Helsinki Pride -yhteisö: Eheytetään yhteiskuntaa, ei ihmisiä – tuoreet tutkimustulokset alleviivaavat eheyttämislainsäädännön tarpeellisuutta
Euroopan perusoikeusvirasto (FRA) on julkaissut tällä viikolla maailman laajimman kyselytutkimuksen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kuuluvien ihmisten tilanteesta Euroopassa. Kyselyyn vastasi noin 100 000 sateenkaari-ihmistä 30 maasta.
Tutkimuksen julkaisseen Perusoikeusviraston mukaan tulokset kertovat merkkejä hitaasta edistymisestä ja syrjinnän hitaasta vähenemisestä. Esimerkiksi työelämässä koettu syrjintä oli vähentynyt 21 %:sta (2019) 18 %:iin. Muutos on hidas, mutta oikeaan suuntaan. Tutkimus toteutettiin nyt kolmannen kerran: tutkimus on tehty aiemmin vuosina 2012 ja 2019.
“Tutkimus kertoo meille siitä, että tehdyllä työllä on ollut merkitystä. Sateenkaariasioiden esiintuominen, niiden nostaminen keskusteluun ja sateenkaari-ihmisten näkyvyyden kasvaminen ovat varmasti näiden hieman parantuneiden tutkimustulosten taustalla. Me Helsinki Pride -yhteisössä seisomme vahvasti sanomamme takana joka päivä: olemme olemassa, ettei kenenkään tarvitse olla yksin”, summaa Helsinki Pride -yhteisön toiminnanjohtaja Annu Kemppainen.
Kyselyyn vastanneet kertoivat olevansa kasvavissa määrin avoimempia omasta identiteetistä yleisesti, mutta nousevana trendinä tutkimuksesta on nähtävissä, että ihmiset kokevat vähenevissä määrin turvalliseksi ilmaista esim. kiintymystä kumppaniin vaikkapa pitämällä kädestä kiinni julkisilla paikoilla. Yli puolet (54 %) kyselyyn vastanneista ilmoitti viimeisen vuoden aikana kokeneensa vähintään yhden häirintätapauksen julkisilla paikoilla tai julkisessa liikenteessä. Kuitenkin vain viidesosa häirintää kokeneista (18 %) oli ilmoittanut tapauksesta viranomaiselle tai muulle organisaatiolle. Kolmasosa (34 %) pelkäsi joutuvansa homofobisen kohtelun kohteeksi, mikäli ilmoittaisi asiasta poliisille. Suomessa luottamus poliisiin oli hieman muita maita korkeampi.
Ketään ei tarvitse eheyttää
Yksi silmiinpistävä luku tutkimuksessa on, että Suomessa itseensä kohdistuvaa eheyttämistoimintaa oli vastaajista kokenut suurempi määrä kuin muissa osallistuneissa maissa. Suomessa 31 % vastaajista oli kokenut eheyttämistoimia, kun taas vastaava luku muissa osallistuneissa maissa oli 24 %.
“Tämä on huolestuttava luku, ja se alleviivaa, miksi tarvitsemme kipeästi nyt käsittelyssä olevaa lainsäädäntöä eheyttämistoimia vastaan. Yhteiskunnan voi eheyttää ymmärtämään monimuotoisuuden voiman, yksittäistä ihmistä ei tarvitse eheyttää muuhun kuin olemaan aito, oma itsensä”, Kemppainen summaa.
Perjantaina 17.5. on kansainvälinen IDAHOBIT-päivä (International Day Against Homophobia, Transphobia, and Biphobia). Päivän tarkoituksena on kiinnittää huomiota seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuulumisen tai kehollisen monimuotoisuuden perusteella tapahtuvaan syrjintään ja häirintään.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Annu KemppainenToiminnanjohtajaHelsinki Pride -yhteisö ry
Puh:0449616518annu@pride.fiLaura VainioViestintäpäällikköHelsinki Pride -yhteisö ry
Puh:+358449616518laura.vainio@pride.fiKuvat
Linkit
Helsinki Pride -yhteisö
Helsinki Pride -yhteisö ry on kansalaisjärjestö ja asiantuntijaorganisaatio, jonka tavoitteena on edistää seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien ihmisten oikeuksia, osallisuutta ja hyvinvointia. Yhdistys tekee ympärivuotista yhteisö-, sosiaali- ja nuorisotyötä sekä järjestää Helsinki Pride -tapahtuman vuosittain. Helsinki Pride on Suomen suurin ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtuma: Helsinki Pride -viikkoa vietetään 24.–30.6.2024, ja kulkue ja puistojuhla toteutuvat tuttuun tapaan Pride-viikon lauantaina 29.6.2024.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsinki Pride -yhteisö ry
Helsinki Pride -viikkoa vietetään 23.–29.6. – luvassa yli 200 tapahtumaa, perinteinen Helsinki Pride -kulkue ja maksuton Puistojuhla19.6.2025 14:21:00 EEST | Tiedote
Helsinki Pride -viikkoa vietetään 23.–29.6., ja tapahtuma puolustaa jälleen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia äänekkäästi ja näkyvästi. Tänä vuonna tapahtuman teema on Ylpeyttä ilman rajoja (eng. Pride without Borders).
”Eikä mua kiinnosta mitä muut kelaa, tuntuu ku oisit ollu siinä Forever” – vuoden 2025 virallinen Pride Anthem on Yeboyahin Forever6.6.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Yeboyahin ´Forever´ on Helsinki Priden vuoden 2025 virallinen Pride Anthem. Kappale kertoo pakahduttavasta ihastumisesta, ja siitä kun tuntuu että toinen olisi ollut lähellä aina – eli queer-ilosta parhaimmillaan.
Suomen tasavallan presidentti Alexander Stubb ja puoliso Suzanne Innes-Stubb ovat Helsinki Pride -viikon suojelijoita vuonna 20252.6.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Helsinki Pride -viikon suojelijoina vuonna 2025 toimivat Suomen tasavallan presidentti Alexander Stubb ja hänen puolisonsa Suzanne Innes-Stubb. Helsinki Pride -viikko on Suomen suurin ihmisoikeus- ja kulttuuritapahtuma, jonka vuoden teemana on Ylpeyttä ilman rajoja.
Helsinki julisti rauhan Pride-viikon ajaksi koko kaupunkiin24.6.2024 10:00:01 EEST | Tiedote
Helsinki Pride -viikko järjestetään 24.-30.6.2024. Tapahtuman suojelijoina toimii tänä vuonna koko Helsingin pormestarikunta. Viikon mittaisen tapahtuman avajaisia vietetään tänään ja viikko huipentuu lauantaina, 29.6. järjestettävään Pride-kulkueeseen läpi keskustan sekä puistojuhlaan Kaivopuistossa.
Helsinki Pride -yhteisö: ”Aavan meren tuolla puolen jossakin on maa” – virallinen Pride Anthem uudelleenversioi suomalaista klassikkotangoa23.5.2024 13:00:00 EEST | Tiedote
Helena Roudan ja Tiia Karoliinan esittämä ‘Aavan meren tuolla puolen’ on Helsinki Priden vuoden 2024 virallinen Pride Anthem. Kappale uudelleenversioi Unto Monosen säveltämää ja sanoittamaa tangokappaletta ‘Satumaa’, jota on usein kutsuttu Suomen kansallistangoksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme