Kela

Ulkomaille hoitoon hakeutuneiden korvaustiedot voi nyt tarkistaa Kelmusta

Jaa

Vuoden 2024 alusta lähtien hyvinvointialueet vastaavat ulkomaille hoitoon hakeutumisen korvausten kustannuksista riippumatta siitä, onko asiakas hakeutunut hoitoon omatoimisesti vai ennakkoluvalla. Hyvinvointialue voi nyt tarkistaa tiedot Kelan maksamista korvauksista etuustietopalvelu Kelmusta.

Kela korvaa asiakkaalle sairaanhoidon kustannuksia, jotka ovat syntyneet hänen hakeutuessaan hoitoon toiseen EU- tai Eta-maahan, Sveitsiin, Isoon-Britanniaan tai Pohjois-Irlantiin. Asiakas voi hakeutua hoitoon näihin maihin joko omatoimisesti tai ennakkoluvalla. 

Laki rajat ylittävästä terveydenhuollosta muuttui 1.5.2023. Muutos vaikutti tapaan, jolla Kela korvaa kustannuksia, kun asiakas hakeutuu omatoimisesti sairaanhoitoon ulkomaille. 1.1.2024 tuli voimaan lainkohta, jonka myötä hyvinvointialueet alkavat vastata näiden korvausten kustannuksista. Jo aiemmin hyvinvointialueet ovat vastanneet kustannuksista silloin, kun asiakas hakeutuu hoitoon ennakkoluvalla. Kela laskuttaa kustannukset siltä hyvinvointialueelta, joka olisi vastannut asiakkaan vastaavasta hoidosta Suomessa.

Kustannukset laskutetaan Kelan pyyntöön vastanneelta hyvinvointialueelta

Kun asiakas on hakeutunut ulkomaille sairaanhoitoon ja hakee hoidosta korvausta Kelasta, Kela pyytää hyvinvointialueelta tietoa siitä, täyttyvätkö edellytykset korvauksen maksamiselle. Jotta Kela voi arvioida korvauksen määrän, hyvinvointialueen täytyy ilmoittaa kustannus, jonka se olisi laskuttanut vastaavasta hoidosta toiselta hyvinvointialueelta. Lisäksi hyvinvointialueen täytyy ilmoittaa, minkä suuruisen asiakasmaksun se olisi vastaavassa tilanteessa perinyt asiakkaalta. Asiakkaalle maksettava korvaus määritetään hyvinvointialueelta saatujen tietojen perusteella. 

Kela laskuttaa asiakkaalle maksettujen korvausten kustannukset siltä hyvinvointialueelta, joka on toimittanut Kelaan pyydetyt tiedot. 

Kela ei laskuta hyvinvointialueelta niitä korvauksia, jotka on maksettu asiakkaalle ulkomailla saadun välttämättömän sairaanhoidon vuoksi. 

Ulkomaille hoitoon hakeutumisen tiedot näkyvät Kelmussa

Kela lähettää hyvinvointialueille kaksi kertaa vuodessa verkkolaskun korvauksista, jotka Kela on maksanut sekä omatoimisesti että ennakkoluvalla ulkomaille hoitoon hakeutuneille asiakkaille. Hyvinvointialue saa laskun liitteenä tiedot Kelan maksamista korvauksista. 

Ulkomaille hoitoon hakeutumiseen liittyvien laskujen tiedot voi tarkistaa Kelan etuustietopalvelu Kelmusta.

Hyvinvointialueen työntekijä tarvitsee kirjautumiseen vahvan sähköisen tunnistautumiskeinon ja Suomi.fi-valtuuden ”Ulkomaille hoitoon hakeutuneiden henkilöiden sairaanhoidon korvaustietojen tarkastelu”.

Hyvinvointialueen täytyy hakea valtuudelle valtuutusoikeus Digi- ja väestötietovirastolta ja antaa valtuus työntekijöilleen. Lue lisää valtuushakemuksen tekemisestä (suomi.fi) ja valtuuden antamisen ohjeista (suomi.fi).

Lue lisää: 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kelan viestintäKelan viestinnän mediapuhelin palvelee arkisin klo 9–16. Numerossa ohjaamme haastattelupyyntöjä asiantuntijoillemme. Voit jättää haastattelupyynnön myös sähköpostitse.

Puh:020 634 7745viestinta@kela.fi

Kansaneläkelaitos (Kela) hoitaa Suomen sosiaaliturvaan kuuluvien perusturvaa eri elämäntilanteissa.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kela

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye