Taantumasta ja vientihintojen laskusta lähes 14 miljardin euron lovi Suomen vientiin vuonna 2023
Suomen vienti laski 13,7 miljardia euroa vuonna 2023 verrattuna tilanteeseen, jossa vienti olisi kasvanut 2000-luvun keskimääräistä vuosivauhtia. Tiputuksesta 9 miljardia euroa selittyy vientihintojen laskulla ja loput on reaalista viennin alentumista, laskee Finnveran pääekonomisti Mauri Kotamäki. Vientitaantumalla on merkittävät vaikutukset kansantalouteen, sillä vientisektori työllistää suoraan ja välillisesti merkittävän määrän ihmisiä. Lisäksi vientiin päätyvät hyödykkeet ovat yleensä korkeamman arvonlisän tuotteita, joten viennin vähenemisestä seuraa myös kansantalouden tuottavuuden laskua.

Dramaattisten lukujen taustalla on oletus, että Suomen reaalinen eli kiinteähintainen vienti olisi taantuman sijasta kasvanut pitkän aikavälin, vuosien 2000−2022, keskiarvon mukaisesti reilut 3 prosenttia vuosittain. Nimellisen, eli nykyrahassa mitatun, viennin pitkän aikavälin vuosittainen kasvukeskiarvo on noin 5 prosenttia.
− Kansainvälinen kauppa on taantunut, ja Suomelle tärkeiden vientimarkkinoiden talouskehitys on ollut heikkoa. Yritysten näkökulmasta vientimarkkinan kuivuminen tarkoittaa kasvumahdollisuuksien kaventumista ja toiminnan supistumista. Tavaraviennin osalta pohjakosketus koettiin jo viime vuonna, mutta lakkojen täyttämä kevät on uudelleen romahduttanut Suomen tavaraviennin. Maaliskuussa tavaravienti tippui yli 30 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Pitää toivoa, ettei lakoilla olisi merkittävää vaikutusta enää loppuvuonna vientiin, Mauri Kotamäki sanoo.
Suhdannekellon mukaan viennin käänne voisi tapahtua loppuvuodesta – merkit samanlaisia kuin nousun alla 2021
Miten pitkään vientitaantumasta toipuminen kestää, sitä voi tutkia viennin suhdannekellosta. Kotamäen malli perustuu viennin odotusten kehityksen ja kiinteähintaisen viennin vuosimuutoksen suhteeseen.
Suomen viennin odotukset ja viennin kehitys olivat positiivisia alkuvuodesta 2016 vuoden 2019 kolmannelle neljännekselle asti.
− Vuoden 2019 lopussa viennin odote heikkeni, vaikka vienti edelleen kasvoi, kunnes koronapandemia romahdutti sekä odotukset että viennin ja vaivuttiin syvään taantumaan. Korona peitti alleen laskusuhdanteen, joka olisi muutenkin tullut. Pohja nähtiin 2020 loppupuoliskolla, ja vienti tippui yli 12 prosenttia vuodentakaisesta, Kotamäki sanoo.
Tämän jälkeen odotukset lähtivät elpymään nopeasti. Edessä oli kuitenkin uusi shokki, sota ja kiihtynyt hintojen nousu, ja odotukset painuivat pakkaselle taas vuoden 2022 loppupuolella. Vuotta myöhemmin, loppuvuonna 2023 odotusten lisäksi myös vienti itsessään kääntyi laskuun.
− Viimeisimpien tietojen mukaan viennin kehityksen odotukset ovat elpyneet merkittävästi viime vuoden lopun pohjakosketuksesta. Viejien odotukset ovat nyt samalla tasolla kuin vuoden 2021 lopussa, jolloin vienti edellisen kerran kääntyi nousuun. Vientiodotusten parantuessa myös reaalitalous seuraa pienellä viiveellä perässä. On siis hyvinkin mahdollista, että 2024 jälkipuoliskolla vientiluvut ponnistavat kasvuun vuodentakaiseen verrattuna, Kotamäki sanoo.
Kotamäen mukaan tiedot tavaraviennin kehityksestä touko−kesäkuussa antavat tärkeää signaalia – erityisesti, jos kesäkuun vienti on noususuhdanteista. Ennakkotietoja joudutaan kuitenkin odottamaan elokuulle.
Odotukset kohdistuvat ohjauskorkojen laskuun – ”Painoaan suurempi merkitys”
Finnveran Rahoitus ja kasvu -katsauksen mukaan yritykset ovat peruneet tai lykänneet investointeja, ja ylivoimaisesti tärkein syy on kustannustaso, joka pitää sisällään korkotason nousuun liittyvät kustannuspaineet. Finnveran kyselyn vastauksissa todettiin, että investoinnit odottavat nyt EKP:n ensimmäistä koronlaskua, jonka jälkeen tilanteen odotetaan purkautuvan nopeastikin. Suomessa inflaatio on laskenut euroalueen keskiarvoa nopeammin, ja Suomen taloudelle EKP:n koronlaskut olisivat kaivattu käänne.
− On todennäköistä, että kesäkuussa keskuspankki laskee ohjauskorkoaan 0,25 prosenttia. Vaikka lasku on melko pieni, sillä tulee olemaan painoaan suurempi henkinen merkitys taloudelle. Tämäkin osaltaan vahvistanee loppuvuotta kohti paranevaa näkymää sekä kotimaisissa investoinneissa että vientiyrityksissä, Kotamäki sanoo.
Lisää aiheesta:
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mauri Kotamäki, pääekonomisti, Finnvera, puh. 029 460 2878
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Finnvera tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä viennin riskeiltä suojautumiseen. Vahvistamme suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä tarjoamalla lainoja, takauksia ja vienninrahoituspalveluja. Finnvera jakaa rahoitukseen sisältyvää riskiä muiden rahoittajien kanssa. Finnvera on valtion omistama erityisrahoittaja ja Suomen vientitakuulaitos Export Credit Agency (ECA). www.finnvera.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Finnvera Oyj
Turun telakan vaikuttavuus hankintaketjulleen merkittävä – Nostaa verkoston yritysten jalostusarvoa29.4.2025 12:17:41 EEST | Tiedote
Veturiyritysten merkitys oman alueensa ja toimialansa elinvoimalle on suuri. Meriklusterilla Meyer Turun telakan vaikutus heijastuu laajasti alihankintaverkostoon ja nostaa verkoston yritysten jalostusarvoa ja työllisyyttä. Telakan alihankkijoiden liikevaihdon kasvun arviointiin liittyy enemmän epävarmuutta. Tämä käy ilmi telakan hankinnoista tehdystä selvityksestä. Viennin rahoituksen kannalta merkittävä alus- ja telakkateollisuus on strategisesti tärkeä teollisuudenala, jonka rooli Suomessa on jälleen kiinnostuksen kohteena myös geopoliittisista syistä.
Finnvera: Trumpin tullishokki isoin pitkään aikaan, mutta paniikkimielialakin on vaarallista – Näin vientiyritys voi suojautua riskeiltä ja vaikutuksilta4.4.2025 13:30:09 EEST | Tiedote
Suomen vienti Yhdysvaltoihin voi laskea Donald Trumpin ilmoittamien tuontitullien takia 20 prosentilla, mikä voi tehdä loven bruttokansantuotteeseen lyhyellä aikavälillä. Vaikutukset ovat myös välillisiä ja voivat ulottua esimerkiksi toimitusketjujen tai ulkomaisille ostajille kasautuvien vaikeuksien kautta suomalaiseen vientiyritykseen asti. Toisaalta pk-yritysten näkymät kotimaassa ovat piristyneet ja rahoituksen kysyntä kasvussa, mikä tukee talouden näkymiä. Myös vientiyrityksille on aukeamassa vaihtoehtoja Euroopasta ja uusilta markkinoilta, muistuttaa Finnveran toimitusjohtaja Juuso Heinilä.
Finnveran omistajanvaihdoskatsaus 1–12/2024: Talouden epävarmuus jarrutti yrityskauppoja18.3.2025 09:00:05 EET | Tiedote
Finnveran rahoittamien omistajanvaihdosten määrä oli alhaisimmalla tasollaan vuosiin. Finnvera myönsi rahoitusta omistajanvaihdoksiin vuonna 2024 yhteensä 105 miljoonaa euroa. Maakunnista jyrkin pudotus oli Uudellamaalla, jossa vuosi 2024 oli omistajanvaihdoksissa poikkeuksellisen hiljainen.
Itä-Suomen aluekatsaus 1–12/2024: Finnveran rahoitus notkahti Itä-Suomen alueella – rahoitus omistajanvaihdoksiin kasvoi13.3.2025 09:29:32 EET | Tiedote
Finnveran Itä-Suomen alueen yrityksille myöntämän rahoituksen kasvu taittui vuonna 2024 ja laski vuoden 2022 tasolle. Suomen alavireinen talous, vientimarkkinoiden heikot näkymät ja geopoliittinen epävarmuus vaikuttivat alueen pk- ja midcap-yritysten rahoituskysynnän varovaisuuteen. Vaikka talouden pohjakosketuksen uskotaan olevan jo takana päin, ei Itä-Suomessa yritysten investoinnit eikä rahoituksen kysyntä kääntynyt vielä vuoden 2024 lopulla kasvuun. Itä-Suomen maakunnista vain Pohjois-Savossa Finnveran rahoituksen myöntäminen kasvoi edellisvuodesta. Muissa Itä-Suomen maakunnissa myönnetyn rahoituksen volyymit laskivat.
Sisä-Suomen aluekatsaus 1–12/2024: Finnveran osarahoittamat investoinnit laskivat selvästi alueen suurissa maakunnissa Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä – Kanta-Hämeessä investointirahoitus kasvoi hieman12.3.2025 09:15:00 EET | Tiedote
Finnvera myönsi vuonna 2024 rahoitusta Pirkanmaalle, Kanta-Hämeeseen ja Päijät-Hämeeseen yhteensä 154 miljoonaa euroa (155). Talouden epävarmuuden tuoma varovaisuus näkyy erityisesti Finnveran yhteistyössä muiden rahoittajien kanssa järjestämän investointirahoituksen voimakkaana laskuna edellisvuodesta alueen suurissa maakunnissa Pirkanmaalla ja Päijät-Hämeessä. Kanta-Hämeessä investointien rahoitus hieman kasvoi, vaikka kokonaisrahoitus laski. Talouden alavireestä kertoo se, että myös rahoitettujen yrityskauppojen määrä laski maakunnissa viidenneksen edellisvuoden tasosta. Talouden voimakkaampi kasvukäänne alueella näyttää siirtyvän vuoden 2025 loppupuolelle. Vireillä olevia rahoitushankkeita on Sisä-Suomen maakunnissa vähemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme