Suomen suurimman tuulipuistohankkeen kuljetukset käyntiin 15.5. – voimalaosia siirretään Kokkolasta Lestijärvelle ensi vuoden alkupuolelle saakka

Jaa

Uusiutuvan energian yhtiö OX2:n rakennuttaman Lestijärven tuulipuiston voimalakuljetukset alkavat keskiviikkona 15.5.2024. Reitti Kokkolan satamasta tuulipuistoon kulkee valtatie 13:sta, josta jatketaan Sillanpään risteyksestä Halsuan kautta Lestijärvelle. Kuljetukset voivat ajoittain haitata ja hidastaa muuta liikennettä.

Kokkolasta Lestijärvelle tuodaan yhteensä 69 tuulivoimalan osat. Urakan alkuvaiheessa kuljetuksia on arviolta viitenä päivänä viikossa. 

“Kuljetuksissa pyritään mahdollisuuksien mukaan välttämään ruuhka-aikoja. Lähes vuoden mittaisen kuljetusrupeaman aikana kuljetusaikoihin voi kuitenkin tulla myös joitakin poikkeuksia. Reaaliaikaista tietoa kuljetuksista tarvitseville suosittelemme Fintrafficin liikennetiedotteiden seurantaa”, sanoo Lestijärven tuulipuistohankkeen projektipäällikkö Jommi Tervo OX2:lta. 

Kuljetettaviin komponentteihin lukeutuu yli 470 torniosaa, reilut 200 siipeä ja 345 muuta voimalaosaa kuten konehuoneita ja roottorin napoja.  

“Puistoon tuodaan ensimmäiseksi torniosia, jotta voidaan käynnistää niin sanottu esikasausvaihe, jossa tornin kaksi alinta lohkoa nostetaan paikoilleen kullekin voimalaperustukselle. Siipiä alkaa saapua nostokenttien varastopaikoille arviolta kesäkuussa, ja napoja sekä konehuoneita ja niiden komponentteja näillä näkymin heinä-elokuussa. Työmaalle tulee elokuun aikana myös ylimpien osien nostamiseen tarvittava suurempi päänostokone”, Tervo kertoo. 

Voimalakuljetukset ovat erikoisleveitä, -pitkiä ja -korkeita. Turvallisuuden takaamiseksi muuta liikennettä joudutaan paikoitellen pysäyttämään ja ohjaamaan väistöpaikoille. Hetkellistä haittaa on odotettavissa erityisesti pienemmillä tieosuuksilla, risteyksissä ja kurveissa.  

Kuljetusten ajonopeus on keskimäärin 40–50 km/h ja pienemmillä teillä sekä vaativammilla osuuksilla hitaampi. Erikoiskuljetukset toteutetaan pääsääntöisesti kolmen kuljetusauton kokonaisuuksissa, joista jokaisen mukana liikkuvat liikenteenohjausautot kuljetusautojen edessä ja takana.  

Muun liikenteen on hyvä tiedostaa, että saattueita ei saa itsenäisesti ohittaa, vaan liikenteenohjausauto päästää kuljetuksen perässä ajavat autot ohi sopivissa kohdissa. 

Lestijärven tuulipuiston on määrä valmistua vuoden 2025 aikana. 

“Jos kaikki etenee suunnitelmien mukaan ja tuulet ovat pystytysten aikana suotuisia, ensimmäisen voimalan pitäisi olla pystyssä elo-syyskuussa. Asennusten valmistuttua voimaloita otetaan testikäyttöön yksi kerrallaan. Työmaalle tulee myöhemmin myös toinen ja kolmaskin päänostokone asennuksien vauhdittamiseksi. Tavoitteenamme on, että kaikki tuulivoimalat olisivat pystyssä kesällä 2025”, Tervo sanoo. 

Reilulla 455 megawatin kokonaisteholla Lestijärvi on valmistuessaan Suomen suurin tuulipuisto. Valmistumisensa jälkeen tuulipuisto luovutetaan omistajilleen Kymppivoimalle, Oulun Energialle ja Kuopion Energialle.   

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö Jommi Tervo, OX2, +358 50 520 6250, jommi.tervo@ox2.com

Linkit

OX2 kehittää, rakentaa ja myy suuren mittakaavan uusiutuvan energian ratkaisuja. Lisäksi OX2 hallinnoi valmiita tuuli- ja aurinkopuistoja. OX2:n hankekehitysportfolio koostuu yhtiön itse käynnistämistä sekä muilta toimijoilta hankituista, eri vaiheissa olevista maa- ja merituulivoimahankkeista, aurinkovoimahankkeista sekä energian varastointihankkeista. Yhtiö kehittää aktiivisesti myös muihin uusiutuvan energian teknologioihin, kuten vedyn tuotantoon, perustuvia hankkeita. OX2 toimii Euroopassa yhdellätoista markkina-alueella: Ruotsissa, Suomessa, Virossa, Liettuassa, Puolassa, Romaniassa, Ranskassa, Espanjassa, Italiassa, Kreikassa ja Ahvenanmaalla. Vuodesta 2023 yhtiö on toiminut myös Australiassa. Vuonna 2023 liikevaihto oli noin 7,8 miljardia kruunua. Yhtiöllä on noin 500 työntekijää ja sen pääkonttori on Tukholmassa, Ruotsissa. OX2 on noteerattu Nasdaq Tukholmassa vuodesta 2022 lähtien. www.ox2.com

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta OX2 Finland

Valtioneuvosto ei myöntänyt yhdellekään merituulivoiman hankekehittäjälle hyödyntämisoikeuksia talousvyöhykkeellä - OX2 tulee jatkamaan merituulivoiman hankekehitystä3.5.2024 10:00:00 EEST | Tiedote

Valtioneuvosto teki 2.5.2024 yleisistunnossaan kielteisen päätöksen (valtioneuvoston päätös TEM/2024/44) koskien kaikkia merituulivoiman rakentamiseen tähtääviä hyödyntämisoikeushakemuksia Suomen talousvyöhykkeellä. Kielteinen päätös koskee myös OX2:n Halla- ja Laine-merituulihankkeiden hyödyntämisoikeushakemuksia.

OX2 ja Vaasan satama yhteistyöhön merituulipuisto Tyrskyn valmistelussa – kyseessä yhtiön viides satamakumppanuus alueella22.2.2024 11:00:00 EET | Tiedote

Uusiutuvan energian yhtiö OX2 ja Vaasan satama ovat sopineet merituulipuisto Tyrskyn valmisteluihin liittyvästä yhteistyöstä. OX2 ja Vaasan satama tulevat yhdessä työskentelemään suunnitteilla olevan merituulipuiston rakentamisen, käytön ja huollon aikana. OX2 ja Vaasan satama sopivat vastaavasta yhteistyötä myös yhtiön toisen alueelle suunnitellun merituulivoimahankkeen Laineen osalta.

OX2 och Vasa hamn samarbetar vid beredningen av den havsbaserade vindparken Tyrsky – detta är bolagets femte hamnpartnerskap i regionen22.2.2024 11:00:00 EET | Tiedote

Bolaget för förnybar energi OX2 och Vasa hamn har kommit överens om samarbete kring beredningen av den havsbaserade vindparken Tyrsky. OX2 och Vasa hamn kommer att arbeta tillsammans under byggandet, driften och underhållet av den planerade havsbaserade vindparken. OX2 och Vasa hamn avtalar om motsvarande samarbete också i fråga om Laine i ett annat havsbaserat vindkraftsprojekt som bolaget planerar i området.

Öppet informationstillfälle om programmet för miljökonsekvensbedömning för den havsbaserade vindparken Tyrsky den 13 februari12.2.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Programmet för miljökonsekvensbedömningen (MKB-programmet) för det havsbaserade vindkraftsprojektet Tyrsky utanför Vasa har slutförts och kan kommenteras fram till den 22 mars. Programmet fastställer vad som ska utredas för att bedöma projektets miljökonsekvenser. Om projektet och utvärderingsprogrammet hålls den 13 februari ett informationstillfälle som är öppet för alla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye