Lapin ELY-keskus

Lomautusten lisääntymisestä huolimatta Lapin työllisyyskehitys yhä koko maata parempi

Jaa

Lapin työllisyyskehitys jatkui yhä koko maata parempana. Lomautukset vähenivät kuukauden aikana mutta ovat lisääntyneet vuodentakaiseen verrattuna. Erityisesti alle 20-vuotiaiden ja yli 50-vuotiaiden työttömyys vähentyi. Työttömyys väheni vuodentakaiseen verrattuna useimmissa pääammattiryhmissä. Huhtikuussa avoimeksi ilmoitettiin lähes 3 000 työpaikkaa.

Lapin työllisyyskatsaus, koonti. Kuva vapaasti käytettävissä.
Lapin työllisyyskatsaus, koonti. Kuva vapaasti käytettävissä.

Huhtikuussa Lapin työllisyyskehitys jatkui yhä koko maata ja muita ELY-alueita parempana. Työttömiä työnhakijoita oli Lapissa huhtikuun lopussa 8 275. Työttömiä oli 4 % enemmän kuin maaliskuussa. Lapissa työttömyys lisääntyy kausiluonteisesti vuosittain huhtikuun aikana matkailun talvisesongin päättyessä. Lomautusten lisääntymisestä johtuen työttömiä oli lähes saman verran kuin vuotta aiemmin. Koko maassa työttömien määrä kasvoi 12 % viime vuodesta.

Työttömien osuus työvoimasta oli huhtikuun lopussa Lapissa 10,2 % ja koko maassa 10,3 %. Osuus vaihteli Lapissa Sodankylän 6,7 %:sta Savukosken 15,7 %:iin ja alitti huhtikuussa 10 % kymmenessä Lapin kunnassa.

Lomautukset ovat lisääntyneet viime vuodesta

Kokoaikaisesti lomautettuja oli huhtikuun lopussa lähes 1 110. Lomautukset vähenivät kuukauden aikana, mutta ovat lisääntyneet vuodentakaiseen verrattuna. Lomautettuja oli 110 vähemmän kuin kuukautta aiemmin ja 320 (40 %) enemmän kuin viime vuoden huhtikuussa. Lomautettuja on eniten rakennusalalla ja teollisuudessa. Teollisuuden ammateissa lomautettuja oli huhtikuussa enemmän kuin vuotta aiemmin. Rakennusalalla lomautukset vähenivät sekä edelliseen kuukauteen että vuodentakaiseen verrattuna. Lomautusten kehitys vaikuttaa olennaisesti siihen, mihin suuntaan työttömyys kehittyy lähikuukausina suhteessa viime vuoteen.

Työttömyys väheni useimmissa pääammattiryhmissä

Työttömyyden kehitys vaihteli vuodentakaiseen verrattuna iän mukaan. Ikäryhmissä alle 20-vuotiaat, 35–39-vuotiaat ja yli 50-vuotiaat työttömyys väheni. Eniten lisääntyi 20–24-vuotiaiden ja 40–49-vuotiaiden työttömyys.  

Työttömyyden koulutusrakenteessa ei ole tapahtunut muutosta. Huhtikuussa työttömänä olleista 58 % oli suorittanut toisen asteen tutkinnon. Alempaa korkeakouluastetta ja toisen asteen koulutusta lukuun ottamatta työttömiä oli kaikilla muilla koulutusasteilla vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Ammattiryhmistä työttömyys on vähentynyt eniten palvelu- ja myyntityössä ja lisääntynyt erityisesti prosessi- ja kuljetustyössä. Positiivista on, että työttömyys väheni vuodentakaiseen verrattuna useimmissa pääammattiryhmissä.

Avoimia työpaikkoja lähes 3 000

Vähenemisestä huolimatta työpaikkoja ilmoitettiin huhtikuussa avoimeksi lähes 3 000. Avoimista työpaikoista 2 560 oli yrityksissä, 210 kuntasektorilla ja 120 hyvinvointialueella. Työpaikoista joka kolmas tarjosi työtä alle kolmeksi kuukaudeksi, joka neljäs 3–6 kuukaudeksi ja joka neljäs yli vuodeksi. Avoimeksi ilmoitetuissa työpaikoissa korostuivat palvelu- ja myyntityö.

Seuraava työllisyyskatsaus (toukokuu 2024) julkaistaan 26.6.2024.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lapin elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus:

Johtaja Marja Perälä, 0295 037 050
Yksikön päällikkö Satu Huikuri, 0295 037 049

Lapin työ- ja elinkeinotoimisto:
Johtaja Tiina Keränen, 0295 039 636

Linkit

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Lapin ELY-keskus

Lohenkalastus Tornionjoella alkaa 8.6 klo 12 – malttia tarvitaan31.5.2024 10:46:49 EEST | Tiedote

Lohen kalastus vapakalastusvälineillä alkaa 8.6.2024 ja päättyy 25.8.2024. Kalastuskautta on lyhennetty lohen nousun turvaamiseksi. Kalastus tulisi aloittaa vasta sitten kun Kattilakosken kaikuluotaimen on ohittanut riittävä määrä lohia. Tulevalle kesälle Lapin ELY-keskus suosittaa, että kalastuskauden aikana otettaisiin saaliiksi enimmillään vain yksittäisiä lohia kalastajaa kohden. Jos lohen nousu jää heikoksi, vastuullinen kalastaja keskittyy tulevana kesänä hauen pyyntiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye