Målet med kliniska läkemedelsprövningar är att hitta ännu bättre behandlingar för patienterna
Nya medicinska uppfinningar testas i kliniska läkemedelsprövningar för att säkerställa läkemedlets effekt och säkerhet. Information om prövningar som söker deltagare i Finland finns på webbplatsen för Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea.
"Den här veckan firas den kliniska läkemedelsprövningens vecka och vi vill påminna om prövningarnas betydelse också för patienterna", konstaterar Kaisa Sunela, sektionschef för Fimeas Kliniska prövningar.
Läkemedelsutvecklingen är en lång process
I läkemedelsutvecklingen testas idén om en ny läkemedelsmolekyl först med verktygsmolekyler, varefter man på datorn modellerar hur den förbinder sig till sitt avsedda objekt. Av lämpliga molekylfamiljer bildas kemiska föreningar, av vilka några förädlas till huvudutvecklingsobjekt. Därefter genomförs säkerhetsprov och om inga problem uppstår i proven överförs läkemedelsmolekylen till att undersökas på människor.
En klinisk läkemedelsprövning på människor indelas traditionellt i fyra faser. I undersökningarna i den första fasen utreds hur läkemedlet beter sig hos människor och hur det påverkar kroppen. I fas två söker man den bästa dosen genom att balansera effekten och biverkningarna. I fas tre säkerställs ännu den optimerade dosen och effekten jämförs med någon standardbehandling som används. Denna fas utgör ofta grunden för försäljningstillståndet för läkemedlet. Den fjärde fasen genomförs efter försäljningstillståndet och dess mål är att utreda vem som får den bästa nyttan av läkemedlet och varför.
Kliniska läkemedelsprövningar gynnar patienter och samhället
"Med hjälp av en klinisk läkemedelsprövning är patienterna de första som får tillgång till ett nytt läkemedel som det kan ta flera år innan det kommer ut på marknaden", påminner Kaisa Sunela. "Nya läkemedel är inte alltid bättre än standardbehandlingen, men när de är det kan det vara till betydande nytta för prövningsdeltagarens sjukdom. Läkarna lär sig att använda nya läkemedel i god tid och med hjälp av en forskningsplan som tydligt styr verksamheten."
I kommersiella undersökningar får sjukhusen prövningsläkemedlet och undersökningarna i anslutning till uppföljningen av behandlingen betalda av prövningens uppdragsgivare. På så sätt gynnas också samhället. Det har beräknats att en euro som använts för klinisk läkemedelsprövning ger nästan fyra euro tillbaka.
Fimea övervakar kliniska läkemedelsprövningar
Kliniska läkemedelsprövningar utvärderas av Fimea. Fimea stöder också den kliniska läkemedelsforskningen bland annat genom att ordna webbinarier för yrkesutbildade om aktuella forskningsfrågor samt genom att ge råd och handledning.
På Fimeas webbplats finns information om prövningar som söker deltagare i Finland. För närvarande innehåller webbplatsen information om cirka 50 prövningar, med hjälp av vilka de som är intresserade av att delta i prövningen kan kontakta forskarna.
Läkemedelsprövningar som söker deltagare
Det är frivilligt för uppdragsgivarna att publicera prövningarna på sidan, men alla prövningar ges möjlighet till det.
"Om man får bra med deltagare till kliniska läkemedelsprövningar, resulterar detta i en ökning av Finlands sedan tidigare goda forskningsanseende och fler prövningar. Då drar allt fler patienter nytta av nya innovationer", påminner Sunela.
Referenser:
Salonen R. Läkemedelsutvecklingen i går, i dag och i morgon. Sic 4/2014; 7-11. (www.julkari.fi)
Kontakter
Kaisa Sunela, sektionschef, tfn 029 522 3401
E-postadresserna har formen fornamn.efternamn@fimea.fi
Fimea är ett centralt ämbetsverk som lyder under social- och hälsovårdsministeriet och som har till uppgift att främja befolkningens hälsa och säkerhet genom att övervaka läkemedel, medicintekniska produkter, blod- och vävnadspreparat, biobanker samt genom att utveckla läkemedelsområdet.
Andra språk
Följ Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea
Fimean vuoden 2024 vastuullisuusraportti on julkaistu29.4.2025 12:57:26 EEST | Tiedote
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean vastuullisuusraportti vuodelta 2024 on julkaistu. Fimea yhteiskunnallinen vastuu pohjautuu lakisääteisiin tehtäviimme ja pyrimme osana valtionhallintoa varmistamaan yhteiskunnan kestävän kehittymisen YK:n Agenda 2030 -toimintaohjelman mukaisesti. Tähtäämme väestön hyvinvoinnin ja palvelujen turvaamiseen.
Cross-border ePrescription is perceived to improve access to medicines, tools are needed for patient counselling to improve medication safety29.4.2025 10:34:52 EEST | Tiedote
Estonian and Finnish pharmacists recognize the positive impact on access to medicines as the most important benefit of Cross-border ePrescription.
Gränsöverskridande recept upplevs förbättra tillgången till läkemedel, men för att förbättra läkemedelssäkerheten behövs verktyg för rådgivning29.4.2025 10:24:54 EEST | Pressmeddelande
Estniska och finländska yrkespersoner inom farmaci anser att den viktigaste nyttan med gränsöverskridande recept är att läkemedlens tillgänglighet förbättras vid resor utomlands.
Rajat ylittävän reseptin koetaan parantavan lääkkeiden saavutettavuutta, mutta lääkitysturvallisuuden parantamiseksi neuvontaan tarvitaan työkaluja29.4.2025 10:24:54 EEST | Tiedote
Virolaiset ja suomalaiset farmasian ammattihenkilöt näkevät rajat ylittävän reseptin tärkeimpänä hyötynä lääkkeiden saavutettavuuden paranemisen ulkomailla matkustettaessa.
Varo huijausmainoksia verkkosivustoilla ja sosiaalisessa mediassa14.3.2025 14:19:31 EET | Tiedote
Internetin kautta tuotteita ostettaessa on tärkeää olla erityisen tarkkana, sillä monilla verkkosivustoilla ja sosiaalisen median palveluissa voi kohdata harhaanjohtavaa markkinointia.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum