Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Itä-Suomen alueellinen maanpuolustuskurssi Kuopiossa perehdytti osallistujat kokonaisturvallisuuteen

Jaa

Itä-Suomen aluehallintovirasto järjesti yhteistyössä Kainuun prikaatin kanssa alueellisen maanpuolustuksen peruskurssin nro 39/2024 Kuopiossa 13.−17.5.2024. Kurssille osallistui 72 henkilöä ensisijaisesti Pohjois-Savon alueen kunnista, julkishallinnosta, elinkeinoelämästä ja järjestöistä.

Osallistujia Itä-Suomen alueellisella maanpuolustuskurssilla 17.5.2024 Kuopiossa.
Osallistujia Itä-Suomen alueellisella maanpuolustuksen peruskurssilla 17.5.2024 Kuopiossa. Kuva: Itä-Suomen aluehallintovirasto / Mari Kiminki

Alueellisia maanpuolustuskursseja on järjestetty Itä-Suomessa 1960-luvulta lähtien. Viiden päivän mittaisten peruskurssien lisäksi aluehallintovirasto järjestää jatkokursseja, joiden kesto on kaksi päivää. Tänä vuonna Itä-Suomen alueella järjestettiin jatkokurssi huhtikuussa Mikkelissä ja toinen tullaan järjestämään marraskuussa Kuopiossa. Kaikki peruskurssin suorittaneet saavat noin viiden vuoden kuluttua kutsun jatkokurssille.

Alueellisten maanpuolustuskurssien tavoitteena on antaa osallistujille yleiskuva Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikasta sekä kokonaismaanpuolustuksen eri alojen järjestelyistä ja valmiudesta. Lisäksi kurssi perehdyttää osallistujat kokonaisturvallisuuden eri alojen alueellisiin ja paikallisiin tehtäviin ja niiden toteuttamismahdollisuuksiin sekä keskinäisiin vaikutussuhteisiin.

Turvallisuusympäristön muutos on lisännyt kiinnostusta osallistua kursseille

Turvallisuusympäristön muutos on lisännyt viime aikoina kiinnostusta osallistua maanpuolustuskursseille ja myös Itä-Suomen aluehallintoviraston alueella kurssille kutsuttiin ennätysmäärä osallistujia. Kutsu maanpuolustuskurssille perustuu työnantajan tai taustaorganisaation esitykseen.

Kurssin avasi Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Markku Tervahauta. Puolustusvoimien tervehdyksen toi Kainuun prikaatin apulaiskomentajan sijainen Paavo Sarala. Molemmat nostivat avauspuheenvuoroissaan esille sen, että muuttunut turvallisuustilanne on tehnyt maanpuolustuskurssit entistä tärkeämmiksi. 

"Luennoilta saatavan tiedon lisäksi kurssilaisten mahdollisuus verkostoitua ja tutustua eri organisaatioiden edustajiin on erittäin tärkeää. Kun oman alueen muut toimijat ovat ennestään tuttuja on yhteistyö vaivattomampaa", sanoo ylijohtaja Markku Tervahauta. 

Alueellinen maanpuolustuskurssi antaa laajan tietopaketin varautumiseen ja häiriötilanteisiin

Kurssin luennoilla käsiteltiin mm. Suomen ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikkaa, suomalaista huoltovarmuusjärjestelmää, alue- ja paikallistason varautumista häiriötilanteisiin, kyber- ja informaatiovaikuttamista, terveydenhuollon varautumista ja häiriötilannevalmiutta, rajaturvallisuutta, viranomaisviestintää sekä henkistä kriisinkestävyyttä. Ryhmätöissä kurssilaiset pääsivät pohtimaan kuvitteellisen häiriötilanteen vaikutuksia yhteiskunnan eri osa-alueisiin ja miettimään mitä toimenpiteitä kyseisessä tilanteessa tulisi tehdä.

Lisätietoja

vt. johtaja Kai Horelli, p. 0295 016 870, kai.horelli@avi.fi, Itä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Osallistujia Itä-Suomen alueellisella maanpuolustuskurssilla 17.5.2024 Kuopiossa.
Osallistujia Itä-Suomen alueellisella maanpuolustuksen peruskurssilla 17.5.2024 Kuopiossa.
Lataa

Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Kuljetusyrityksen toimitusjohtajalle sakkoja toistuvista kuljettajien ajo- ja lepoaikarikkomuksista7.6.2024 14:43:20 EEST | Tiedote

Satakuntalaisen kuljetusyrityksen toimitusjohtaja tuomittiin sakkorangaistukseen alaistensa kuljettajien ajo- ja lepoaikarikkomuksista. Työsuojelutarkastuksessa havaittiin, että yrityksen eläinkuljetuksia tehneet kuljettajat olivat ajaneet toistuvasti niin, etteivät ajo- ja lepoajat pysyneet säädetyissä rajoissa. Toimitusjohtaja myönsi sen, että rikkomuksia oli syntynyt ja ne olivat olleet tiedossa, mutta katsoi, että eläinten kuljettaminen ei olisi onnistunut tieliikenteen sosiaalilainsäädäntöä noudattaen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye