Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra ÖsterbottenEtelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra ÖsterbottenEtelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Kiivetään Etelä-Pohjanmaan huipuille! Valtakunnallinen kuntoporraskilpailu alkaa 30.5.

Jaa

Vimpelin Lakeaharjun kuntoportaat ja Seinäjoen Jouppilanvuoren elämysportaat edustavat Etelä-Pohjanmaata valtakunnallisessa kuntoporraskisassa. EU:n maaseuturahoitus haastaa kaikki nousemaan kuntoportaita tulevan kesän aikana. Osallistumalla voit auttaa oman alueesi kuntoportaat valtakunnallisen kilpailun voittoon – ja samalla saat roppakaupalla terveyshyötyjä.

Ilmakuva kuntoportaista. Taustalla järvimaisema ja metsää.

Torstaina 30. toukokuuta alkaa valtakunnallinen kuntoporraskilpailu, jossa selvitetään, mitkä ovat suosituimmat EU:n maaseuturahoitusta saaneet kuntoportaat Suomessa. Mukana kilpailussa on 18 kuntoportaat eri puolilta Suomea, joille rahoitusta on myönnetty paikallisten Leader-ryhmien tai ELY-keskuksen kautta. Portaissa on kesän ajan kävijälaskurit ja voiton nappaavat ne portaat, joita on noustu eniten syyskuun loppuun mennessä. 

Etelä-Pohjanmaan pisimmät kuntoportaat löytyvät Vimpelin Lakeaharjulta

Lakaniemi-Pokela-Pyhälahti Kyläseuran talkoilla 2019 rakentamat Lakeaharjunportaat nousevat 380 metriä laskettelurinteen reunaa kohti Lakeaharjun huippua. Pitkät noin 500 askelmaa sisältävät portaat eivät kuitenkaan ole tarkoitettu vain tosiurheilijoille. Portaita voi valloittaa vähän kerrallaan, ja sekä ylhäällä että puolivälissä oleville tasanteille tehdyille levähdyspenkeille voi pysähtyä keräämään voimia ja ihailemaan maisemia. Kuntoportaat sopivatkin kaiken kuntoisille, ja jokainen treenaa niissä oman kuntotasonsa mukaisesti.  

— Etelä-Pohjanmaan pisimmiltä portailta on upeat maisemat Lappajärvelle. Suosittelen kohdetta varsinkin kesällä matkustaville jo maisemien takia. Kuntoportailla on hyvä verrytellä autossa puutuneita jalkoja, toteaa Lakaniemi-Pokela-Pyhälahti Kyläseuran puheenjohtaja Heikki Salmela.  

Kesäisin kuntoportailla järjestetään myös porrasjuoksun SM-kisat. Kävijöitä on ympäri Suomen, mutta suurin vaikutus portailla on luultavasti vimpeliläisten kuntoiluintoon. Kuinka monta kertaa sinä ehtisit käydä kiipeämässä Lakeaharjun huipulle kuntoporraskampanjan aikana? 

Tervetuloa kisan avajaisiin Lakeaharjulle 30.5. kello 18.00. Paikalla ovat kyläseuran edustajien lisäksi Vimpelin kunnan nuoriso- ja liikuntaohjaaja Karoliina Joohs, joka pitää innokkaille ilmaisen kuntoporras treenin. Tervetuloa mukaan! 

Jouppilanvuoren elämysportaat osa Seinäjoen elämysliikuntareitistöä

Lakeuden Elämysliikunta ry on vuosien ajan kehittänyt Jouppilanvuoren ja Kyrkösjärven aluetta kaikenlaisille käyttäjille sopivaksi terveysliikunta-alueeksi. Yhtenä elämysliikunnan osana vuonna 2019 rakennettiin talkootyönä elämysportaat Jouppilanvuoren laskettelurinteen viereen. Rinteen juurelta nousevat kahdet portaat, jotka yhtyvät yhdeksi huipulle asti. Portaat käsittävät yhteensä 441 askelmaa, kun nousee ”suorinta” reittiä huipulle portaita on 309 kappaletta. Välillä on penkkejä levähtämistä varten sekä portaiden puolivälissä suojaisa katos taideteoksineen. Näköalakatoksen seinällä voi maisemien lisäksi ihailla nuoren taiteilijan Ville Hautaluoman maalaamaa muraalia.

— Portaat haluttiin tehdä monipuolisiksi elämys- ja aktiviteettiportaiksi, jossa voivat liikkua kaikenikäiset kansalaiset. Portailla saa myös elämyksiä ja sosiaalinen puoli on myös osa liikuntaa, kun yhdessä voidaan pohtia ”maailman menoa”, kertoo Lakeuden Elämysliikunta ry:n toiminnanjohtaja Hannu Salo

Joupiskalla kuntoporraskilpailu avataan keskiviikkona 5.6. klo 10.30 Lakeuden Elämysliikunnan talkoiden yhteydessä. Tervetuloa!

Lakeaharjun kuntoportaisiin EU:n maaseuturahoituksen tukea myönnettiin Leader Aisaparin kautta ja Jouppilanvuoren elämysportaisiin Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksesta. Kävijälaskuri Joupiskan elämysportaille on rahoitettu Leader Liiveristä. Maaseuturahoitusta on myönnetty jo lähes 50 kuntoportaille Suomessa.

Kuntoporraskilpailu mukana Suomen Olympiakomitean Toimintakykyinen maa ja kansa -kampanjassa 

Suomen maaseutuverkoston järjestämä kuntoporraskilpailu on mukana Toimintakykyinen maa ja kansa -kampanjassa, joka lanseerattiin Urheilugaalassa tammikuussa 2024. Olympiakomitean luotsaamassa kampanjassa on tavoitteena rakentaa koko kansakunnan yhteinen ilmiö, jolla saadaan ihmisten liikkuminen ja toimintakyky Suomen vahvuudeksi. Tällä hetkellä suomalaisten liikkumattomuus maksaa yhteiskunnalle noin 4,7 miljardia euroa vuodessa. 

Kuntoportaiden nousu on hyvä tapa vahvistaa omaa kuntoaan ja toimintakykyään. On laskettu, että 50 päivittäistä porrasaskelmaa voi laskea sydän- ja verisuonitautien ja jopa sydänkohtauksen riskiä 20 prosentilla. Samalla kuntoportaissa saa raitista ulkoilmaa ja pääsee ihailemaan upeita maaseudun maisemia. Kilpailussa mukana olevat kuntoportaat ovat kaikkien vapaassa ja maksuttomassa käytössä.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoa julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500
http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Antalet MKB-projekt fortsätter att öka på NTM-centralen i Södra Österbottens område (landskapen i Österbotten)12.6.2024 15:21:56 EEST | Tiedote

Bakgrunden till att antalet ökar är projekt för investering i grön omställning. På NTM-centralens verksamhetsområde i Södra Österbotten, Mellersta Österbotten och Österbotten är ett rekordantal av projekt aktuella, vilka omfattas av förfarandet vid miljökonsekvensbedömning (MKB). Tidigare var det normala antalet på årsnivå mindre än 10, men redan i fjol var antalet projekt beaktansvärt. För tillfället är mer än femtio MKB-förfaranden anhängiga och dessutom pågår förhandsöverläggningar i cirka 20 projekt, dvs. projekt som kommer att bli anhängiga, vilket betyder att vi talar om mer än 70 projekt sammanlagt.

YVA-hankkeiden määrä jatkaa kasvuaan Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella (Pohjalaismaakunnat)12.6.2024 15:21:56 EEST | Tiedote

Kasvavan määrän taustalla ovat vihreän siirtymän investointihankkeet. Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Pohjanmaalla ja Pohjanmaalla on ELY-keskuksen alueella vireillä ennätysmäärä hankkeita, jotka kuuluvat ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA) pariin. Aiemmin vuositasolla tavanomainen määrä on ollut alle 10, mutta jo viime vuonna hankkeiden määrä oli huomattava. Tällä hetkellä vireillä on jopa yli viisikymmentä YVA-menettelyä ja lisäksi on ennakkoneuvotteluituna eli vireille tulossa noin 20 hanketta, joten yhteensä puhutaan yli 70 YVA-hankkeesta.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut YVA-yhteysviranomaisen perustellun päätelmän CPC Surmankeidas Oy:n Surmankeitaan tuulivoimapuiston YVA-selostuksesta (Isojoki)7.6.2024 14:45:00 EEST | Tiedote

CPC Surmankeidas Oy suunnittelee Surmankeitaan tuulivoimapuistoa Isojoen kuntaan. Hankealue on kooltaan noin 1660 hehtaaria ja se sijaitsee noin viiden kilometrin etäisyydellä Isojoen keskustaajamasta länteen. Hankealueelle suunnitellaan enintään 22 tuulivoimalan rakentamista. Suunniteltujen voimaloiden kokonaiskorkeus on 280 metriä ja yksikköteho on 6-10 MW. Sähkönsiirto on suunniteltu hankealueelta noin 6,8 kilometrin pituisella 110 kV voimajohdolla Fingridin Arkkukallion sähköasemalle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye