Kainuun ELY-keskus

Elementis Minerals Sotkamon tehtaan ja kaivoksen YVA-ohjelma nähtävillä

Jaa

Kainuun ELY-keskuksessa on vireillä Elementis Minerals B.V. Branch Finland Sotkamon tehdas- ja kaivosalueen kaivannaisjätteiden ja vesienhallinta -hankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelma.

Ilmakuva. Laajat metsäalueet, joiden keskellä näkyy kaivosalue ja etualalla Papinlammen rikastushiekka-allas. Altaassa leveät reunat ja turkoosia vettä.
Sotkamon tehdas- ja kaivosalue, jonka etualalla näkyy Papinlammen rikastushiekka-allas. Elementis Minerals B.V. Branch Finland

Tehdasalueen rikastushiekan ja sivukiven läjityskapasiteetin täyttyessä on syntynyt tarve uusien läjitysalueiden suunnittelulle. Maanpäällisten läjitysalueiden lisäksi hankkeessa tarkastellaan mahdollisuutta läjittää rikastushiekkaa käytöstä poistuneeseen Lahnaslammen avolouhokseen. Lisäksi ympäristövaikutusten arviointiohjelmassa tarkastellaan vesienkäsittelyn tehostamista, mahdollisesti uuden vesienkäsittelyn rakentamista sekä vesienkäsittelylietteiden sijoituspaikkaa. Ennalta arvioiden hankkeen keskeisimpiä ympäristövaikutuksia ovat melu-, pöly- sekä vesistövaikutukset. 

Kuulutus julkaistaan osoitteessa www.ely-keskus.fi/kuulutukset (valitse ELY-keskus: Kainuu), sekä Sotkamon kunnan ja Kajaanin kaupungin verkkosivuilla. YVA-ohjelma on nähtävillä 17.5.–17.6.2024 ympäristöhallinnon verkkosivuilla www.ymparisto.fi/elementis-kaivannaisjate-YVA. Asianosaiset, kuten lähiseudun asukkaat, voivat antaa ELY-keskukselle kirjallisesti muistutuksen tai mielipiteen, jonka toimittamiseen on annettu ohjeet kuulutusasiakirjassa.  

Arviointiohjelmaa ja hanketta käsittelevä yleisötilaisuus järjestetään Break Sokos Hotel Vuokatin auditoriossa (Kidekuja 2, 88610 Vuokatti) tiistaina 28.5.2024 klo 17–19. Yleisötilaisuuteen voi osallistua myös etäyhteydellä. Osallistumislinkin löydät hankkeen sivuilta ymparisto.fi:stä sekä tiedotteen lopusta. Etäyhteydellä kommentteja ja kysymyksiä on mahdollista esittää chatissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus
ympäristönsuojeluviranomainen, ympäristöasiantuntija
Helena Vikstedt
p. 0295 038 443, helena.vikstedt@ely-keskus.fi

Kuvat

Ilmakuva. Laajat metsäalueet, joiden keskellä näkyy kaivosalue ja etualalla Papinlammen rikastushiekka-allas. Altaassa leveät reunat ja turkoosia vettä.
Sotkamon tehdas- ja kaivosalue, jonka etualalla näkyy Papinlammen rikastushiekka-allas.
Lataa

Linkit

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye