Suomen Pankki

Kuluttajillakin on vastuu maksamisen turvallisuuden toteutumisessa

Jaa

"Ilman luottamusta ei synny toimivia rahoitusmarkkinoita tai maksujärjestelmiä", Suomen Pankin johtokunnan jäsen Tuomas Välimäki sanoi tänään Maksufoorumissa. Helsingissä järjestetyssä tilaisuudessa kuultiin, miten maksaminen turvataan nyt ja tulevaisuudessa ja millaisia vaihtoehtoja maksamiseen tarvitaan.

Suomen Pankki kannustaa suomalaisia huolehtimaan omien päivittäisten ostostarpeittensa turvaamisesta häiriötilanteissa maksamisen kotivaralla. Maksamisen kotivaralla tarkoitetaan mahdollisuutta käyttää tarvittaessa useampaa maksuvälinettä, kuten maksukortin lisäksi käteistä ja pikamaksusovellusta, sekä tiliä vähintään kahdessa eri pankissa.

Myös sähköiset tunnistautumisen välineet ovat tärkeässä roolissa maksamisen kotivarassa. Vahvaa tunnistautumista edellytetään nykyisin lähes kaikessa verkossa tapahtuvassa maksamisessa. Tämä luo riskin väärinkäytöksille. Yksi tapa vähentää pankkihuijausten vaikuttavuutta onkin käyttää muihin kuin pankkiasioihin muita vahvan tunnistamisen välineitä, kuten mobiili- tai kansalaisvarmennetta.

"Vaihtoehdot parantavat varmuutta myös tunnistautumisessa. Kuluttajillakin on vastuu maksamisen turvallisuuden toteutumisessa. Luottamuksen rakentaminen kuuluu meille kaikille", Välimäki muistutti.

Pikamaksuratkaisusta vaihtoehtoja maksamiseen

Suomi oli pitkään maksamisen edelläkävijä. Pankit ovat toimineet digitaalisesti vuosikymmeniä. Myös suomalaiset kuluttajat omaksuvat digitaaliset maksuvälineet vaivatta. Viime aikoina maksamisen uudet innovaatiot ovat kuitenkin syntyneet pääasiassa muualla.

Tähän pyritään tekemään nyt muutos elinkeinoelämän ja viranomaisten pikamaksamisen yhteishankkeessa. Tavoitteena on luoda uusi tilipohjaiseen pikamaksamiseen nojaava maksuratkaisu. Suomen Pankki koordinoi tätä yhteishanketta.

"Pikamaksuratkaisu toisi markkinoille lisää kilpailua, välttämätöntä toimintavarmuutta ja aidon vaihtoehdon käteis- ja korttimaksamiselle", Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn sanoi Maksufoorumissa.

Vuodesta 2007 lähtien järjestetty Maksufoorumi kokoaa yhteen maksupalveluiden käyttäjät, tuottajat sekä viranomaiset. Tapahtuman tavoitteena on edistää suomalaisten toimijoiden yhteistyötä ja yhteisten näkemysten muodostumista maksamisen kehittämiseksi.

Avainsanat

Suomen Pankki on Suomen rahaviranomainen ja kansallinen keskuspankki. Samalla se on osa eurojärjestelmää, joka vastaa euroalueen maiden rahapolitiikasta ja muista keskuspankkitehtävistä ja hallinnoi maailman toiseksi suurimman valuutan, euron, käyttöä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Pankki

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye