Lapin ELY-keskusLapin ELY-keskus

Matkailu Lapin elinkeinoelämän valopilkkuna vuonna 2023 – teollisilla sektoreilla laskusuhdanne

Jaa

Lapin suhdannekatsaus on tärkeä aluekehityksen tiedolla johtamisen väline. Vuoden 2023 suhdannekatsauksen mukaan Lapin liikevaihdon vuosimuutos oli kasvussa vain matkailupalveluissa, majoitus- ja ravitsemistoiminnassa sekä liike-elämän palveluissa. Teollisuuden liikevaihdoissa tapahtui notkahdusta. Lapin kaikkien toimialojen henkilöstömäärä (ml. julkinen sektori) kehittyi vuonna 2023 liikevaihtoa myönteisemmin, ja kasvua kertyi 2,0 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Lapin kaikkien toimialojen liikevaihto väheni 6,3 prosenttia ja koko maassa 3,7 prosenttia vuonna 2023 edellisvuoteen verrattuna. Ennakkoarvion mukaan Lapin liikevaihto oli vuonna 2023 lähes 17,7 miljardia euroa ja teollisuuden vientiliikevaihto lähes 3,9 miljardia euroa.

“Liikevaihdon vuosimuutos oli viime vuonna tarkastelluista toimialoista kasvussa vain matkailupalveluissa, majoitus- ja ravitsemistoiminnassa ja liike-elämän palveluissa. Liikevaihto laski eniten kaivostoiminnassa ja teollisuudessa. Tämä kertoo siitä, että Lappi on riippuvainen maailmanmarkkinoista. Tulokseen on todennäköisesti vaikuttanut esimerkiksi metallien hintojen lasku. Toisaalta katsauksesta on nähtävissä suurinvestointien, kuten Metsä Groupin tehtaan, positiiviset vaikutukset elinkeinoelämään”, toteaa Lapin kauppakamarin toimitusjohtaja Liisa Ansala.

Lapin kaikkien toimialojen henkilöstömäärä (ml. julkinen sektori) kehittyi vuonna 2023 liikevaihtoa myönteisemmin, ja kasvua kertyi 2,0 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Henkilöstömäärä oli viime vuonna ennakkoarvion mukaan 62 000 henkilötyövuotta. 

“Vahvimmin toimialoista pärjäsivät matkailupalvelut, majoitus- ja ravitsemistoiminta sekä liike-elämän palvelut. Puolestaan rakentamisen ja teollisuuden henkilöstömäärä laski”, kertoo Lapin ELY-keskuksen strategiapäällikkö Heino Vasara.  

Matkailussa voimakasta kasvua

Matkailun voimakkaan kasvun myötä Lapissa on ohitettu jo reippaasti koronapandemiaa edeltäneet lukemat. Vuonna 2023 matkailupalveluiden toimialoilla liikevaihdossa kasvua kertyi 18,1 prosenttia ja myös henkilöstömäärän osalta on palattu kasvuun. Positiivinen vire näkyy Lapin majoitus- ja ravitsemistoiminnan liikevaihdossa, kun vuonna 2023 toimialan yrityksistä yli puolet kasvatti liikevaihtoaan.

Lapin matkailukeskukset kasvattivat liikevaihtoaan ja henkilöstömääräänsä. Voimakkainta kasvu oli Rovaniemen ja Saariselän matkailukeskuksissa, toteaa Lapin liiton kehittämispäällikkö Satu Luiro.

Teollisuuden liikevaihto väheni 14,1 prosenttia ja henkilöstömäärä väheni 3,3 prosenttia vuonna 2023. Lapin teollisuudessa pois lukien suuryritykset liikevaihto- ja henkilöstömääräkehitys on ollut koko toimialaa suotuisampaa. Liikevaihdon laskusta huolimatta kaivostoiminnan ja louhinnan henkilöstömäärä kasvoi vuonna 2023.

Lapin muiden toimialojen kehitys heijastuu liike-elämän palveluihin. Toimialan kaiken kokoisten ja ikäisten yritysten vaikutus liikevaihdonkehitykseen oli positiivinen. Lapin maakunnan liike-elämää palvelevan toiminnan toimialojen liikevaihto kasvoi vuonna 2023 yhteensä 11,4 prosenttia ja henkilöstömäärä 5,5 prosenttia edellisvuodesta.

Tutustu Lapin suhdannekatsaukseen Lapin Luotsin verkkosivuilla.

Mikä on Lapin suhdannekatsaus ?

Lapin suhdannekatsaus kokoaa vuosittain tiedot liikevaihdon, teollisuuden viennin ja henkilöstömäärän suhdannekehityksestä määriteltyjen toimialojen, matkailukeskusten yritysryhmien sekä Kemi-Tornion, Rovaniemen seutukuntien ja Tunturi-Lapin Kehityksen osalta. 

Suhdannekatsaus on toteutettu Lapin liiton, Lapin ELY-keskuksen, Lapin Kauppakamarin, Lapin Yrittäjien, Finnveran, Rovaniemen kaupungin, Meri-Lapin kehittämiskeskuksen yhteistyönä sekä Tunturi-Lapin Kehityksen yhteistyönä.  

Suhdannekatsauksen aineisto pohjautuu Tilastokeskuksen tietoihin ja sisältö on rakentunut hyvässä yhteistyössä myös Tilastokeskuksen asiantuntijoiden kanssa.   

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin ELY-keskus: strategiapäällikkö Heino Vasara, p. 0295 039 689, heino.vasara(at)ely-keskus.fi

Lapin liitto: kehittämispäällikkö Satu Luiro, puh. 040 0124 029, satu.luiro(at)lapinliitto.fi

Kuvat

Liikevaihdon ja henkilöstömäärän kehitys Lapissa 2023
Liikevaihdon ja henkilöstömäärän kehitys Lapissa 2023
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Lohenkalastus Tornionjoella alkaa 8.6 klo 12 – malttia tarvitaan31.5.2024 10:46:49 EEST | Tiedote

Lohen kalastus vapakalastusvälineillä alkaa 8.6.2024 ja päättyy 25.8.2024. Kalastuskautta on lyhennetty lohen nousun turvaamiseksi. Kalastus tulisi aloittaa vasta sitten kun Kattilakosken kaikuluotaimen on ohittanut riittävä määrä lohia. Tulevalle kesälle Lapin ELY-keskus suosittaa, että kalastuskauden aikana otettaisiin saaliiksi enimmillään vain yksittäisiä lohia kalastajaa kohden. Jos lohen nousu jää heikoksi, vastuullinen kalastaja keskittyy tulevana kesänä hauen pyyntiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye