Syötävä Helsinki -viikot ovat ravintola-, matkailu- ja tapahtuma-alojen yhteistyön tulos – tarjolla sata tapaa kokea kaupungin laadukas ruokakulttuuri
Helsinki juhlistaa ruokakulttuuriaan ensimmäistä kertaa järjestettävillä Syötävä Helsinki -ruokaviikoilla 24.5.–16.6.2024. Tänään järjestetty mediatilaisuus ruoka-alan toimittajille tarjosi esimakua tulevista tapahtumista sekä keskustelua Helsingin ruokainnovaatioista ja ravintolakulttuurista.
![Syötävä Helsinki -viikoilla nostetaan esille kaupungin monipuolista ruokakulttuuria 100 tapahtuman voimin.](/data/images/public/60590288/70204764/10321d8f-7822-4efd-b090-9e3fe412a90d-w_720.jpg)
Kymmenen päivän päästä käynnistyvät Syötävä Helsinki -viikot kutsuvat nauttimaan helsinkiläisistä ruoka- ja juomaelämyksistä ympäri kaupunkia. Syötävä Helsinki on laaja ravintola-, matkailu- ja tapahtuma-alan toimijoiden yhteisponnistus, jolla nostetaan esille kaupungin monipuolista ruokakulttuuria 100 tapahtuman voimin.
Syötävä Helsinki -lähtölaskennan alkaessa Helsingin kaupunki kutsui yhteistyökumppaneitaan keskustelemaan helsinkiläisen ruokakulttuurin ja ruokamatkailun vahvuuksista ja tulevaisuuden mahdollisuuksista 14.5. järjestetyssä mediatilaisuudessa.
Elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva avasi tilaisuuden painottamalla Helsingin kaupungin panostuksia ravintola-, matkailu- ja tapahtuma-alan elinvoimaan.
– Helsinki tarjoaa jo nyt maailmanluokan elämyksiä niin paikallisille kuin matkailijoillekin. Haluamme olla tulevaisuudessakin kestävä ja monipuolinen ruokakaupunki, johon tullaan kaukaakin, totesi Rinkineva.
Mediatilaisuuden paneelikeskustelussa pohdittiin muun muassa, mitkä ovat Helsingin ja Suomen erottautumistekijät ruokakulttuurin ja kaupallisen kehittämisen näkökulmasta. Fazerin Chef de Cuisine Tapio Bergström korosti suomalaisen lähiruoan ja elintarviketurvallisuuden merkitystä.
– Suomalainen ruokakulttuuri on ainutlaatuinen yhdistelmä perinteitä, rohkeaa innovointia ja jatkuvaa uudistumista, mikä tekee meistä erottuvan ruokakohteen. Suomalainen ruokakulttuuri saa inspiraationsa luonnosta ja neljän vuodenajan tarjoamista paikallisista sesonkiraaka-aineista. Suomessa voi luottaa siihen, että ruoka on aitoa ja turvallista, sanoi Bergström.
The Helsinki Distilling Companyn Master Blender Kai Kilpinen näkee myös paljon potentiaalia helsinkiläisen ruoka- ja juomakulttuurin kehittämisessä.
– Helsinki on ainutlaatuinen pääkaupunki, jonka kaikkia ulottuvuuksia ei maailmalla vielä ymmärretä. Meillä on urbaanin sykkeen lisäksi paitsi maailmanluokan saaristo, myös upeita metsiä ja edelleen viljelykäytössä olevaa peltoa. Meidän tislaamoltammekin on suora näkymä ohrapellolle, joten pystymme varmuudella jäljittämään viskimme raaka-aineen arvoketjun, kertoo The Helsinki Distilling Companyn perustajaosakas ja Master Blender Kai Kilpinen ja lisää:
– Pystyäksemme kilpailemaan kansainvälisistä matkailijavirroista, tulee meidän kuitenkin ensin yhdessä päättää se sarja, missä painimme. Helsingillä on mahdollisuus rakentaa hyvästä palvelusta ja korkeasta laadusta itselleen vetovoimatekijä ja kilpailuetu. Se vaatii kuitenkin Helsingin kaupungin, yritysten ja myös valtion pitkäjänteistä strategista sitoutumista ruokamatkailun kehittämiseen.
Kespron kaupallinen johtaja Jerry Tiittala otti kantaa ruokainnovaatioiden kehittämisen ja kaupallisen potentiaalin näkökulmasta.
– Hyödynnämme suomalaista puhtautta ja laatua, jotka ovat jo itsessään merkittäviä kilpailuetuja. Helsingin on mahdollista nousta kansainvälisesti arvostetuksi ruokakaupungiksi, kun yhdistämme nämä elementit innovatiivisesti ja kestävästi. Tämä edellyttää yhteistyötä koko ruokaketjussa, alkaen tuottajista aina kuluttajiin asti.
Sata herkutteluun houkuttelevaa tapahtumaa
Tilaisuudessa keskusteltiin myös Helsingin asemasta ruokamatkailukohteena.
– Helsinki tarjoaa kiehtovan yhdistelmän paikallista ruokakulttuuria ja kansainvälistä osaamista, mikä houkuttelee yhä enemmän ruokamatkailijoita kaikkialta maailmasta, totesi matkailupäällikkö Nina Vesterinen Helsingin kaupungilta.
Ruokamatkailu Helsinkiin on tällä hetkellä erityisen mielenkiintoista. Alkukesän Syötävä Helsinki -viikot tarjoavat sadan ruoka- ja juomatapahtuman kattauksen, joka on kehitetty laajalla ravinto-, matkailu- ja tapahtuma-alan toimijoiden yhteistyöllä. 24.5.–16.6. tarjolla olevasta kattauksesta löytyy erikoisannoksia ja teemallisia menuja, festivaaleja ja brunsseja, sekä työpajoja ja ruokakierroksia, jotka tuovat esiin Helsingin rikasta ruoka- ja juomatarjontaa.
Sunnuntaiaukioloa kokeilevia ravintoloita ja kauppahallien ruokakierroksia
Syötävän Helsingin starttiviikonloppuna monet helsinkiläisravintolat avaavat ovensa poikkeuksellisesti myös sunnuntaina ja maanantaina 26.–27.5. Syötävä Sunnuntai -tapahtumassa on mukana noin 30 ravintolaa, joiden herkuista voivat nauttia niin kaupunkilaiset kuin Helsinkiin saapuvat Michelin-tähtien julkistamistilaisuuden kutsuvieraat.
Syötävä Helsinki -viikoille aukeaa myös Torikortteleiden kesäterassi. Senaatintorin laidalle nousee viime vuoden tapaan terassialue, jossa Torikortteleiden ravintoloitsijat tarjoilevat kesäisiä herkkuja. Kesäterassin viereen Senaatintorille rakentuu myös MICHELIN Guide Ceremony Nordic Countries -gaalan kisakatsomo maanantaina 27.5.2024 klo 16–20.00. Kisakatsomossa jokainen pääsee aistimaan Michelin-tähtigaalan tunnelmaa, samalla Torikortteleiden kesäterassien antimista nauttien.
Helsinkiläisen ruokakulttuurin historiaan ja nykypäivään pääsee tutustumaan kauppahalleissa opastetuilla ruokakierroksilla. Hakaniemen kauppahalliin, Vanhaan kauppahalliin sekä Hietalahden kauppahalliin on kuhunkin käsikirjoitettu herkulliset sisältökokonaisuudet, joiden opastukset toteuttaa Helsinki Oppaat ry. Maksullisia kierroksia tehdään tilausryhmille, mutta Syötävä Helsinki -ruokaviikoilla tarjolla on myös ilmaiskierroksia.
Kaupungintalolla avautuu 29.5. moniaistillinen 360° Syötävä Helsinki -elämyshuone, jossa helsinkiläisen ruokatarinan voi aistia ja kokea kuvan ja äänen sekä ennakkoon tilattavissa olevien makupalojen kautta. Huone on toteutettu Haaga-Helian opiskelijoiden yhteistyönä. Ruokatarjoiluista vastaa Palmia.
Lisätietoja
Tutustu Syötävä Helsinki -tapahtumiin ja merkkaa suosikkisi muistiin tapahtumat.hel.fi -sivuilla (hakusana ”Helsingin ruokavuosi 2024”) ja hel.fi/syotavahelsinki -sivuilla.
Pohjoismaisten ravintoloiden uudet Michelin-tähdet, MICHELIN Green Stars -tunnustukset ja erikoispalkinnot julkaistaan Helsingissä 27. toukokuuta 2024 MICHELIN Guide Ceremony Nordic Countries -tilaisuudessa. Helsingin kanssa yhtä ravintola-alan tärkeimmistä tapahtumista ovat toteuttamassa Visit Finlandin rinnalla Fazer, The Helsinki Distilling Company, Kespro ja Valio Aimo.
Haastattelupyynnöt
Johanna Snellman
Viestintäasiantuntija, Helsingin kaupunki
040 843 0915
johanna.snellman@hel.fi
Avainsanat
Kuvat
![Syötävä Helsinki -viikoilla nostetaan esille kaupungin monipuolista ruokakulttuuria 100 tapahtuman voimin.](/data/images/public/60590288/70204764/10321d8f-7822-4efd-b090-9e3fe412a90d-w_240.jpg)
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Malmilla panostetaan tulevaan - Longinojanpuistossa pääsee nyt skeittaamaan, skuuttaamaan ja kuntoilemaan26.6.2024 13:23:12 EEST | Tiedote
Ala-Malmilla Longinojanpuiston harrastusmahdollisuudet monipuolistuivat kesäkuussa avattujen toiminta-alueiden myötä. Toiminta-alueet ovat osa Longinojanpuiston ja Filpuksenpuiston laajempaa kunnostamiskokonaisuutta.
Smaku-ravintolatapahtuma saapuu Helsinkiin syyskuussa26.6.2024 05:30:00 EEST | Tiedote
Paikallisten ravintoloiden parhaimpia makuja esittelevä Smaku -tapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa Helsingissä 4.–14. syyskuuta.
Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi Länsiradan esisopimuksen ja osakassopimuksen muutoksen24.6.2024 18:00:50 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan 24. kesäkuuta Länsiradan esisopimuksen ja osakassopimuksen muutoksen Helsingin osalta. Kaupunginhallitus hyväksyi myös vuoden 2023 tietotilinpäätöksen ja myönsi lainan Korkeasaaren eläintarhan säätiölle.
Helsingin kaupunginvaltuusto kokoontui kevätkauden viimeiseen kokoukseen19.6.2024 21:54:03 EEST | Tiedote
Kaupunginvaltuuston kevätkauden viimeinen kokous pidettiin keskiviikkona 19. kesäkuuta. Kokouksessa päätettiin muun muassa tonttien myymisestä Garden Helsinki-hankkeelle sekä tilojen vuokraamisesta päiväkotikäyttöön osoitteessa Maurinkatu 1.
Helsingin kaupunkiin kohdistunut tietomurto ei ole laajentunut – tiedossa ei ole väärinkäytöksiä18.6.2024 13:00:00 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunki on jatkanut yhteistyötä viranomaisten kanssa kasvatuksen ja koulutuksen toimialaan kohdistuneeseen tietomurtoon liittyen. Poliisi tutkii tapausta törkeänä tietomurtona ja viestintävastuu rikostutkinnan etenemiseen liittyen on Keskusrikospoliisilla. Tietomurrossa rikolliselle taholle päätyneitä tietoja ei tämänhetkisen tiedon mukaan ole väärinkäytetty.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme