Varma

Varman tutkimus: Monet yksilöön liittyvät taustatekijät ennakoivat myöhempää työkyvyttömyyseläkettä hylkäyspäätöksen jälkeen

Jaa

Varman tutkimus osoittaa, että vanhempi ikä ja aiemmat työeläke-etuudet ennakoivat myönteistä työkyvyttömyyseläkepäätöstä aiemman hylkäävän päätöksen jälkeen. Täyden työkyvyttömyyseläkkeen todennäköisyys on suurin mielenterveys- ja muiden sairauksien diagnoosilla ja osatyökyvyttömyyseläkkeen tule- ja muiden sairauksien diagnoosilla. Tutkimuksemme mukaan 15 prosenttia hylkäävän päätöksen saaneista sai myönteisen päätöksen kahden vuoden kuluessa. Työpaikoilla on monia keinoja tukea työntekijöiden työkykyä esimerkiksi työtä muokkaamalla, työoloja kehittämällä ja huolehtimalla erityisesti ikääntyvien työntekijöiden työkyvystä entistä varhaisemmassa vaiheessa.

Mies seisoo maahan katsoen puutarhassa ja pitää kättä selän päällä.

Viime vuonna Varmaan tuli 5 600 uutta työkyvyttömyyseläkehakemusta. Samana vuonna uusista työkyvyttömyyseläkehakemuksista hylättiin yli 41 prosenttia. Hakemusten hylkäysosuus on kasvanut useita vuosia koko työeläkealalla.

– Vaikka työkyvyttömyyseläkkeen kriteerit eivät täytykään, on hylkäyspäätöksen saaneilla pääsääntöisesti jokin lääkärin toteama sairaus. Hylkäyksen saaneille kasaantuu usein taloudellisia, terveydellisiä ja sosiaalisia ongelmia, ja työnantaja menettää työntekijän työpanoksen. Yhteiskunnalle kustannukset ovat merkittäviä, jos hylkäyspäätöksen saanut jää sosiaalietuuksien kierteeseen, tutkimuspäällikkö Auli Airila sanoo.

Työssä jatkaminen käytettävissä olevalla työkyvyllä hyödyttää kaikkia

Varman tutkimuksessa tutkittiin sitä, mitkä sosiodemografiset ja terveyteen liittyvät tekijät ennakoivat aiemmin hylkäyspäätöksen saaneiden täyttä tai osatyökyvyttömyyseläkepäätöstä kahden vuoden kuluessa päätöksestä. Tutkimus osoitti, että 15 prosenttia kielteisen päätöksen saaneista päätyi pysyvälle työkyvyttömyyseläkkeelle seuranta-aikana.

Vanhempi ikä ja aiemmat työeläke-etuudet lisäsivät sekä täyden että osatyökyvyttömyyseläkkeen saamisen todennäköisyyttä. Mielenterveysdiagnoosilla ja muiden sairauksien diagnoosilla oli suurempi todennäköisyys saada täysi työkyvyttömyyseläke kuin tuki- ja liikuntaelinten sairauden diagnoosilla. Osatyökyvyttömyyseläkkeen sai todennäköisemmin tule- tai muiden sairauksien diagnoosilla kuin mielenterveyden diagnoosilla.

– Tutkimustieto voi auttaa työpaikkoja ja työterveyshuoltoa osatyökykyisten työntekijöiden tunnistamisessa ja heidän työkykynsä tukemisessa sekä kielteisen eläkepäätöksen saaneiden ohjaamisessa takaisin työelämään. Työssä jatkaminen käytettävissä olevalla työkyvyllä hyödyttää niin yksittäistä työntekijää, työnantajaa kuin koko yhteiskuntaa, johtava asiantuntija Riku Louhimo sanoo.

Työpaikan toimenpiteet avainasemassa työkyvyn tukemisessa

Työpaikat voivat vaikuttaa työkyvyttömyyden alenemiseen huolehtimalla erityisesti ikääntyvien työntekijöiden työkyvystä entistä varhaisemmassa vaiheessa. Tutkitusti vaikuttavia työpaikkojen keinoja ovat esimerkiksi työn muokkaus, korvaavan työn malli, ammatillinen kuntoutus sekä osasairauspäivärahan käyttö.

– Ensiarvoista olisi löytää ratkaisuja työkyvyn haasteisiin mahdollisimman varhain. Työpaikoilla olisi tärkeä pyrkiä ennaltaehkäisevästi vaikuttamaan työntekijöiden työkykyyn, tunnistamaan työkyvyn kannalta keskeiset riskiryhmät sekä käynnistää vaikuttavia työkyvyn tuen toimenpiteitä jo sairauspäivärahakauden aikana, Auli Airila painottaa.

Työterveyshuolto on työpaikkojen keskeinen kumppani siinä tilanteessa, kun työntekijä saa hylkäävän työkyvyttömyyseläkepäätöksen. Työterveyshuollon aktiivinen rooli työhön paluun mahdollisuuksien selvittämisessä lisää huomattavasti työhön paluun todennäköisyyttä.

– Varma tarjoaa tutkittua tietoa ja välineitä, joiden avulla työpaikat voivat vahvistaa työkykyyn liittyvää osaamista. Autamme asiakkaitamme tunnistamaan, ennaltaehkäisemään ja hallitsemaan työkyvyttömyysriskejä sopivilla toimenpiteillä. Riskien tunnistaminen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja ratkaisujen löytäminen yksittäisten työntekijöiden työkykyongelmiin tukee työssä jatkamista pidempään, palvelujohtaja Sanna Salminen kertoo.

Tutkimuksen tekijöiden Auli Airilan, Tiia Rehon, Kirsi Karvalan, Petri Määtän, Sami Hårdhin ja Riku Louhimon vertaisarvioitu tieteellinen artikkeli ”Mitkä tekijät ennakoivat täyden ja osatyökyvyttömyyseläkkeen saamista hylkäyksen jälkeen?” on julkaistu Sosiaalilääketieteellisen Aikakauslehden numerossa 61 (2). Tutkimuksen aineisto muodostui Varman anonymisoidusta rekisteriaineistosta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma on vastuullinen ja vakavarainen eläkevarojen sijoittaja. Yhtiö vastaa yksityisellä sektorilla 941 000 henkilön työeläketurvasta. Vuonna 2023 Varman maksutulo oli 6,5 miljardia euroa, ja yhtiö maksoi eläkkeitä 7,1 miljardia euroa. Varman sijoitusten arvo oli maaliskuun 2024 lopussa 60,9 miljardia euroa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varma

Tutkimus Varman ja Spring Housen pilotista: IPS-toimintamalli edistää työhön kiinnittymistä29.5.2024 07:01:53 EEST | Tiedote

Varma pilotoi vuosina 2020–2023 ensimmäisenä työeläkeyhtiönä yhdessä valmennusyhtiö Spring Housen kanssa työeläkekuntoutuksen IPS-työssävalmennusta. Pilotista toteutetun tutkimuksen mukaan mallin käyttö tuki kuntoutujien työllistymistä ja paransi heidän suhdettaan työelämään. Kuntoutujista 64 prosenttia työllistyi avoimille työmarkkinoille jossain vaiheessa kuntoutusta, mikä on huomattavasti enemmän kuin vertailuryhmässä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye