Suomen Psykologiliitto

Psykologien rooli hyvinvointialueella kaipaa kirkastamista

Jaa

Kevätkokoukseensa 18.5.2024 kokoontunut Suomen Psykologiliiton liittovaltuusto kehottaa erityisesti julkista sektoria kehittämään psykologien roolia organisaatioissaan. Psykologien laajan osaamisen arvo tulisi tunnistaa hoidon ja arvioinnin lisäksi myös kehittämistehtävissä.

Psykologien osaamista olisi mahdollista hyödyntää nykyistä laajemmin ja vaikuttavammin. Psykologin osaamista tarvitaan tutkittuun tietoon perustuvien hoitomenetelmien kohdentamisen suunnittelussa, kouluttamisessa, työnohjauksessa ja vaikuttavuuden arvioinnissa. 

Mielenterveyden ongelmien juurisyyt ovat kompleksisia ja siksi mielenterveyttä hoitavan on osattava huomioida asiakkaan kokonaistilanne. Psykologien asiantuntemusta tulisikin hyödyntää osaltaan niin ennaltaehkäisevässä työssä, perustason palveluissa kuin erikoissairaanhoidossa. Psykologin asiantuntemusta tarvitaan myös tilanteissa, joissa mielenterveyspalveluita ostetaan ulkopuoliselta tuottajalta, jotta hankinnat ovat laadukkaita ja toteutetaan tarkoituksenmukaisella tavalla.

Mielenterveyden häiriöiden hoidossa hyvinvointialueilla tulee ottaa käyttöön porrasteinen hoitomalli, jossa asiakas ohjataan kattavan arvion pohjalta saamaan juuri hänen tarpeisiinsa vastaavaa hoitoa ilman viivettä. Arvionmukainen hoito on voitava aloittaa ilman, että rutiininomaisesti ensin tarjotaan tilanteeseen sopimattomia palveluita. Psykologeilla on asiantuntemusta arvioida ja hoitaa lievempien mielenterveyshäiriöiden lisäksi vaikea-asteisempia ja komplisoituneempia tilanteita, joita kohdataan erikoissairaanhoidon lisäksi perustason palveluissa.

Hyvinvointialueiden taloudellinen tilanne haastaa mielenterveyden hoitoa

Hyvinvointialueilla on taloudellisesti vaikeaa ja esimerkiksi lomautuksia suunnitellaan. Säästöpaineet terveydenhuollossa kohdentuvat monella hyvinvointialueella varhaiseen ja ennaltaehkäisevään tukeen, mikä herättää huolta erityisesti lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnista. Kun ennaltaehkäisystä ja peruspalveluista säästetään, kasvaa erikoissairaanhoidon kuormitus entisestään.

– Psykologiliitto on huolissaan hyvinvointialueiden rahoituksesta, toteaa Suomen Psykologiliiton puheenjohtaja Jari Lipsanen – Erikoissairaanhoito on todella kuormittunut jo nyt ja tilanne vain pahenee entisestään, mikäli hyvinvointialueet säästävät mielenterveyspalveluista ja ennaltaehkäisevästä työstä.

Hyvinvointialueilla on ollut vaikeuksia rekrytoida psykologeja. Psykologiliitto muistuttaa, että Suomessa ei kuitenkaan ole pulaa psykologeista, sillä psykologeja valmistuu jatkuvasti enemmän kuin jää eläkkeelle ja tahti on vain kiihtymässä seuraavina vuosina. Hyvinvointialueiden tuleekin panostaa työoloihin ja -ehtoihin ollakseen houkutteleva työnantaja. Psykologiliiton toteuttama työolotutkimus toi ilmi, että johtamisella on merkitystä psykologien työtyytyväisyydelle. Johtavat psykologit esihenkilöinä voivatkin olla hyvinvointialueilla vetovoimatekijä. Se, että hyvinvointialueet ovat hyviä työnantajia, on edellytys sille, että alueet voivat täyttää tehtävänsä ja tarjota laadukkaita palveluja. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Suomen Psykologiliitto on psykologien ammattijärjestö. Psykologiliitto edistää jäsentensä palkka- ja ammatillisia etuja sekä työllisyyttä. Liitto pyrkii myös vaikuttamaan psykologeja ja mielenterveyttä koskevaan yhteiskunnalliseen päätöksentekoon ja lainsäädäntöön.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Psykologiliitto

Lasten ja nuorten terapiatakuu jättäisi suuren osan avun tarvitsijoista ulkopuolelle6.6.2024 09:18:46 EEST | Tiedote

Esitys lasten ja nuorten terapiatakuuksi jättäisi nykyisessä muodossaan suurimman osan mielenterveyden ongelmista kärsivistä lapsista ja nuorista ilman heidän tilanteeseensa sopivaa hoitoa ja tukea. Hallituksen esittämän lasten ja nuorten terapiatakuun tavoitteena on turvata yhdenvertainen pääsy perustasolla mielenterveyden hoitoon, mitä Suomen Psykologiliitto vahvasti kannattaa. Valitettavaa on, että esitetty lasten ja nuorten terapiatakuun toteutustapa ei vastaa näihin tavoitteisiin.

Miksi nuori turvautuu itsensä vahingoittamiseen? Eduskunnan nuorten mielenterveyden tukiryhmä tarttuu SuomiAreenalla kipeään aiheeseen29.5.2024 09:26:30 EEST | Tiedote

Mitä nuoren mielessä tapahtuu, kun hän turvautuu itseään vahingoittavaan käyttäytymiseen? Eduskunnan nuorten mielenterveyden tukiryhmän keskustelussa SuomiAreenalla pohditaan, millaiset tekijät nuorta suojaavat tai haavoittavat ja kuinka itsetuhoista nuorta voidaan tukea. Keskustelu järjestetään Porin torilla tiistaina 25.6.2024 klo 10–10.45.

Psykologiliitto ehdottaa keinoja turvata koulupsykologipalvelut nopeasti11.4.2024 09:11:45 EEST | Tiedote

Hyvinvointialueet eivät ole pystyneet turvaamaan lainmukaisia opiskeluhuollon psykologipalveluja. Tilanne on herättänyt pohdintaa siitä, tulisiko koulupsykologit ja -kuraattorit siirtää takaisin kuntien työntekijöiksi. Ratkaisuksi Psykologiliitto ehdottaa konkreettisia keinoja, joilla toimivat opiskeluhuollon psykologipalvelut voidaan varmistaa uutta hallinnollista uudistusta tehokkaammin ja nopeammin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye