Pirkanmaan hyvinvointialue

Diabeteslaitteiden rekisteröinti ja jakelu uudistuu Pirkanmaan hyvinvointialueella

Jaa

Pirkanmaan hyvinvointialueella otetaan käyttöön Fimlabin Omamittaussovellus, jota käytetään potilaalle kotiin luovutettavien diabeteslaitteiden rekisterinä. Kotiin luovutettavia diabeteksen omaseurannassa käytettäviä laitteita ovat esimerkiksi verensokerimittarit, sensorit ja insuliinipumput.

Omamittaussovelluksen käyttö helpottaa ja sujuvoittaa diabeteslaitteiden ja -tarvikkeiden tilaamista ja jakelua. Kun diabeteksen hoidosta vastaava ammattilainen kirjaa potilaan tarvitseman diabeteslaitteen ja välineet Omamittaukseen, tieto siirtyy automaattisesti diabetesvälineiden jakelusta vastaavalle Hoitotarvikepalvelulle ja Tuomi Logistiikalle. Tämä vähentää jakelusta vastaavien henkilöiden manuaalista kirjaamistyötä ja vähentää virhetoimituksia.  
 
Myös potilasturvallisuus lisääntyy, sillä terveydenhuollon ammattilainen saa Omamittaussovelluksesta tiedon, mitä lääkinnällisiä laitteita kullekin potilaalle on luovutettu ja pystyy välittämään nopeasti laitteiden saatavuus- ja vaaratilanneilmoitukset oikeille potilaille. Jatkossa ilmoitus potilasta koskevasta tiedotteesta tulee hänelle tekstiviestillä. 

Hoitosuunnitelmaa päivitettäessä arvioidaan diabeteslaitteiden tarve

Diabeteslaitteet (mittarit, sensorit, insuliinipumput) ovat potilaalle kotikäyttöön luovutettavia lääkinnällisiä laitteita. Terveydenhuollon ammattilainen tekee ja päivittää säännöllisesti potilaan hoitosuunnitelman, johon kuuluu omahoidossa käytettävien lääkinnällisten laitteiden tarpeen, hyödyntämisen ja vaikuttavuuden arviointi. 

Laitetta luovutettaessa terveydenhuollon ammattilainen varmistaa, että potilas saa yksilöllistä tarvettaan vastaavan laitteen, osaa käyttää laitetta tarvettaan vastaavalla tavalla ja saa viipymättä tiedon hoitotarvikettaan koskevasta saatavuus- tai toimintahäiriöistä. Samalla terveydenhuollon ammattilainen myös sopii yhdessä potilaan kanssa laitehoidon tavoitteista. 

Potilaan kannattaa tehdä diabeteslaitetilaukset tunnistautumalla pirha.fi-sivuilla OmaPirha-palveluun ja täyttämällä siellä hoitotarvikkeiden tilauslomakkeen. 

Jos tarvitsemistasi hoitotarvikkeista ei ole vielä tehty hoitosuunnitelmaa eikä hoitotarvikelähetettä Omamittaussovellukseen, hoitotarvikepalvelu toimittaa entistä tilaustasi vastaavat tarvikkeet sinulle kertaalleen kolmen kuukauden ajaksi. Samalla saat kehotuksen hakeutua diabeteksen hoidosta vastaavalle hoitajalle tai lääkärille, joka päivittää hoitosuunnitelmasi ja hoitotarvikelähetteesi Omamittaussovellukseen.  
  
Laitteiden aloitukseen ja tilapäiseen kahden viikon sensorointiin tai verensokeriseurantaan tarvittavat välineet saat hoitoyksiköistä eikä niistä tehdä hoitotarvikelähetettä Omamittaussovellukseen. 
 
Jos potilaan sokeritasapaino on hyvä eikä hän käytä insuliinia, ei säännöllistä verensokeriseurantaa ja hoitotarvikejakelua pääsääntöisesti tarvita. Suomen Diabetesrekisterin (Diabetesrekisterin tulosraportti (thl.fi)) mukaan Pirkanmaan hyvinvointialueella valtaosalla tyypin 2 diabetesta sairastavista on erinomainen sokeritasapaino. Viimeisimmän, 31.3.2024 päivitetyn, raportin mukaan sokeritasapaino oli erinomainen (HbA1calle 53mmmol/mol) 14 344 potilaalla, jonka ikä oli 18–74-vuotta ja jotka käyttivät sellaista lääkitystä, joka ei aiheuta matalia sokeriarvoja tai tarvetta itsenäiseen lääkkeen annostelun säätämiseen. 

Lisätietoja:

Saara Metso 
Ylilääkäri, endokrinologia
TAYS sisätautien vastuualue
Sisätautien ja endokrinologian erikoislääkäri
Sähköposti: saara.metso@pirha.fi

***

Tiedotetta päivitetty: 23.5.2024 poistettu esitäytettyä tilauslomaketta koskeva kohta ja 26.5. muutettu diabeteslääkäri ja -hoitaja diabeteksen hoidosta vastaavaksi hoitajaksi tai lääkäriksi.

Linkit

Pirkanmaan hyvinvointialue

Olemme Suomen suurin hyvinvointialue ja Pirkanmaan suurin työnantaja. Toteutamme alueellamme lakisääteistä ja valtion ohjaamaa sosiaali-, terveys- ja pelastuspalvelujen uudistusta. Pirkanmaalla muutokseen sisältyy laaja palveluverkon uudistus, jossa otetaan käyttöön myös uusia digitaalisia ja liikkuvia palveluja. Lisätietoja meistä pirha.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan hyvinvointialue

Pirkanmaalla käynnistymässä keskustelu lopuista lähiasemista liikkuvien palvelujen kokeilun pohjalta12.6.2024 15:46:46 EEST | Tiedote

Pirkanmaan hyvinvointialue on uudistanut voimakkaasti palvelujen verkostoa viime syksystä lähtien. Digitaalisilla palveluilla luotu edellytyksiä toimipisteverkoston tiivistämiselle ja nopeutettu yhteydensaantia sote-ammattilaisille. Palvelujen verkostossa on edelleen 12 toimipistettä, joista ei ole tehty päätöstä. Niistä tullaan käymään laaja keskustelu kesän ja alkusyksyn eri toimielimissä ja asukastilaisuuksissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye