspoliklinikka. Suomen Punainen Risti on toimittanut kenttäsairaalaan sairaalavälineistöä ja henkilökuntaa.

Ilmakuva Punaisen Ristin kenttäsairaalasta Gazassa
Kenttäsairaalassa Rafahissa työskentelee Suomen Punaisen Ristin lähettäminä muun muassa anestesialääkäri, sairaanhoitajia ja sairaalahallinnon asiantuntija. Kuva: ICRC

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC) avaa yhteistyössä yhdentoista maan Ristien kanssa kenttäsairaalan Rafahiin Gazassa.

– Sairaala auttaa vastaamaan mittaviin terveydenhuollon tarpeisiin, joita meneillään oleva konflikti on aiheuttanut. Avattava kenttäsairaala täydentää vaurioitunutta ja osittain toimintakyvytöntä paikallista terveydenhuoltoa, ja siinä on mahdollista hoitaa noin 200 potilasta päivittäin, sanoo Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja Tiina Saarikoski.  

Kenttäsairaalaoperaatiolla tuetaan Palestiinan Punaisen Puolikuun tekemää avustustyötä. Palestiinan Punaisen Puolikuun työntekijät ja vapaaehtoiset ovat antaneet ensiapua ja tarjonneet apua kiireellistä hoitoa tarvitseville Gazan asukkaille konfliktin kärjistymisestä alkaen. 

Suomesta lähteneet ammattilaiset työskentelevät osana kansainvälistä tiimiä 

60-paikkaisessa kenttäsairaalassa voidaan tehdä kiireellisiä leikkauksia sekä hoitaa synnytyksiä, vastasyntyneitä, lapsia, äitejä ja gynekologisia vaivoja. Sairaalan yhteydessä toimii päivystyspoliklinikka. Kenttäsairaalassa pystytään arvioimaan hoidon kiireellisyys ja tarve sekä vastaamaan myös tilanteisiin, joissa hoidettavaksi tulee odottamatta kerralla suuri määrä potilaita. 

Kenttäsairaalassa työskentelee noin 30 hengen kansainvälinen tiimi, johon kuuluu sairaanhoitajia, psykososiaalisen tuen asiantuntijoita, eri alojen lääkäreitä, kuten kirurgeja ja anestesiologeja sekä tekniikan, logistiikan ja sairaalahallinnon ammattilaisia. Kenttäsairaalan henkilökunta koostuu operaatioon osallistuvien Punaisten Ristien avustustyöntekijöistä, paikallisesta henkilökunnasta sekä Punaisen Ristin kansainvälisen komitean työntekijöistä. 

Suomen Punainen Risti on toimittanut kenttäsairaalaan röntgenlaitteiston, vesitankkeja ja pesualtaita. Kenttäsairaalassa työskentelee Suomen Punaisen Ristin lähettäminä muun muassa anestesialääkäri, sairaanhoitajia ja sairaalahallinnon asiantuntija. 

Sairaalat täynnä potilaita ja turvaa hakevia 

Gazan asukkailla on vaikeuksia saada tarvitsemaansa kiireellistä hoitoa. Avun tarve on kasvanut huomattavasti ja toimivien sairaaloiden määrä on merkittävästi vähentynyt. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan enää vain 33 % Gazan 36 sairaalasta ja 30 % Gazan terveyskeskuksista on jossain määrin toimintakykyisiä. Yhä toimivat sairaalat ovat täynnä potilaita, ja tarvikkeista ja resursseista potilaiden hoitamiseen on pulaa. Lisäksi sairaala-alueille hakeutuu kodeistaan paenneita ihmisiä, jotka etsivät suojaa iskujen ja taisteluiden keskellä. 

Sairaaloiden lääkärit ja hoitajat ovat työskennelleet kellon ympäri jo kuukausien ajan. Hoitokapasiteetti on venytetty äärimmilleen. 

– Sairaaloihin saapuvilla on vakavia vammoja ja komplikaatioita, jotka olisi pitänyt hoitaa jo päiviä aikaisemmin. Amputaatiot ovat yleisiä. Kroonisia ja vakavia sairauksia, kuten diabetesta, sydänsairauksia, keuhkokuumetta ja leviäviä tartuntatauteja, ei ehditä hoitamaan asianmukaisesti, koska sairaaloiden on priorisoitava kriittisesti haavoittuneiden hoito. Erilaiset vatsataudit, ihosairaudet ja hengitystieinfektiot leviävät nopeasti puhtaan veden, sanitaation ja ruoan puutteen vuoksi, Saarikoski kertoo. 

Iskut vaikeuttavat avustustyötä ja terveydenhuoltoa 

Paikallisiin sairaaloihin ja hoitohenkilökuntaan kohdistuneet iskut ovat romahduttaneet terveydenhuoltojärjestelmää merkittävästi. Avustustyöhön osallistuvien toiminta Gazassa on vaikeaa ja vaarallista.  

Palestiinan Punaisen Puolikuun avustustyötä tekevistä 17 on menehtynyt iskuissa työtehtävissään. Punaisen Puolikuun useat ensiapukeskukset, Al-Amalin ja Al Qudsin sairaalat ovat kärsineet merkittäviä tuhoja ja 25 ambulanssia on tuhoutunut. Palestiinan Punainen Puolikuu jatkaa menetyksistään huolimatta avustustyötään vastatakseen Gazassa asuvien ihmisten terveydenhuollon tarpeisiin.  

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea muistuttaa konfliktin osapuolia jatkuvasti kansainvälisen humanitaarisen oikeuden noudattamisesta, kuten sairaaloiden ja hoitohenkilökunnan suojelemisesta. 

– Sairaaloiden tulee olla turvapaikkoja, joissa pelastetaan ihmishenkiä. Yhdenkään potilaan ei pitäisi joutua pelkäämään joutuvansa tapetuksi sairaalavuoteessaan, eikä yhdenkään terveydenhuollon ammattilaisen pitäisi joutua vaarantamaan henkeään pelastaessaan muita, Saarikoski muistuttaa. 

Kenttäsairaala on jatkoa paikallisen terveydenhuollon tuelle, jota Punaisen Ristin kansainvälinen komitea on tehnyt Gazassa yli 15 vuoden ajan. Komitean kirurginen tiimi on työskennellyt viimeisten kuukausien ajan European Gaza Hospital -sairaalassa. Mukana kirurgisessa terveystiimissä on myös Suomen Punaisen Ristin lähettämä anestesialääkäri. Lisäksi Punaisen Ristin kansainvälinen komitea on tukenut muita alueen sairaaloita. 

Kenttäsairaala on osa laajempaa Suomen Punaisen Ristin avustustoimintaa Gazan-Israelin konfliktista kärsivien auttamiseksi. Apu on ollut muun muassa avustustyöntekijöitä ja rahallista ja materiaalista tukea kansainvälisen Punaisen Ristin avustusoperaatioihin. Avustustoimintaa rahoitetaan Suomen ulkoministeriön ja Suomen Punaisen Ristin katastrofirahaston varoin.

Lisätiedot: 

Tiina Saarikoski, Suomen Punaisen Ristin kansainvälisen avustustoiminnan johtaja, p. 040 189 4885 

Ada Bergroth, Suomen Punaisen Ristin viestinnän asiantuntija, p. 040 610 9447 

Avainsanat

Kuvat

Ilmakuva Punaisen Ristin kenttäsairaalasta Gazassa
Kenttäsairaalassa Rafahissa työskentelee Suomen Punaisen Ristin lähettäminä muun muassa anestesialääkäri, sairaanhoitajia ja sairaalahallinnon asiantuntija.
Lataa
Punaisen Ristin kenttäsairaalassa Gazassa on 60 vuodepaikkaa.
Punaisen Ristin kenttäsairaalassa Gazassa on 60 vuodepaikkaa.
Lataa
Suomen Punainen Risti on toimittanut kenttäsairaalaan muun muassa vesitankkeja.
Suomen Punainen Risti on toimittanut kenttäsairaalaan muun muassa vesitankkeja.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Röda Korsets utmärkelse Humanitär handräckning går till Ujuni Ahmed och Elina Hirvonen för att de skrev boken Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin7.5.2024 06:10:00 EEST | Tiedote

Röda Korset ger utmärkelsen Humanitär handräckning till Ujuni Ahmed och Elina Hirvonen, som skrev boken Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin, för att de öppnade en viktig debatt och gav en gripande beskrivning av de ungdomar och barn som hamnat utom räckhåll för många tjänster och stöter på många problem.

Punaisen Ristin Inhimillinen kädenojennus -tunnustus Ujuni Ahmedille ja Elina Hirvoselle Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin -kirjan tekemisestä7.5.2024 06:10:00 EEST | Tiedote

Suomen Punainen Risti myöntää tunnustuksen Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin -kirjan tekijöille Ujuni Ahmedille ja Elina Hirvoselle tärkeästä keskustelunavauksesta ja koskettavasta kuvauksesta nuorista ja lapsista, jotka ovat jääneet monien palveluiden saavuttamattomiin ja kohtaavat monia ongelmia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye