Museovirasto

Petäjäveden vanha kirkko tallennettiin 3D-malliksi

Jaa

Museovirasto yhteistyökumppaneineen on tuottanut Petäjäveden vanhasta kirkosta 3D-mallin, joka auttaa säilyttämään arvokasta kulttuuriperintökohteeseen liittyvää tietoa tuleville sukupolville. Tarkka mittausdata helpottaa myös kirkon restauroinnin ja korjausten suunnittelua.

 

 

Huipputarkka 3D-malli syntyy yli 7000 valokuvasta ja lähes 600 laserkeilauksesta. Mallinnuksen teki Tietoa Finland.
Huipputarkka 3D-malli syntyy yli 7000 valokuvasta ja lähes 600 laserkeilauksesta. Mallinnuksen teki Tietoa Finland. Museovirasto

Petäjäveden vanhan kirkon 3D-digitointi toteutettiin vuosina 2023–2024 osana opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa Museoviraston ”Maailmanperintökohteiden 3D-mallintaminen” -hanketta. Museovirasto valitsi mallinnuskohteeksi Petäjäveden kirkon, sillä se on Unescon maailmanperintökohteena erityisen tärkeä ja edustava rakennus myös eurooppalaisessa kontekstissa.

Petäjäveden vanhan kirkon 3D-mallinnus on Suomen edustaja Euroopan komission TwinIt-hankkeeseen, jossa Euroopan maat esittelevät merkittäviä ja korkealaatuisia 3D-malleja valitsemastaan kulttuuriperinnöstä. Hankkeella tuetaan myös EU:n jäsenmaita 3D-digitoinnissa ja kulttuuriperinnön säilyttämisessä.

"Petäjäveden kirkon 3D-mallinnus on hieno esimerkki siitä, miten teknologista osaamistamme ja rikasta kulttuuriperintöämme yhdistämällä pääsemme tutustumaan historiallisiin kohteisiin uusista näkökulmista. Tämä näyttää myös suuntaa sille, minkälaisia innovatiivisia palveluita voi syntyä kulttuurialan ja esimerkiksi matkailun, opetuksen tai pelialan toimijoiden kesken", sanoo tiede- ja kulttuuriministeri Sari Multala.

Aineistosta tuotettu 3D-malli on julkaistu yleisön vapaaseen käyttöön Finna.fi-hakupalvelussa ja Museoviraston omalla Finna-sivustolla. Lisäksi kirkon 3D-malliin voi tutustua Europeana-palvelussa, johon kootaan laajasti eurooppalaista digitaalista kulttuuriperintöaineistoa. Finna välittää kotimaisten kulttuuriperintöorganisaatioiden aineistoja Europeanaan. Raakadata ja arkistoversio on tallennettu Museoviraston järjestelmään.

Kirkon 3D-dokumentointi antaa uutta millimetrintarkkaa tietoa, jota voidaan tulevaisuudessa käyttää kuntoseurantaan ja restaurointisuunnitteluun. Data auttaa myös jälleenrakentamisessa, jos jokin kirkon osa tuhoutuu. Kuvaukset toteutettiin syyskuussa 2023. Kirkko taltioitiin sisä- ja ulkopuolelta kolmiulotteisesti laserkeilauksen ja fotogrammetrian yhdistelmällä. Rakenteita skannattiin niin laserkeilaimilla, järjestelmäkameroilla, takymetreillä kuin droneillakin kahden viikon ajan. 

Digitointi toteutettiin yhteistyösopimuksella Petäjäveden seurakunnan kanssa. Museovirastolta mukana oli kulttuuriperinnön digitoinnin sekä rakennetun kulttuuriympäristön asiantuntijoita. Lisäksi hankkeessa oli tiiviisti mukana edustajia Perinnerakentaja Leo Lönnroth Oy:stä, joka kunnostaa kirkkoa. 3D-digitoinnin teknistä työtä ja tietokonemallinnusta oli tekemässä Tietoa Finland Oy.

Lisätietoa kuvausten ja mallintamisen yksityiskohdista on oheisella videolla. Lisätietoa projektin laitteiston ja ohjelmiston teknisistä yksityiskohdista on Finnassa, kohdassa Valmistus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ismo Malinen, Museovirasto, p. 0295 33 3682
Tapani Sainio, opetus- ja kulttuuriministeriö, p. 0295 330 336
Maria Virtanen, Finna-palvelut/Kansalliskirjasto, p. 0294 144 326

Kuvat

Huipputarkka 3D-malli syntyy yli 7000 valokuvasta ja lähes 600 laserkeilauksesta. Mallinnuksen teki Tietoa Finland.
Huipputarkka 3D-malli syntyy yli 7000 valokuvasta ja lähes 600 laserkeilauksesta. Mallinnuksen teki Tietoa Finland.
Lataa
Aino Keitaanniemi säätää järjestelmäkameraa kirkon alttarin edessä.
Aino Keitaanniemi säätää järjestelmäkameraa kirkon alttarin edessä.
Lataa
Laserkeilaaja Ville Pokkinen valmistautuu laskeutumaan keilaimen kanssa mittaamaan kirkon alapohjaa.
Laserkeilaaja Ville Pokkinen valmistautuu laskeutumaan keilaimen kanssa mittaamaan kirkon alapohjaa.
Lataa
Myös kirkon luontoympäristö tallennettiin. Mallinnuksen teki Tietoa Finland.
Myös kirkon luontoympäristö tallennettiin. Mallinnuksen teki Tietoa Finland.
Lataa

Linkit

Museovirasto Museovirasto on kulttuuriperinnön asiantuntija, palvelujen tuottaja ja toimialansa kehittäjä. Museovirasto pitää huolta monimuotoisen kulttuuriperinnön säilymisestä sekä edistää sen saavutettavuutta ja avointa käyttöä. Museovirasto on opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimiva viranomainen.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museovirasto

Museovirasto avusti kulttuurireittejä - mukana sauna, runonlaulu ja Alvar Aalto20.6.2024 09:00:00 EEST | Tiedote

Avustusta Euroopan neuvoston kulttuurireittitoimintaa edistäviin yhteistyö- ja kehittämishankkeisiin myönnettiin yhteensä 118 000 euroa. Avustuksella vahvistetaan kulttuurireittitoimintaa ja edistetään Euroopan neuvoston kulttuurireittisopimuksen toimeenpanoa Suomessa. Sopimuksen tavoitteena on muun muassa lisätä tietoisuutta eurooppalaisesta monimuotoisesta kulttuuriperinnöstä ja kehittää kestävää kulttuurimatkailua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye