Petäjäveden vanha kirkko tallennettiin 3D-malliksi
Museovirasto yhteistyökumppaneineen on tuottanut Petäjäveden vanhasta kirkosta 3D-mallin, joka auttaa säilyttämään arvokasta kulttuuriperintökohteeseen liittyvää tietoa tuleville sukupolville. Tarkka mittausdata helpottaa myös kirkon restauroinnin ja korjausten suunnittelua.

Petäjäveden vanhan kirkon 3D-digitointi toteutettiin vuosina 2023–2024 osana opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa Museoviraston ”Maailmanperintökohteiden 3D-mallintaminen” -hanketta. Museovirasto valitsi mallinnuskohteeksi Petäjäveden kirkon, sillä se on Unescon maailmanperintökohteena erityisen tärkeä ja edustava rakennus myös eurooppalaisessa kontekstissa.
Petäjäveden vanhan kirkon 3D-mallinnus on Suomen edustaja Euroopan komission TwinIt-hankkeeseen, jossa Euroopan maat esittelevät merkittäviä ja korkealaatuisia 3D-malleja valitsemastaan kulttuuriperinnöstä. Hankkeella tuetaan myös EU:n jäsenmaita 3D-digitoinnissa ja kulttuuriperinnön säilyttämisessä.
"Petäjäveden kirkon 3D-mallinnus on hieno esimerkki siitä, miten teknologista osaamistamme ja rikasta kulttuuriperintöämme yhdistämällä pääsemme tutustumaan historiallisiin kohteisiin uusista näkökulmista. Tämä näyttää myös suuntaa sille, minkälaisia innovatiivisia palveluita voi syntyä kulttuurialan ja esimerkiksi matkailun, opetuksen tai pelialan toimijoiden kesken", sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala.
Aineistosta tuotettu 3D-malli on julkaistu yleisön vapaaseen käyttöön Finna.fi-hakupalvelussa ja Museoviraston omalla Finna-sivustolla. Lisäksi kirkon 3D-malliin voi tutustua Europeana-palvelussa, johon kootaan laajasti eurooppalaista digitaalista kulttuuriperintöaineistoa. Finna välittää kotimaisten kulttuuriperintöorganisaatioiden aineistoja Europeanaan. Raakadata ja arkistoversio on tallennettu Museoviraston järjestelmään.
Kirkon 3D-dokumentointi antaa uutta millimetrintarkkaa tietoa, jota voidaan tulevaisuudessa käyttää kuntoseurantaan ja restaurointisuunnitteluun. Data auttaa myös jälleenrakentamisessa, jos jokin kirkon osa tuhoutuu. Kuvaukset toteutettiin syyskuussa 2023. Kirkko taltioitiin sisä- ja ulkopuolelta kolmiulotteisesti laserkeilauksen ja fotogrammetrian yhdistelmällä. Rakenteita skannattiin niin laserkeilaimilla, järjestelmäkameroilla, takymetreillä kuin droneillakin kahden viikon ajan.
Digitointi toteutettiin yhteistyösopimuksella Petäjäveden seurakunnan kanssa. Museovirastolta mukana oli kulttuuriperinnön digitoinnin sekä rakennetun kulttuuriympäristön asiantuntijoita. Lisäksi hankkeessa oli tiiviisti mukana edustajia Perinnerakentaja Leo Lönnroth Oy:stä, joka kunnostaa kirkkoa. 3D-digitoinnin teknistä työtä ja tietokonemallinnusta oli tekemässä Tietoa Finland Oy.
Lisätietoa kuvausten ja mallintamisen yksityiskohdista on oheisella videolla. Lisätietoa projektin laitteiston ja ohjelmiston teknisistä yksityiskohdista on Finnassa, kohdassa Valmistus.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ismo Malinen, Museovirasto, p. 0295 33 3682
Tapani Sainio, opetus- ja kulttuuriministeriö, p. 0295 330 336
Maria Virtanen, Finna-palvelut/Kansalliskirjasto, p. 0294 144 326
Kuvat




Linkit
- Kirkon 3D-mallinnus Finnassa
- Saarnastuolin 3D-mallinnus Finnassa
- Kirkon 3D-mallinnus Europeanassa
- Saarnastuolin 3D-mallinnus Europeanassa
- Iframella upotettava kirkon 3D-malli Sketchfabissä
- Iframella upotettava saarnastuolin 3D-malli Sketchfabissä
- Twin it! Eurooppalaisen kulttuuriperinnön 3D-mallien kokoelma
- Lisää kuvia mallista ja sen tekemisestä
- Esittelyvideo Petäjäveden vanhan kirkon 3D-digitoinnin huipputarkasta arkistoversiosta
- Minidokumentti Petäjäveden 3D-digitoinnin työprosessista
Museovirasto Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Museovirasto
Museovirasto jakoi 385 500 euroa avustuksina lähes 300 kuvataiteilijan näyttelypalkkioihin museoille ja gallerioille30.6.2025 09:43:40 EEST | Tiedote
Vuosina 2025–2026 järjestettävien taidenäyttelyiden taiteilijapalkkioihin jaettiin 385 500 euroa. Avustusten turvin museot ja muut näyttelynjärjestäjät voivat maksaa kuvataiteilijoille palkkion taidenäyttelyä varten tehdystä työstä.
Museovirasto jakoi avustuksia Euroopan neuvoston kulttuurireittitoimintaa edistäville yhteistyö- ja kehittämishankkeille26.6.2025 11:30:44 EEST | Tiedote
Hankeavustusta myönnettiin vuodelle 2025 Alvar Aallon arkkitehtuuri- ja muotoiluperinnön matkailureitti ry:lle Aallon jalanjäljillä Euroopassa -hankkeeseen ja Suomen kirjainstituution säätiölle naiskirjailijoiden kulttuurireitin kehittämiseen. Yhteensä jaettu avustussumma oli hiukan yli 103 000 €.
Museovirasto avusti paikallismuseoiden hankkeita 430 000 eurolla17.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Avustusta myönnettiin vuodelle 2025 kaikkiaan 67 hankkeelle yhteensä 430 000 euroa. Valtaosa haetuista ja myönnetyistä avustuksista kohdentui paikallismuseoiden kokoelmatyöhön ja museorakennusten korjauksiin.
//KORRIGERAT MEDDELANDE // BILDEN MÅSTE BYTAS UT // Vasaskeppets lillasyster Falken hittad i Finska viken13.6.2025 09:16:47 EEST | Pressmeddelande
Vi ber er korrigera den bild av 3D-mallen som används i Falken-nyheterna och som medföljer detta meddelande. Det finns ett upphovsrättsproblem med den tidigare bilden. Forskare inom programmet Forskningsprogrammet Forgotten Fleet Glömda flottan har fastställtidentifierat ett skeppsvrak att vraket utanför Porkala i Finska viken är pinasssom krigsfartyget Falken, sjönk hösten 1651,. Falken byggdes åt som tillhördekung Gustav II Adolf användes och ssenare under Drottning Kristina och . Falken spelade en central roll i den svenska flottan – både i strid och som transportfartyg för åt högt uppsatta personer.
// KORJATTU TIEDOTE // Kuva vaihdettava // Vasa-laivan pikkusisko Falken löytynyt Suomenlahdelta13.6.2025 09:16:47 EEST | Tiedote
Pyydämme korjaamaan Falken-uutisissa käytetyn 3D-mallin kuvan ja kuvaajatiedon tämän tiedotteen mukana olevaan. Aiemmassa kuvassa on tekijänoikeusongelma. Unohdettu laivasto -tutkimusohjelmassa on tunnistettu Suomenlahdelle Porkkalan edustalle uponnut hylky pinassi Falkeniksi, joka kuului kuningas Kustaa Aadolfille ja myöhemmin kuningatar Kristiinalle. Vuonna 1651 uponnut Falken oli tärkeä osa Ruotsin laivastoa niin sotatoimissa kuin merkkihenkilöiden kuljettajana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme