Lapin ELY-keskusLapin ELY-keskus

Lapin ELY-keskus aloittaa lettosoiden inventoinnit kesäkuussa

Jaa

Uhanalaisten lettosoiden inventoinnit alkavat jälleen touko-kesäkuun vaihteessa. Tänä vuonna inventoitavia kohteita on ympäri Lappia.

Inventoija tutkii lettosuota.
Kuva: Lapin ELY-keskus

Lapin ELY-keskus jatkaa tänä kesänä Suomen ympäristökeskuksen koordinoiman Letot-hankkeen maastoinventointeja. Inventoinnit aloitetaan touko-kesäkuun vaihteessa, ja ne kestävät syyskuun loppuun. Kesän inventoinnit ovat hankkeen viimeiset, sillä projekti päättyy vuoden 2024 lopussa. Lettoja inventoi tänä vuonna kaksi työntekijää, jotka liikkuvat maastossa pääsääntöisesti jalkaisin.

Lettosuot ovat eutrofisia, eli runsasravinteisia soita, jotka tunnistetaan siellä kasvavien vaateliaiden sammallajien perusteella. Lettosuotyypit vaihtelevat avoimista, hyvinkin vetisistä rimpiletoista puustoisiin koivulettoihin, lettorämeisiin ja lettokorpiin. Lähes kaikki lettotyypit ovat valtakunnallisesti uhanalaisia.

Letot-hanke on osa Helmi-elinympäristöohjelmaa, ja hankkeen tavoitteena on tuottaa tietoa lettosoiden määrästä, esiintymisestä, nykytilasta sekä mahdollisesta ennallistamistarpeesta. Hankkeessa kerätty tieto kootaan ominaisuus- ja paikkatietoaineistoksi.

Inventoitavia kohteita on eri puolilla Lappia

Inventoitavat kohteet sijaitsevat tänä vuonna Lapissa Rovaniemen, Pellon, Tervolan, Ylitornion, Tornion, Ranuan, Kemijärven, Pelkosenniemen, Sodankylän, Savukosken, Kittilän, Kolarin, Muonion ja Enontekiön kunnissa ja sijoittuvat suojelualueiden ulkopuolelle. Kohdevalinnat perustuvat vihjeaineistoihin ja ilmakuvatulkintoihin. Inventoitavia alueita on noin sata.

Letot-hanke on perustiedonkeruuta, eikä siinä tehdä suojelu- tai ennallistamissuunnittelua. Löytyneiden luonnon monimuotoisuuden kannalta arvokkaimpien suojelu- ja ennallistamiskohteiden edistämisestä saatetaan mahdollisissa jatkohankkeissa tulevaisuudessa käydä keskusteluja maanomistajien kanssa.  Suojelu on vapaaehtoista ja maanomistajat saavat siitä korvauksen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Inventoija Virpi Thornton, +358 295 037 130, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Vuonna 2024 Lapissa päällystetään teitä ja korjataan siltoja -suunnittelussa kokonaisturvallisuuden kannalta tärkeitä liikennehankkeita27.5.2024 11:01:27 EEST | Tiedote

Lapin tienpidon ja liikenteen katsaus vuodelle 2024 on julkaistu. Vuonna 2024 Lapin ELY-keskuksella on tienpitoon käytettävissä 90,4 miljoonaa euroa. Teiden päällysteitä korjataan enemmän kuin kahtena vuonna yhteensä. Lappi on saanut CEF (Connecting Europe Facility) -rahoitusta sotilaallinen liikkuvuus -osion kautta useisiin hankkeisiin. Tänä vuonna rakennusurakat sisältävät pääosin siltojen korjausta ja uusimista. Suunnittelussa on kohteita, joilla valmistaudutaan tieverkkojen parantamiseen sekä parantamaan liikenneturvallisuutta ja elinkeinoelämän toimintaympäristöä.

Tourism as the beacon for business in Lapland in 2023 – downturn in industrial sectors24.5.2024 09:14:49 EEST | Press release

The Lapland economic trend report is an important knowledge-based management tool for regional development. According to the 2023 report, the annual change in turnover in Lapland was positive only in tourism services, accommodation and catering sector, and business services. In contrast, the industrial sector saw a drop in turnover. Personnel numbers in all sectors in Lapland (including the public sector) developed more positively than the turnover in 2023, showing a growth of 2.0 per cent compared to the previous year.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye