Gummerus

Hillitön yhteiskuntasatiiri syrjäytyneen keski-ikäisen kulttuurimiehen yrityksestä palata parrasvaloihin

Jaa

Autofiktio, #metoo, woke- ja cancel-kulttuuri joutuvat kaikki suurennuslasin alle Nina Lykken satiirisessa romaanissa Emme ole täällä pitämässä hauskaa (Gummerus). Oman osansa saavat niin kirjailijat, kustantajat, tapahtumajärjestäjät kuin kulttuurijournalismikin. 19 kielelle käännetty ja Norjan suurimmalla kirjallisuuspalkinnolla Bragella palkittu Nina Lykke tunnetaan tarkoista ja mustan humoristisista huomioistaan.

Kirjailija Nina Lykke
Kirjailija Nina Lykke Kuva: Agnete Brun

Iltapäivällä, siihen aikaan vuorokaudesta kun Knut on jo kauan sitten luopunut kaikista yrityksistään kirjoittaa, hän katsoo sen sijaan YouTubesta videota kivessyövästä. Knut on valinnut tämän videon, koska se tuntuu samalla tavalla epämiellyttävältä kuin kirjoittamisen vaatima ponnistelu, ja siksi hän kokee tekevänsä jotain tuottavaa. Mutta juuri kun hän aikoo tarkistaa onko hänellä kasvaimia, sähköpostiin kilahtaa viesti. 

Knut A. Pettersen on keski-ikäinen kirjailija, joka ei ole onnistunut toistamaan kaksikymmentä vuotta sitten kirjoittamansa romaanin menestystä. Viimeisimmällä käsikirjoituksellaan hän halusi vastata kriitikoiden syytöksiin, joiden mukaan hän edustaa etuoikeutettua, valkoista keskiluokkaa, mutta kirjaa ei koskaan julkaistu. Nyt Knut on kutsuttu panelistiksi Lillehammerin kirjallisuusfestivaaleille. Hän tarttuu tilaisuuteen, vaikka olosuhteet ovat haastavat: yksi kanssapanelisti on hänen ex-vaimonsa uusi aviomies ja toinen on nuori naiskirjailija, joka on tehnyt Knutista naurunalaisen autofiktiivisessä romaanissaan. Mutta Knutilla ei ole mitään menetettävää. 

Nina Lykke (s. 1965) on palkittu norjalainen kirjailija, jonka läpimurtoromaani Ei, ei ja vielä kerran ei (2019) hurmasi niin lukijat kuin kriitikotkin ja myi kotimaassaan yli 70 000 kappaletta. Toinen suomennettu romaani Kohonnut riski (2021) voitti Norjan suurimman kirjallisuuspalkinnon Bragen. Emme ole täällä pitämässä hauskaa (2024) on hänen kolmas romaaninsa. 

Nina Lykke: Emme ole täällä pitämässä hauskaa 
alkuteos Vi er ikke her for å ha det morsomt
suomentanut Sanna Manninen
271 sivua
Ilmestyy myös äänikirjana, lukija Antti Virmavirta 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kirjailija Nina Lykke
Kirjailija Nina Lykke
Lataa
Nina Lykke: Emme ole täällä pitämässä hauskaa
Nina Lykke: Emme ole täällä pitämässä hauskaa
Lataa

Linkit

Gummerus

Vuonna 1872 perustettu Gummerus on Suomen vanhin yleiskustantamo. Toteutamme edelleen perustajamme Kaarle Jaakko Gummeruksen alkuperäistä visiota julkaista kirjallisuutta ”huviksi ja hyödyksi”. Omaperäiset ja uskaliaat kustannuspäätökset ovat aina olleet Gummeruksen toiminnan ydin. Suhtaudumme kirjallisuuteen rakastavasti ja intohimoisesti, ja meitä ohjaavat yhteiset arvot: rohkea mieli, avara katse ja vapaa sana.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Gummerus

Ennakkotiedote: Mitä tapahtuu suomalaiselle Soulissa, kun fanitus kohtaa todellisuuden? Korean syndrooma ilmestyy 30.5.16.5.2024 12:22:59 EEST | Tiedote

Millaista on korealainen seurustelukulttuuri ja miten toimii paikallinen deittailuappi Amanda? Miltä tuntuu, kun hammaslääkäri ehdottaa uutta leukaa? Entä mitä yhteistä eteläkorealaisella ja suomalaisella kulttuurilla on? Fanni Kolisevan esikoiskirja Korean syndrooma – Matka K-draaman ja K-popin kääntöpuolelle (Gummerus) avaa hauskasti ja terävästi äärimmäistä kulttuurishokkia sekä eteläkorealaisen yhteiskunnan osa-alueita rakkaudesta mielenterveysongelmiin.

Venäjä, virusteknologia ja terrorismi – kirjailija-muusikko Samuli Laihon pelottavan ajankohtainen toimintatrilleri vie lukijan kansainvälisten uhkien polttopisteeseen14.5.2024 10:46:17 EEST | Tiedote

Kirjailija sekä pitkän linjan lauluntekijä ja muusikko Samuli Laiho aloittaa uuden kansainvälisen trillerisarjan. Jäätymispiste (Gummerus) kertoo Suojelupoliisiin rekrytoitavasta Katja Markista. Globaalia rikollisuutta, virusteknologiaan liittyvää terrorismia ja ihmisen pahuutta pohtiva teos ilmestyy 6.6.2024.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye