Väitös: Alkoholista päihtyneiden potilaiden hoitotyö päivystyksessä vaatii riittävästi koulutusta

Jaa

Merkittävä osa päivystyspoliklinikalla hoidettavista potilaista on alkoholista päihtyneitä. Alkoholista päihtyneen potilaan hoitamisessa edellytetään erityisosaamista, johon tarvitaan riittävästi päihdehoitotyön koulutusta. Terveystieteiden maisteri Kaisu-Leena Mäkelä tutki väitöskirjassaan päivystyksessä työskentelevän hoitohenkilökunnan alkoholista päihtyneen potilaan hoitotyössä tarvittavaa osaamista ja sen kehittämistä verkkokoulutusintervention keinoin.

Kaisu-Leena Mäkelä (Kuva: Juha Mäkelä)
Kaisu-Leena Mäkelä (Kuva: Juha Mäkelä)

Alkoholin liiallisesta käytöstä aiheutuu joka vuosi Suomessa, kuten muissakin maissa, paljon vakavia haittoja. Haittoihin lukeutuu lukuisia sairauksia, vammoja, väkivaltaa, mielenterveysongelmia, seksuaalista riskikäyttäytymistä ja kuolemia. Haitoista kärsivät käyttäjien lisäksi myös heidän läheisensä ja niillä on laajoja yhteiskunnallisiakin vaikutuksia. Merkittävä osa päivystyspoliklinikalla hoidettavista potilaista on alkoholin vaikutuksen alaisia. Päivystyspoliklinikka on usein ensimmäinen terveydenhuollon yksiköistä, jossa saadaan kontakti riskikäyttäjään ja tunnistetaan liiallinen juominen.

– On erittäin tärkeää, että päivystyspoliklinikalla osataan toteuttaa varhaista puuttumista alkoholin käyttöön. Varhaiseen puuttumiseen tulisi kuulua käytön määrästä kysyminen ja tarpeen mukaan esimerkiksi motivoivan haastattelun pitäminen saadun tuloksen perusteella. Myös potilaan ohjaus päihdehoitopalveluissa oikeaan jatkohoitopaikkaan tulee huomioida, jos tilanne siltä vaikuttaa, Mäkelä toteaa.

Varhaisella puuttumisella on merkitystä sille, että osa alkoholin riskikäyttäjistä muuttaa tottumuksiaan. Yksikin varhainen puuttuminen voi saada potilaan lopettamaan alkoholin käytön, ja vaikuttaa hänen elämänlaatunsa ja terveytensä paranemiseen sekä yhteiskunnallisiin säästöihin. Aiemmissa tutkimuksissa on kuitenkin Mäkelän mukaan todettu, että päivystyspoliklinikoilla ei aina toteuteta alkoholin käytön varhaista puuttumista. Syiksi on todettu muun muassa kiireinen työympäristö, negatiiviset asenteet kyseistä potilasryhmää kohtaan sekä tiedon ja osaamisen puute.

– Päihdehoitotyön osaamista ei voi olla, jos siihen ei ole saanut koulutusta. Osaamista voi kuitenkin mitata ja tarvittaessa kehittää täydennyskoulutuksen keinoin. Riittävä osaaminen on yhteydessä hoidon laatuun ja työmotivaatioon hoitaa kyseistä potilasryhmää, Mäkelä kertoo.

Verkkokoulutuksesta lupaavia tuloksia päihdehoitotyön osaamiseen 

Viime vuosina on kehitetty erilaisia koulutusmenetelmiä, joilla on tarjottu täydennyskoulutusta terveydenhuoltoalan ammattilaisille. Verkko-opetuksen suosio terveydenhuollon täydennyskoulutusmenetelmänä on lisääntynyt, koska se on edullinen tapa tuottaa koulutusta ja sopivimman ajankohdan opiskelulle voi valita itse.

Kaisu-Leena Mäkelän väitöskirjatutkimuksessa toteutettiin osatutkimus, jossa selvitettiin, voidaanko täydennysverkkokoulutuksen keinoin parantaa päivystyksessä työskentelevien sairaanhoitajien itsearvioitua osaamista alkoholista päihtyneen potilaan hoitamisessa. Tulosten mukaan verkkokoulutus vaikuttaa erittäin käyttökelpoiselta menetelmältä tuottaa osaamista tällä hoitotyön osa-alueella ja jatkossa sitä tulisi tutkia vielä lisää.

Mäkelän väitöskirjatutkimus lisää tietoutta alkoholista päihtyneen potilaan hoitamisen osaamisesta, sen mittaamisesta sekä täydennysverkkokoulutuksen vaikuttavuudesta osaamisen kehittämisessä.

Lisäksi väitöskirjan osatutkimusten perusteella syntyi malli, johon on koottu keskeiset asiat saaduista tuloksista. Mäkelä täydentää, että mallin avulla esimerkiksi päivystyspoliklinikan esihenkilö pystyy ketterästi hahmottamaan, millaista osaamista hoitohenkilökunnalla tulisi olla potilasryhmää hoidettaessa ja miten tulisi toimia, jos osaamista ei ole riittävästi.

Väitöskirjatutkimuksella tuotetusta tiedosta voivat hyötyä niin potilaat, kuin heidän läheisensäkin, päivystyspoliklinikan hoitohenkilökunta ja heidän esihenkilönsä sekä koulutukselliset tahot. Tulosten hyödyntämisellä käytännössä on myös yhteiskunnallista merkitystä.

Kaisu-Leena Mäkelä on kotoisin Porista ja työskentelee Akuutti alueen vastuualueylihoitajana Satakunnan hyvinvointialueella.

Väitöstilaisuus perjantaina 24. toukokuuta

TtM Kaisu-Leena Mäkelän terveystieteiden alaan kuuluva väitöskirja Alkoholista päihtyneiden potilaiden hoitaminen päivystyspoliklinikalla – Hoitohenkilökunnan osaaminen ja verkkokoulutusintervention vaikutus osaamiselle tarkastetaan julkisesti Tampereen yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa perjantaina 24.5.2024 klo 12, Porin yliopistokeskuksen auditoriossa 126 (Pohjoisranta 11 A, Pori). Vastaväittäjänä toimii dosentti Päivi Kankkunen Itä-Suomen yliopistosta ja kustoksena professori (tenure track) Jari Kylmä Tampereen yliopistosta.

Yhteyshenkilöt

Kaisu-Leena Mäkelä
kaisu-leena.makela@sata.fi

Linkit

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 22 000 opiskelijaa ja henkilöstöä yli 4 000. Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Tampereen yliopiston EVIL-AI-hanke tutkii ja torjuu tekoälyn pimeää puolta.19.6.2024 11:43:09 EEST | Tiedote

Jane ja Aatos Erkon säätiö on myöntänyt 1,4 miljoonaa euroa Tampereen yliopiston EVIL-AI-hankkeelle, jossa tutkitaan tekoälyn pimeää puolta. Hankkeen tavoitteena on tunnistaa ja ehkäistä tekoälyagenttien eli ohjelmistojen ja järjestelmien haittavaikutuksia, kuten epäeettistä ja rikollista toimintaa. Jotta tekoälyä voidaan hyödyntää turvallisesti, sen haittoja täytyy hallita.

Kyselytutkimus: Miten koti soveltuu monenlaisen työnteon paikaksi?18.6.2024 12:59:37 EEST | Tiedote

Onko koti sinulle yksityinen tila lepäämistä, palautumista, virkistystä ja sosiaalista kanssakäymistä varten? Vai näetkö sen myös aktiivisena tilana, jossa voit tehdä monenlaista työtä? Tampereen yliopiston tutkijat etsivät nyt vastaajia kyselyyn sekä haastateltavia tutkimukseen. Tutkijoita kiinnostaa, miten ihmiset järjestävät asuinympäristönsä voidakseen työskennellä siellä. Tutkimus etsii etätyön ja digitaalisen työn järjestämiseen kestäviä ratkaisuja, jotka hyödyttävät sekä työntekijää että työnantajaa.

Väitös: Full-duplex-lähetinvastaanottimet mahdollistavat tiedonsiirron, tutkaamisen ja turvallisuuden yhdistämisen samaan laitteeseen17.6.2024 15:06:18 EEST | Tiedote

Diplomi-insinööri Jaakko Marin tutkii väitöskirjassaan, kuinka full-duplex-lähetinvastaanottimia voidaan hyödyntää yhdistämään tiedonsiirron, tutkaamisen ja turvallisuuden toimintoja. Toimintoja yhdistämällä säästetään rajallisia radioresursseja ja voidaan hyödyntää eri toiminnoista saatavaa lisäinformaatiota.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye