Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Koppö Energia Oy:n synteettisen metaanin valmistus -hankkeen YVA-selostukseen edellytetään täydennystä (Pohjanmaa)

Jaa

Ympäristövaikutusten arviointiselostusta eli YVA-selostusta on täydennettävä ennen perustellun päätelmän antamista etenkin hankkeen pintavesien, luonnon olosuhteiden ja melun vaikutusten sekä Natura-arvioinnin osalta. Täydennetty arviointiselostus kuulutetaan ja asetetaan nähtäville uudestaan.

Kuvituskuva.
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus

Koppö Energia Oy suunnittelee synteettisen metaanin tuotantolaitosta Kristiinankaupungin Karhusaaren alueelle.

Hankkeen tavoitteena on tuottaa hiilineutraalia synteettistä metaania talteen otetusta hiilidioksidista sekä uusiutuvalla sähköllä tuotetusta vedystä. Synteettisen metaanin valmistusprosessissa syntyy sivutuotteena lämpöä ja happea. Prosessissa tarvittava vesi sekä laitoksen jäähdytysvesi johdetaan merialueelta, jonne myös avoimen kierron jäähdytysvedet ja suolanpoistossa rejektinä syntyvä suolapitoinen vesi johdetaan. Laitoskokonaisuus tuottaa nesteytettyä synteettistä metaania noin 61 000 tonnia vuodessa.

Hankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettely on parhaillaan käynnissä. Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on tarkastanut hanketta koskevan ympäristövaikutusten arviointiselostuksen ja todennut sen puutteelliseksi. Arviointiselostusta on täydennettävä ennen kuin yhteysviranomaisena toimiva Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus voi antaa siitä perustellun päätelmän.

Arviointiselostuksen täydennys on YVA-lain 24 §:n mukainen menettely. Sitä sovelletaan tilanteessa, jossa arviointiselostus on puutteellinen niin olennaisella tavalla, ettei yhteysviranomaisen ole mahdollista tehdä sen pohjalta perusteltua päätelmäänsä. Arviointiselostuksen olennaisimmat täydennystarpeet liittyvät pintavesi-, linnusto-, luonto- ja meluvaikutuksiin. Myös arviointiselostuksen kanssa samaan aikaan vireillä ollutta Natura-arviointia tulee täydentää.

Merkittävät vaikutukset tarpeen arvioida ja kuvata riittävällä tavalla

Ympäristövaikutusten arvioinnin tarkoituksena on tunnistaa todennäköisesti merkittävät ympäristövaikutukset päätöksenteon tueksi. Tarkoituksena on myös, että kansalaisilla olisi riittävä tieto ympäristöään koskevista hankkeista ja niiden vaikutuksista. Hankkeen nykyinen arviointiselostus on kokonaisuudessaan kattava, mutta yhteysviranomainen pitää joidenkin olennaisten osa-alueiden käsittelyä puutteellisena. Hanke on laajuudeltaan sekä kestoltaan merkittävä, jolloin ympäristövaikutusten arviointimenettelyn rooli korostuu.

Hankkeesta vastaavalle Koppö Energia Oy:lle lähetettyyn täydennyspyyntöön on koottu ne puutteet ja täydennystarpeet, jotka yhteysviranomainen katsoo välttämättömiksi korjata ja tehdä, jotta perusteltu päätelmä voidaan antaa. Havaitut puutteet ovat oleellisia, sillä ne kohdistuvat hankkeen aiheuttamiin keskeisiin päästöihin kuten jäähdytysveden purkuun sekä meluvaikutuksiin ja voivat vaikuttaa hankkeen jatkosuunnitteluun.

Arviointiselostus on ollut nähtävillä 1.2.-18.3.2024 Ympäristöhallinnon verkkosivuilla www.ymparisto.fi/koppoenergiasynteettinenmetaaniYVA. Täydennetty arviointiselostus kuulutetaan ja asetetaan nähtäville uudestaan. Yhteysviranomainen huomioi täydennetystä arviointiselostuksesta annettavassa perustellussa päätelmässä myös arviointiselostuksen aikaisemman nähtävilläolon aikana tulleet mielipiteet ja lausunnot.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta:

Elina Venetjoki, puh. 0295 016 403

Linkit

Tietoa julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500
http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Antalet MKB-projekt fortsätter att öka på NTM-centralen i Södra Österbottens område (landskapen i Österbotten)12.6.2024 15:21:56 EEST | Tiedote

Bakgrunden till att antalet ökar är projekt för investering i grön omställning. På NTM-centralens verksamhetsområde i Södra Österbotten, Mellersta Österbotten och Österbotten är ett rekordantal av projekt aktuella, vilka omfattas av förfarandet vid miljökonsekvensbedömning (MKB). Tidigare var det normala antalet på årsnivå mindre än 10, men redan i fjol var antalet projekt beaktansvärt. För tillfället är mer än femtio MKB-förfaranden anhängiga och dessutom pågår förhandsöverläggningar i cirka 20 projekt, dvs. projekt som kommer att bli anhängiga, vilket betyder att vi talar om mer än 70 projekt sammanlagt.

YVA-hankkeiden määrä jatkaa kasvuaan Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella (Pohjalaismaakunnat)12.6.2024 15:21:56 EEST | Tiedote

Kasvavan määrän taustalla ovat vihreän siirtymän investointihankkeet. Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla on ELY-keskuksen alueella vireillä ennätysmäärä hankkeita, jotka kuuluvat ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA) pariin. Aiemmin vuositasolla tavanomainen määrä on ollut alle 10, mutta jo viime vuonna hankkeiden määrä oli huomattava. Tällä hetkellä vireillä on jopa yli viisikymmentä YVA-menettelyä ja lisäksi on ennakkoneuvotteluituna eli vireille tulossa noin 20 hanketta, joten yhteensä puhutaan yli 70 YVA-hankkeesta.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut YVA-yhteysviranomaisen perustellun päätelmän CPC Surmankeidas Oy:n Surmankeitaan tuulivoimapuiston YVA-selostuksesta (Isojoki)7.6.2024 14:45:00 EEST | Tiedote

CPC Surmankeidas Oy suunnittelee Surmankeitaan tuulivoimapuistoa Isojoen kuntaan. Hankealue on kooltaan noin 1660 hehtaaria ja se sijaitsee noin viiden kilometrin etäisyydellä Isojoen keskustaajamasta länteen. Hankealueelle suunnitellaan enintään 22 tuulivoimalan rakentamista. Suunniteltujen voimaloiden kokonaiskorkeus on 280 metriä ja yksikköteho on 6-10 MW. Sähkönsiirto on suunniteltu hankealueelta noin 6,8 kilometrin pituisella 110 kV voimajohdolla Fingridin Arkkukallion sähköasemalle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye