Kainuun ELY-keskus

Kainuun työttömien määrä kasvoi 7 % huhtikuussa

Jaa

Matalasuhdanne on heikentänyt työttömyyskehitystä niin Kainuussa kuin muuallakin maassa. Kainuussa oli huhtikuun lopussa noin 3 100 työtöntä työnhakijaa ja työttömyysaste oli 10,3 %. Viimeisen vajaan vuoden kehityksestä poiketen työvoiman kysyntä kasvoi huhtikuussa.

Karttakuva, jossa Kainuun maakunta jaoteltuna kunta-alueisiin. Jokaisen kunnan kohdalla näkyy prosentteina työttömien työnhakijoiden määrä Kainuussa huhtikuussa 2024. Kajaanissa työttömien työnhakijoiden osuus oli 9,7 %, Sotkamossa 7,3 %, Kuhmossa 10,4 %, Paltamossa 10,8 %, Ristijärvellä 10,8 %, Hyrynsalmella 12,9 %, Puolangalla 21,1 % ja Suomussalmella 14,1 %.
Työttömien työnhakijoiden määrä Kainuussa kunnittain huhtikuussa 2024.

Kainuussa oli huhtikuun lopussa 3 119 työtöntä työnhakijaa, mikä on 204 henkilöä enemmän (+7 %) kuin vuotta aiemmin. Kainuun työttömyystilanne oli edellisvuoteen verrattuna alueista kolmanneksi paras. Työttömyys supistui ainoastaan Lapissa, ja sielläkin vain 0,3 %. Kasvu oli suurinta Pirkanmaalla (24 %). Koko maassa työttömyys lisääntyi 12 %.

Työttömyysaste oli Kainuussa kuun lopussa 10,3 %, alueista yhdeksänneksi vähiten ja 0,8 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuotta aiemmin. Koko maassa työttömyysaste oli 10,3 %, mikä on prosenttiyksikön vuoden takaista enemmän. 

Pitkäaikaistyöttömyys oli noususuunnassa suurimman osan viime vuodesta, ja kehitys on jatkunut tänä vuonna. Huhtikuussa pitkäaikaistyöttömyys lisääntyi vuoden takaisesta 17 % (94 pitkäaikaistyötöntä enemmän). Edelliskuusta pitkäaikaistyöttömien määrä nousi 4 % (+25). Yhteensä pitkäaikaistyöttömiä oli 656. Työttömistä 21 % oli pitkäaikaistyöttömiä, vuotta aiemmin osuus oli 19 %. 

Avoimien työpaikkojen määrä kasvoi

Työvoiman kysyntä oli viime vuoden ensimmäisellä puoliskolla vilkasta, mutta kesäkuusta lähtien paikkamäärä on ollut merkittävästi vuoden takaista pienempi. Huhtikuussa kuitenkin uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin työ- ja elinkeinotoimistoihin sekä kuntakokeiluihin 14 % enemmän (+158) kuin vuotta aiemmin, yhteensä 1 292. Avoimista työpaikoista yhdellä työnantajalla oli 200, ja ilman näitä paikkoja määrä olisi siis laskenut hieman viime vuodesta. Ammattiryhmissä uusia avoimia työpaikkoja ilmoitettiin eniten ryhmälle muut työntekijät, johon kuuluvat muun muassa marjanpoimijat, siivoojat ja eri alojen avustavat tehtävät (408), palvelu- ja myyntityöntekijöille (269) sekä rakennus-, korjaus- ja valmistustyöntekijöille (164).

Tekijöistä on edelleen pulaa laajasti, ja kuun lopussa useissa ammateissa oli vähemmän tai vain hieman enemmän työttömiä työnhakijoita kuin avoimia paikkoja. Vaikeinta oli löytää maa-, metsä- ja kalatalouden avustavia työntekijöitä, terveydenhuollon erityisasiantuntijoita (esimerkiksi lääkärit, hammaslääkärit ja eläinlääkärit) sekä hoivapalvelun ja terveydenhuollon työntekijöitä. Haastavaa oli löytää myös muun muassa opettajia ja muita opetusalan erityisasiantuntijoita, terveydenhuollon asiantuntijoita (esimerkiksi sairaanhoitajat) sekä tuotantotoiminnan ja yhteiskunnan peruspalveluiden johtajia.

Tiedot perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilastoihin.

Seuraava Työllisyyskatsaus julkaistaan 26. kesäkuuta 2024.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus
työvoima-asiantuntija Atte Laitinen,
p. 0295 023 886, atte.laitinen@ely-keskus.fi
www.elykeskus.fi/kainuu

Kainuun TE-toimisto
johtaja Pauli Piilma
p. 0295 023 106, pauli.piilma@te-toimisto.fi

Kuvat

Karttakuva, jossa Kainuun maakunta jaoteltuna kunta-alueisiin. Jokaisen kunnan kohdalla näkyy prosentteina työttömien työnhakijoiden määrä Kainuussa huhtikuussa 2024. Kajaanissa työttömien työnhakijoiden osuus oli 9,7 %, Sotkamossa 7,3 %, Kuhmossa 10,4 %, Paltamossa 10,8 %, Ristijärvellä 10,8 %, Hyrynsalmella 12,9 %, Puolangalla 21,1 % ja Suomussalmella 14,1 %.
Työttömien työnhakijoiden määrä Kainuussa kunnittain huhtikuussa 2024.
Lataa

Linkit

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye