Suomen ympäristökeskusSuomen ympäristökeskusSuomen ympäristökeskus

Fiskeredskap bort från naturen!

Dela

Re:Fish-projektet samlar in i sommar förlorade spöknät och andra fiskeredskap från fritidsfisket genom draggning och dykning. Dessutom arrangeras en kampanj i Skärgårdshavet där man samlar in gamla nät och annan plast innehållande fiskeutrustning från fritidsfiskare och sommarstugarnas lager.

Den här veckan har spöknät draggats utanför Raumo. Fisknät lyfts upp av Tomi Stolt.
Den här veckan har spöknät draggats utanför Raumo. Fisknät lyfts upp av Tomi Stolt. Kuva: Pekka Kotilainen

Syftet med projektet Re:Fish, som startade 2023, är att minska mängden skräp från fritidsfiske. Det treåriga Interreg Central Baltic-projekt är finansierat av Europeiska unionen.

När man fiskar förlorades fiskeredskap till hav, sjöar och vattendrag. Försvunna fiskeredskap är ett problem i naturen. De fångar och utgör en risk för både fåglar, fiskar och däggdjur som kan trassla in sig i näten och skadas.

Materialen som används i fiskeredskapen smulas sönder av mekanisk friktion och UV-strålning till plastskräp och mikroplast. Vissa delar av redskapen avger också skadliga ämnen i vattnet.

Försvunna fiskeredskap och deras delar orsaka skador till fiskare, båttrafik och andra som rör sig på vatten. De kan fastna bland annat i andra redskap eller propellrar och orsaka farliga situationer och kostnader.

Samling av gamla fiskeredskap startar i Skärgården i maj

Inom Re:Fish-projektet draggar man och dyker för att avlägsna spöknät och andra plast innehållande fiskeredskap som härstammar från fritidsfiske. På sommaren arrangerar projektet också en kampanj där gamla och söndriga nät som är rena och torra och annan fiskeutrustning samlas in från fritidsfiskarnas fiskeutrustning som kan hittas i hushållen och sommarstugorna.

”Samlingskampanjen pågår från maj till oktober och vårt M/S Roope fartyg lämnar insamlingstunnor vid nio Sälle-servicestationer vid Åvensår, Berghamn i Nagu, Aspö, Brunskär, Nötö, Trunsö, Vänö, Österskär och Innamo. En insamlingstunna lämnas också vid Ruoto butiken i St. Karins. Sommarboende kan lämna sina gamla fiskeredskap som är både rena och torra. Mera information om insamlingen och lokalerna kan hittas på våra webbsidor hallskargardenren.fi”, berättar projektkoordinator Niklas Niemi från Håll Skärgården Ren rf.

Fiskeredskap samlas in från populära fiskeplatser i naturen

Projektet försöker att ta reda på hur man skulle kunna förhindra eller undvika att fiskeredskap försvinner och utarbeta åtgärdsrekommendationer. För det, samlar projektet ihop åsikter av olika intressegrupper, som till exempel fiskare, tillverkare och försäljare av fiskeredskap, myndigheter, forskare, båtförare och andra som rör sig på sjön.

Fiskeredskap samlas upp i centrala Östersjön, finska vikens och Bottenhavets kuster samt i Skärgårdshavet.

"Projektets resurser för det här är förstås begränsade, och därför kartlägger vi de områden där fritidsfisket är koncentrerat. Så vi måste fokusera insamlingar till de områden där sannolikhet för att hitta spöknät är störst", berättar forskare Pekka Kotilainen från Syke.

"Vi har intervjuat en hel mängd fiskare och andra aktörer som arbetar eller tillbringar tid på sjön, och diskuterat med dem var fiskeredskap kunde hittas och märkt områdena på sjökartor. I februari på båtmässan i Helsingfors ställde vi ut projektet och samlade information om fiskeområden och kontakter. Inställningen var riktig positiv”, konstaterar Kotilainen. ”I juni ska vi presentera projektet på Internationella Jakt- och Fiskemässan i Riihimäki.”

Projektet Re:Fish koordineras av stiftelsen Håll Sverige Rent. De övriga deltagarna i projektet är Estlands havsforskningsinstitut från Universitet i Tartu, Finlands miljöcentral (Syke) och Håll Skärgården Ren rf.

Observationer av spöknät samlas in

Re:Fish uppmuntrar folket till att anmäla upphittade och försvunna fiskeredskap samt att använda appen för att anmäla hittade eller förlorade fiskeredskap. Upphittade och försvunna fiskeredskap kan anmälas till Finlands miljöcentral via https://wwwi.ymparisto.fi/citobs/rosgis/# eller med hjälp av QR-koden nedan.

null

Nyckelord

Kontakter

Forskare Pekka Kotilainen
Finlands miljöcentral (Syke)
etunimi.sukunimi@syke.fi
p. + 358 295 251 317

Projekt koordinator Niklas Niemi
Håll Skärgården Ren rf.
niklas.niemi@pssry.fi
p. +358 40 458 9156

Finlands miljöcentrals medietjänst

Finlands miljöcentrals medietjänst ger information om forskning, hjälper journalister att hitta experter för intervjuer och tillhandahåller fotografier för mediabruk.

Kontakterna kommer att besvaras av kommunikationsexperter. Vi serverar vardagar från 9.00 till 16.00.

Tel:029 525 1072syke_ajankohtaiset@syke.fi

Bilder

Den här veckan har spöknät draggats utanför Raumo. Fisknät lyfts upp av Tomi Stolt.
Den här veckan har spöknät draggats utanför Raumo. Fisknät lyfts upp av Tomi Stolt.
Ladda ned bild

Länkar

Finlands miljöcentral - Med kunskap skapar vi hopp.

Finlands miljöcentral
Latokartanonkaari 11
00790 HELSINKI

0295 251 000

https://www.syke.fi/sv-FI

Det är dags att övergå från att lösa enskilda miljöproblem till en hållbarhetsomställning som genomsyrar hela samhället. Finlands miljöcentral (Syke) påverkar byggandet av ett hållbart samhälle genom forskning, information och tjänster. Finlands miljöcentral är ett forskningsinstitut där cirka 700 experter och forskare arbetar i Helsingfors, Uleåborg, Jyväskylä och Joensuu.

Följ Suomen ympäristökeskus

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen ympäristökeskus

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye