Jyväskylän yliopisto

Tekoäly auttaa sote-ammattilaisia rutiinitehtävien automatisoinnissa ja vapauttaa työaikaa potilaiden hoitoon

Jaa

Sami Äyrämö aloitti Jyväskylän yliopiston ja Keski-Suomen hyvinvointialueen uudessa yhteisessä apulaisprofessuurissa. Apulaisprofessuurin tarkoituksena on tutkia ja kehittää ihmisten hyvinvointia ja terveyttä edistäviä tekoälypohjaisia digitaalisia ratkaisuja.

Sami Äyrämö esittelee tutkimusta tutkimusavustaja Joonas Tuomikoskelle
Sami Äyrämö esittelee tutkimusta tutkimusavustaja Joonas Tuomikoskelle Tommi Sassi / Jyväskylän yliopisto Tommi Sassi / Jyväskylän yliopisto

Sami Äyrämö aloitti Jyväskylän yliopiston ja Keski-Suomen hyvinvointialueen yhteisessä tehtävässä tekoälytutkimuksen apulaisprofessorina 1.5.2024. Yhteisprofessuurin tavoitteena on tutkia ja kehittää digitaalisia ratkaisuja, jotka edistävät ihmisten hyvinvointia ja terveyttä, tehostavat sairauksien ennaltaehkäisyä ja auttavat sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia parhaiden hoitoratkaisujen määrittämisessä.

Äyrämö kertoo, että tavoitteena on esimerkiksi automatisoida lääkärin työn kannalta tarpeettomia rutiinitehtäviä sekä tukea tarkempaa ja luotettavampaa datapohjaista päätöksentekoa. Rutiinitehtävien automatisoinnilla ammattilaisten työaikaa vapautuu asiakkaan ja potilaan hoidon kannalta oleellisempiin tehtäviin.

FT Sami Äyrämöllä on monipuolinen tausta data-analytiikan dosenttina, laskennallisen tieteen apulaisprofessorina ja liikuntatieteiden maisterina. Hän on myös tehnyt pitkään tutkimusta menetelmien ja osaamisen yhdistämiseksi osaksi terveys- ja hyvinvointialan tutkimus- ja kehittämistoimintaa ja omaa laajan yhteistyöverkoston. 

”Jyväskylän yliopiston ja Keski-Suomen hyvinvointialueen yhteistyö hyvinvoinnin ja terveyden tekoälytutkimuksen kehittäjinä on ainutlaatuista. Tekoälytutkimuksen yhteisprofessuuri on ensimmäinen laatuaan Suomessa. Yhteistyön kautta saamme riippumatonta tieteellistä tietoa, uutta osaamista ja koulutusta”, kertoo Keski-Suomen hyvinvointialueen hyvinvointialuejohtaja Jan Tollet.

Myös Jyväskylän yliopiston rehtori Jari Ojala iloitsee yhteistyöstä ja korostaa yhteisen apulaisprofessuurin ainutlaatuisuutta Suomessa.

”Apulaisprofessuuri liittyy yhdessä hyvinvointialueen kanssa määrittelemäämme tutkimuksen kärkiteemaan, joka on ICT-ratkaisut sosiaali- ja terveyspalveluissa. Monitieteisyyttä hyödyntävän tutkimuksen tavoitteet ovat yhteiskunnallisesti merkittäviä, päämääränä on löytää digitaalisia ratkaisuja, jotka edistävät ihmisten terveyttä ja hyvinvointia.”, Ojala kuvailee.

Toiveena uutta terveys- ja hyvinvointialan yritystoimintaa Keski-Suomeen

Yhteistyön tavoitteisiin kuuluu myös monialaiseen osaamisen perustuvan terveys- ja hyvinvointiliiketoiminnan toimintaedellytysten parantaminen Keski-Suomessa.

Toimijat toivovat, että yhteistyö lisäisi Keski-Suomessa sellaisten yritysten määrää ja osaamisesta, jotka kaupallistaisivat sosiaali- ja terveysalan tekoälyratkaisuja ja veisivät niitä eteenpäin.

”Parhaimmillaan tämä synnyttää Keski-Suomeen uutta liiketoimintaa, saa yliopistosta valmistuneet osaajat pysymään alueellamme ja houkuttelee Keski-Suomeen uutta osaamista. Tarvitsemme yritystoimijoita, jotka kehittävät tekoälypohjaisia ratkaisuja paikallisesti, mutta myös vievät niitä eteenpäin maailmalle”, Äyrämö kertoo.

Äyrämö kertoo pitävänsä siitä, että Keski-Suomessa tekoäly- ja teknologiatutkimuksessa on usein myös inhimillinen puoli vahvasti esillä.

”Meillä ymmärretään se, että teknologiat ovat aina tukikeinoja eivätkä ne tule koskaan korvaamaan ihmisen toimintaa. Ensisijaiset terveyttä ja hyvinvointia edistävät keinot tulevat aina olemaan ihmisen omat elämäntavat kuten ravinto, liikunta, ja uni. Tekoäly ja muut teknologiat ovat tarvittaessa hyviä tukikeinoja. Meidän tarkoituksenamme on se, että teknologian ja tekoälyn keinoin tuemme ihmisten terveyden edistämistä ja palveluiden toimintaa”.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Sami Äyrämö esittelee tutkimusta tutkimusavustaja Joonas Tuomikoskelle
Sami Äyrämö esittelee tutkimusta tutkimusavustaja Joonas Tuomikoskelle
Lataa
Apulaisprofessori Sami Äyrämö (oik.) Jyväskylän yliopiston pihamaalla yhdessä tutkimusavustaja Joonas Tuomikosken kanssa.
Apulaisprofessori Sami Äyrämö (oik.) Jyväskylän yliopiston pihamaalla yhdessä tutkimusavustaja Joonas Tuomikosken kanssa.
Lataa
Lataa

Linkit

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös: Inversio-ongelmia ja minimipintoja (Nurminen)10.6.2024 08:37:13 EEST | Tiedote

Voidaanko pinta-alaa minimoivan pinnan geometriasta saada tietoa tekemällä mittauksia vain pinnan reunalla, näkemättä ollenkaan itse pinnalle? Janne Nurmisen väitöskirjassa etsitään vastauksia tämän kaltaisiin kysymyksiin, joita kutsutaan inversio-ongelmiksi. Laajemmin väitöskirjassa tutkitaan kuvaillun kaltaisia inversio-ongelmia niin sanotuille epälineaarisille osittaisdifferentiaaliyhtälöille.

Väitös: Kulta tarjoaa raakaöljyä vahvemman suojan osakesijoittajille kriisiperiodien aikana7.6.2024 09:48:24 EEST | Tiedote

Missä sijoittajan varat ovat turvassa, kun huonot ajat koittavat? Onko kulta vai raakaöljy parempi turva? Kuinka pankit suojautuivat negatiivisten korkojen aiheuttamaa riskiä vastaan? VTL Juhani Raatikainen tarkastelee väitöskirjassaan osakesijoittajien ja pankkien riskienhallintastrategioita markkinaromahdusten ja muutoin haastavien markkinaolosuhteiden vallitessa. Työssä tutkitaan erityisesti kullan ja raakaöljyn merkitystä osakesijoittajille sekä pankkien liiketoimintastrategioiden muutoksia negatiivisten korkojen periodilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye