Aikamatka vuoteen 2050 – kestävän digitaalisen arjen teemaviikko levittäytyy Turkuun toukokuun lopussa
Toukokuun viimeisellä viikolla 25.5.–2.6.2024 vietetään Turussa Kestävä digitaalinen arki -teemaviikkoa. Viikon aikana Turun pääkirjastossa, Taiteen talolla ja Turun Kirjakahvilassa järjestetään Kuvia tulevaisuudesta -näyttely, korjauskahvila, paneelikeskustelu, leffakerhon näytös ja kierrätyspiste. Tapahtumat ovat avoimia kaikille.
Kestävä digitaalinen arki -teemaviikolla 25.5.–2.6. Turussa pohditaan, minkälaista kestävä digitaalinen arki on, miten sitä voisi edistää ja kuvitellaan myös, miltä tulevaisuuden kestävä digitaalinen arki näyttäisi.
”Digitalisaatio esitetään usein ratkaisuna kestävyysongelmiin, mutta liian vähän kiinnitetään huomiota siihen, minkälainen on digitaalisen teknologian ympäristöjalanjälki”, kertoo teemaviikon järjestäjä, Aalto-yliopiston tutkija Minna Vigren.
Osana teemaviikkoa on Kuvia tulevaisuudesta -näyttely Taiteen talolla, jossa 16–18-vuotiaat nuoret kertovat tekoälysovelluksella tekemiensä kuvien avulla toiveistaan koskien vaihtoehtoista tulevaisuutta.
”Näyttelyn kuvien avulla kutsumme ihmisiä aikamatkalle vuoteen 2050. He voivat myös kuvitella, miltä kuvien tulevaisuudessa eläminen tuntuisi ja mitä pitäisi tapahtua, jotta kuvista tulisi todellisuutta”, Vigren sanoo.
Mukana on myös MOU-taiteilijanimen teos The Evergrowing. Wombo Dream -tekoälysovelluksella toteutettua teosta kuvataan näin:
”On vuosi 2050. Menneisyyden yhteiskunnan harmit on hylätty, ja luonto on ottanut vallan. Ylikasvaneita rakennelmia ylläpidetään yhteistyöllä ja toivolla. Autot, lentokoneet ja melkein kaikki muut ajoneuvot on hylätty, poikkeuksena muutamat toimivat junat. Ihmiset liikkuvat kaupungissa kävellen, kiipeillen ja pyöräillen. Kaupunkeja jatketaan ainoastaan ylöspäin eikä viedä enempää maan pinta-alaa. Kaikki asukkaat elävät yhteisöissä ja rauhassa muiden yhteisöjen rinnalla. Kaikki huolehtivat toisistaan ja yhteisestä elintilastaan. Eläimet, kasvit ja ihmiset elävät täydellisessä harmoniassa keskenään eikä niiden rauhaa häiritse mikään tai kukaan.”
Tiistaina 28.5. Turun Kirjakahvilassa järjestettävässä Korjauskahvilassa taas opitaan yhdessä korjaamisesta.
”Korjauskahvila on yhteisöllinen tila, jonne saa tulla korjaamaan esimerkiksi rikkinäisiä vaatteita ja opettamaan muille korjaamista”, Vigren kertoo.
Keskiviikkona 29.5. pääkirjaston tieto-osastolla järjestetään Digitaalinen teknologia ja ekologinen kestävyys -paneelikeskustelu. Paneelissa Turun kaupungin projektipäällikkö Heli Huuskonen, Tampereen yliopiston professori Thomas Olsson ja Sitran asiantuntija Lotta Toivonen miettivät, miten digitaalinen teknologia vaikuttaa ympäristöön ja miten sen kestävyyttä voi edistää niin henkilökohtaisella kuin yhteiskunnallisellakin tasolla.
Torstaina 30.5. on Vaihtoehtoiset tulevaisuudet -leffasarjan näytös Turun Kirjakahvilassa. Lauantaina 25.5. Turun Ekotori osallistuu kirjaston Siivouspäivä-kirpputoritapahtumaan kierrätyspisteellä, jonne voi tuoda pientavaran lisäksi sähkö- ja elektroniikkajätettä.
Pääkirjaston eri osastoilla on teemaviikon aikana mahdollisuus tutustua aiheeseen liittyvään kirjallisuuteen.
”Kestävän kehityksen, kuten vastuullisen kuluttamisen, tasa-arvon ja hyvän koulutuksen edistäminen ovat kirjastojen ytimessä”, sanoo Ella Metsälä, Turun kaupunginkirjaston hanketyöntekijä.
Kestävä digitaalinen arki -teemaviikko on osa Aalto-yliopistossa toteutettavaa ja Suomen Akatemian rahoittamaa Kestäviä digitaalisia tulevaisuuksia kuvittelemassa -hanketta, jossa tutkitaan kestävää digitaalista elämäntapaa ja kehitetään menetelmiä vaihtoehtoisten tulevaisuuksien kuvittelemiseen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Minna VigrenTutkija, Aalto-yliopisto
Puh:050 433 1044minna.vigren@aalto.fiKuvat
Linkit
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto
Ammoniakista uusi vihreä energiaratkaisu? Tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen23.10.2024 10:01:00 EEST | Tiedote
Ammoniakista povataan teollisuuteen vihreän vedyn varastointimenetelmää ja merenkulkuun puhdasta polttoainevaihtoehtoa. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.
Kutsu medialle: Kielitaito ratkaisuna osaajapulaan – ajankohtaisia puheenvuoroja kansainvälisessä Suomessa23.10.2024 08:31:01 EEST | Kutsu
Pitääkö Suomessa osata suomea? Miten työpaikoilla voidaan tukea kotimaisten kielten taitoa? Suomen kansainvälistyvillä työmarkkinoilla tarvitaan toimivia käytänteitä monikielisyyden tukemiseen ja kotimaisten kielten oppimiseen.
OP Ryhmän Tutkimussäätiön rahoittama hanke selvittänyt pankkiirien sukulaisten sijoitusintoa, ulkonäön vaikutusta palkkaukseen, varjopankkitoimintaa ja paljon muuta10.10.2024 07:45:00 EEST | Tiedote
Aalto-yliopiston, Jyväskylän yliopiston ja Vaasan yliopiston toteuttama kolmivuotinen tutkimushanke on pureutunut rahoitusalaan ja rahoitusinstituutioihin tavanomaista syvemmälle. Hankkeen eri tutkimuksissa onkin jo paljastunut paljon perinteisen pankkitutkimuksen yli ulottuvaa – ja yhtä lailla arvokasta – tietoa.
EMBARGO 8.10.2024 klo 21:00 / Tutkimus: Sikeästi nukuttu yö ja kova treeni näkyivät aivoissa jopa kahden viikon päästä8.10.2024 21:00:00 EEST | Tiedote
Aalto-yliopiston tutkija mittasi itseään kuukausien ajan aivokuvantamisella ja puettavilla älylaitteilla. Unen, liikunnan, sykkeen ja mielialan vaikutukset, niin hyvät kuin huonotkin, voivat näkyä aivoissa jopa yli kaksi viikkoa.
Aivo- ja kehomittaukset viedään laboratoriosta puistoon – tavoitteena on tunnistaa dementiariski aiempaa varhemmin7.10.2024 08:42:39 EEST | Tiedote
Koneoppiminen ja tekoäly mahdollistavat monimutkaisen aivo- ja kehodatan yhdistämisen sekä sen tarkemman ja nopeamman analysoimisen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme