Lapin ELY-keskus

Lapin ELY-keskus kartoittaa uudistetun luonnonsuojelulain mukaisia luontotyyppejä Lapissa

Jaa

Lapin ELY-keskus kartoittaa luonnonsuojelulain mukaisia luontotyyppejä maastossa kesällä 2024 ja 2025. Uuden luonnonsuojelulain (9/2023) avulla pyritään turvaamaan harvinaisten ja pienialaisten elinympäristöjen säilymistä.

Kallionen metsämaisema.
Serpentiinikalliota - ja kivikkoa Kittilässä. Kuva: Piippa Wäli

Lapin ELY-keskus aloittaa luontotyyppien maastokartoitukset Lapin alueella toukokuun lopussa. Maastokartoitusten tavoitteena on selvittää luonnonsuojelulain mukaisten luontotyyppien sijaintia ja laatua sekä niiden mahdollista suojelun ja hoidon tarvetta. Lapissa kartoituksia tehdään etenkin kallioisilla ja metsäisillä luontotyypeillä sekä Perämerellä rannikon luontotyypeillä. Kartoituksista tiedotetaan kirjeitse niitä maanomistajia, joiden kiinteistöillä kartoituksia tehdään. Tarvittaessa ELY-keskus on yhteydessä myös kartoitusalueen toimijoihin. 

Luonnonsuojelulailla pyritään turvaamaan harvinaisia ja häviämisvaarassa olevia luontotyyppejä ja uhanalaisten lajien elinympäristöjä.  Kartoitukset kohdistuvat pääasiassa uusiin luonnonsuojelulaissa suojeltuihin luontotyyppeihin, kuten kalkkikallioihin, sisämaan tulvametsiin, metsäisiin dyyneihin ja harjumetsien valorinteisiin. 

Tiukasti suojellut luontotyypit, serpentiinikalliot, -kivikot ja -soraikot sekä rannikon avoimet dyynit, lisättiin uutena suojelukeinona luonnonsuojelulakiin.  ELY-keskus kartoittaa myös tiukasti suojeltuja serpentiiniluontotyyppejä ja rannikon avoimia dyynejä. Nämä harvinaiset luontotyypit ovat suoraan lain nojalla suojeltuja ja niiden heikentäminen ja hävittäminen on aina kielletty. 

- Lapissa erityishuomiota kiinnitetään serpentiiniluontotyyppeihin. Serpentiiniluontotyyppien kiviaines on harvinaista, ja ne ovat karuja ja usein kallioisia elinympäristöjä, jossa kasvaa tähän elinympäristöön erikoistuneita uhanalaisia kasveja, Lapin ELY-keskuksen ylitarkastaja Piippa Wäli kertoo.  

ELY-keskukset tiedottavat sekä suojeltujen että tiukasti suojeltujen luontotyyppien esiintymistä maanomistajia. Samalla maanomistajille kerrotaan toimenpiteistä, joiden voidaan katsoa heikentävän luontotyyppejä. Tällaisia toimia ovat esimerkiksi metsätalous, rakentaminen, maanpinnan muokkaaminen tai kallioperään kajoaminen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Piippa Wäli, puh. +358 295 037 408
Ylitarkastaja Maija Mäkelä, puh. +358 295 037 424

Sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Lohenkalastus Tornionjoella alkaa 8.6 klo 12 – malttia tarvitaan31.5.2024 10:46:49 EEST | Tiedote

Lohen kalastus vapakalastusvälineillä alkaa 8.6.2024 ja päättyy 25.8.2024. Kalastuskautta on lyhennetty lohen nousun turvaamiseksi. Kalastus tulisi aloittaa vasta sitten kun Kattilakosken kaikuluotaimen on ohittanut riittävä määrä lohia. Tulevalle kesälle Lapin ELY-keskus suosittaa, että kalastuskauden aikana otettaisiin saaliiksi enimmillään vain yksittäisiä lohia kalastajaa kohden. Jos lohen nousu jää heikoksi, vastuullinen kalastaja keskittyy tulevana kesänä hauen pyyntiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye