Suomen ympäristökeskusSuomen ympäristökeskusSuomen ympäristökeskus

Kalanpyydykset pois luonnosta

Jaa

Re:Fish-hanke kerää tänä kesänä vapaa-ajan kalastuksesta peräisin olevia kadonneita haamuverkkoja ja muita kalanpyydyksiä haraamalla ja sukeltamalla. Lisäksi Saaristomerellä järjestetään kampanja, jossa kerätään käytöstä poistettuja pyydyksiä vapaa-ajan kalastajien ja mökkiläisten varastoista.

Tällä viikolla haamuverkkoja on harattu Rauman edustalta. Verkkoa nostamassa Tomi Stolt.
Tällä viikolla haamuverkkoja on harattu Rauman edustalta. Verkkoa nostamassa Tomi Stolt. Kuvaaja: Pekka Kotilainen

Vapaa-ajan kalastuksesta peräisin olevan roskan vähentäminen on maaliskuussa 2023 alkaneen Re:Fish-hankkeen tavoitteena. Kolmivuotista hanketta rahoittaa Euroopan unionin Interreg Central Baltic -ohjelma.

Kalastettaessa pyydyksiä katoaa järviin, jokiin ja mereen. Kadonneet pyydykset ovat luonnolle ongelma. Verkot saattavat pyytää kadonneinakin kalaa, lintuja ja nisäkkäitä.

Kalastuksessa käytettävät materiaalit pilkkoutuvat mekaanisen hankautumisen ja auringon säteilyn seurauksena vedessä muoviroskaksi. Joistakin pyydysten osista liukenee veteen haitallisia aineita.

Lisäksi kadonneet pyydykset ja niiden osat haittaavat kalastajia, huviveneilijöitä ja muita vesillä liikkujia ja takertuessaan pyydyksiin ja potkureihin aiheuttavat vaaratilanteita ja kustannuksia.

Vanhojen pyydysten keräys alkaa Saaristomerellä toukokuussa

Re:Fish-hankkeessa kerätään vapaa-ajan kalastuksesta peräisin olevia kadonneita haamuverkkoja ja muita kalanpyydyksiä haraamalla ja sukeltamalla. Lisäksi järjestetään keräyskampanja, jossa kerätään käytöstä poistettuja pyydyksiä muun muassa kalastuksen lopettaneilta vapaa-ajan kalastajilta ja mökkiläisten varastoista.

”Keräyskampanja kestää toukokuusta lokakuuhun. Aluksemme M/S Roope jättää keräysastiat Saaristomerellä yhdeksään Roope-palvelupisteeseen: Åvensoriin, Nauvon Berghamniin, Aspöön, Brunskäriin, Nötöön, Trunsöön, Vänöön, Österskäriin ja Innamoon. Lisäksi yksi keräysastia sijoitetaan Kaarinan Ruoto-liikkeeseen. Kesäasukkaat voivat jättää keräysastioihin puhtaat ja kuivat vanhat pyydyksensä. Tarkempaa tietoa keräyksestä ja kohteista löytyy meidän verkkosivuiltamme pidasaaristosiistina.fi”, kertoo projektikoordinaattori Niklas Niemi Pidä Saaristo Siistinä ry:stä.

Pyydyksiä kerätään luonnosta vilkkailta kalastuspaikoilta

Hankkeessa selvitetään myös, minkälaisin toimenpitein kalanpyydysten häviämistä voitaisiin vähentää ja välttää sekä laaditaan toimenpidesuosituksia kokoamalla eri sidosryhmien näkemyksiä. Hankkeen työntekijät ovat yhteydessä kalastajiin, pyydysvalmistajiin, viranomaisiin, tutkijoihin ja huviveneilijöihin sekä muihin vesillä liikkujiin.

Suomessa kadonneita pyydyksiä kerätään Suomenlahden ja Selkämeren rannikoilta ja Saaristomeren alueelta.

”Projektin resurssit ovat rajalliset, joten kartoitamme alueita, minne vapaa-ajankalastus on keskittynyt. Keskitämme keräykset siis alueille, mistä pyydyksiä todennäköisimmin voisi löytyä”, kertoo tutkija Pekka Kotilainen Suomen ympäristökeskuksesta.

"Olemme haastatelleet monia kalastajia ja muita merellä työskenteleviä ja aikaansa viettäviä toimijoita ja kohdanneet heitä kasvotusten merikarttojen äärellä. Helmikuussa Helsingin venemessuilla esittelimme hanketta PSS ry:n kanssa ja keräsimme tietoja kalastusalueista ja kontakteista. Vastaanotto oli positiivista”, sanoo Kotilainen. ”Kesäkuussa esittelemme hanketta Riihimäen kansainvälisillä Erämessuilla.”

Re:Fish-projektia koordinoi ruotsalainen Håll Sverige Rent -säätiö. Partnereina ovat mukana Virosta Tarton yliopiston yhteydessä toimiva Viron merentutkimuslaitos, Suomen ympäristökeskus ja Pidä Saaristo Siistinä ry.

Havaintoja haamuverkoista kerätään

Re:Fish kannustaa kansalaisia ilmoittamaan löytämistään tai kadottamistaan pyydyksistä ja muista kalastusvälineistä mobiilisovelluksen kautta. Sovellukseen pääsee oheisen linkin tai QR-koodin kautta ja seuraamalla ohjeita: https://wwwi.ymparisto.fi/citobs/Rosgis/

null
QR-koodi ROSGIS-mobiilisovellukseen

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Vanhempi tutkija Pekka Kotilainen
Suomen ympäristökeskus
etunimi.sukunimi@syke.fi
p. + 358 295 251 317

Projektikoordinaattori Niklas Niemi
Pidä Saaristo Siistinä ry
etunimi.sukunimi@pssry.fi
p. +358 40 458 9156

Mediapalvelu Suomen ympäristökeskuksessa

Suomen ympäristökeskuksen mediapalvelu välittää tietoa ympäristökeskuksessa tehtävästä tutkimuksesta, auttaa toimittajia löytämään asiantuntijoita haastateltaviksi ja tarjoaa valokuvia median käyttöön.

Yhteydenottoihin vastaavat viestintäasiantuntijat. Palvelemme arkisin klo 9-16.

Puh:029 525 1072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Kuvat

QR-koodi ROSGIS
QR-koodi ROSGIS
Lataa
Tällä viikolla haamuverkkoja on harattu Rauman edustalta. Verkkoa nostamassa Tomi Stolt.
Tällä viikolla haamuverkkoja on harattu Rauman edustalta. Verkkoa nostamassa Tomi Stolt.
Lataa

Linkit

Suomen ympäristökeskus – Teemme tiedolla toivoa.

Suomen ympäristökeskus
Latokartanonkaari 11
00790 Helsinki

0295 251 000
https://www.syke.fi/fi-FI

On aika siirtyä yksittäisten ympäristöongelmien ratkaisemisesta koko yhteiskunnan läpileikkaavaan kestävyysmurrokseen. Suomen ympäristökeskus (Syke) vaikuttaa tutkimuksella, tiedolla ja palveluilla kestävän yhteiskunnan rakentamiseen. Suomen ympäristökeskus on valtion tutkimuslaitos, jossa työskentelee noin 700 asiantuntijaa ja tutkijaa Helsingissä, Oulussa, Jyväskylässä ja Joensuussa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen ympäristökeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye