Jyväskylän yliopisto

Väitös: Tietokoneavusteisesti tehdyt kompromissipäätökset tulisi voida myös perustella

Jaa

FM Giovanni Misitano tutki väitöskirjassaan kompromissiratkaisujen tekemistä tekoälyä hyödyntäen. Vaikka viime kädessä kaikki päätökset ovat kompromisseja, parhaan kompromissin löytäminen ei ole helppoa. Etsintää voidaan tehostaa erilaisin menetelmin. Keskeistä Misitanon tutkimissa menetelmissä on, että tietokoneen antamat kompromissiratkaisut ovat myös selitettävissä, eli käyttäjä pystyy ymmärtämään, miksi tietokone on päätynyt tietynlaiseen ehdotukseen ja pystyy tarvittaessa vaikuttamaan siihen omia mieltymyksiään muokkaamalla.

FM Giovanni Misitano
FM Giovanni Misitano Petteri Kivimäki / Jyväskylän yliopisto

FM Giovanni Misitano tutki väitöskirjassaan, miten kompromissiratkaisujen löytämistä voidaan tehostaa tekoälyn avulla niin arjessa kuin teollisuudessakin.  

”Hyvä kompromissi ei tarkoita kaikille samaa asiaa. Pekka saattaa esimerkiksi olla valmis tinkimään ostetun tuotteen laadusta, jos hintaa saa alemmaksi. Anni taas ei katso hintaa, mutta on hyvin tarkka tuotteen laadusta. Pekka ei kuitenkaan tyydy huonolaatuisimpaan tuotteeseen, eikä Anni ole valmis maksamaan mitä sattuu”, Misitano selittää.

Kompromissit, joita Pekka ja Anni ovat valmiita tekemään, määräävät lopulta sen, mikä tuote on kummallekin henkilölle sopivin, ja mikä lopullinen ostopäätös on.

Misitanon esimerkissä kompromissina toimi hinnan ja laadun suhde. Sopiva suhde riippuu kummankin henkilökohtaisista mieltymyksistä. Todellisessa maailmassa nämä ongelmat ovat paljon monimutkaisempia ja kompromisseja joudutaan pohtimaan joskus hyvinkin monen, jopa kymmenien, kriteerien suhteen. Puhutaan monitavoiteoptimoinnista.

Misitano kertoo, että hänen tutkimiaan vuorovaikutteisia päätöksenteon tukemiseen tarkoitettuja menetelmiä voidaan hyödyntää hyvin monissa eri asioissa ja monilla eri aloilla, esimerkiksi metsänhoidon tehostamisessa tai autojen törmäyskestävyyden kehittämisessä.

Nämä menetelmät auttavat parhaan mahdollisen kompromissiratkaisun löytämisessä optimoimalla, eli laskemalla, ja käyttäjän mieltymyksiä hyödyntäen.

Tietokoneen pitää pystyä selittämään ihmiselle miten tiettyihin ratkaisuihin päädytään

Misitanon mukaan monet nyt olemassa olevat menetelmät toimivat ihmisen näkökulmasta ikään kuin mustina laatikkoina, syöden ilmaistuja mieltymyksiä ja sylkien ulos kompromissiratkaisuja.

”Päätöksentekijä ei pääse näkemään miten tietokoneen tekemä ratkaisuehdotus syntyy, eikä myöskään pääse välttämättä vaikuttamaan siihen kesken optimointiprosessia”, Misitano selventää.

Omassa tutkimuksessaan Misitano haluaa löytää vastauksia kompromissiratkaisujen etsivien menetelmien selitettävyyteen. Selitettävyyden avulla menetelmää käyttävä henkilö näkee kytköksen mieltymysten ja tietokoneen esittämien kompromissien välillä.

”Tutkimuksen avulla ihmiset voivat helpommin löytää heille sopivimmat kompromissit erilaisiin ongelmiin, ymmärtäen samalla miten eri mieltymykset ovat vaikuttaneet lopullisen ratkaisun syntymiseen. Tämä auttaa myös kompromissiratkaisujen perustelemisessa sekä itselleen että muille”, Misitano kertoo.

Tutkimus voi parhaimmillaan johtaa erilaisiin läpimurtoihin päätöksenteon tukemisessa ja parhaan mahdollisen päätöksen tekemisessä. Hyvä kompromissi tulee tulevaisuudessakin riippumaan päätöstä tekevän yksilön mieltymyksistä, mutta parhaiden kompromissien täytyy olla myös perusteltavissa.

Lisätietoja

FM Giovanni Misitanon väitöskirjan “Enhancing the decision-support capabilities of interactive multiobjective optimization with explainability” tarkastustilaisuus järjestetään perjantaina 31.5. klo 12. Vastaväittäjänä toimii professori Serpil Sayin (Koc University, Turkki) ja kustoksena professori Kaisa Miettinen (Jyväskylän yliopisto).  

Pysyvä linkki julkaisuun Enhancing the decision-support capabilities of interactive multiobjective optimization with explainability

Väitöstilaisuuden kieli on englanti. Väitöstilaisuutta voi seurata verkossa tai salissa RUU D104 Helena (Ruusupuisto). 

Yhteyshenkilöt

Kuvat

FM Giovanni Misitano
FM Giovanni Misitano
Lataa

Linkit

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös: Inversio-ongelmia ja minimipintoja (Nurminen)10.6.2024 08:37:13 EEST | Tiedote

Voidaanko pinta-alaa minimoivan pinnan geometriasta saada tietoa tekemällä mittauksia vain pinnan reunalla, näkemättä ollenkaan itse pinnalle? Janne Nurmisen väitöskirjassa etsitään vastauksia tämän kaltaisiin kysymyksiin, joita kutsutaan inversio-ongelmiksi. Laajemmin väitöskirjassa tutkitaan kuvaillun kaltaisia inversio-ongelmia niin sanotuille epälineaarisille osittaisdifferentiaaliyhtälöille.

Väitös: Kulta tarjoaa raakaöljyä vahvemman suojan osakesijoittajille kriisiperiodien aikana7.6.2024 09:48:24 EEST | Tiedote

Missä sijoittajan varat ovat turvassa, kun huonot ajat koittavat? Onko kulta vai raakaöljy parempi turva? Kuinka pankit suojautuivat negatiivisten korkojen aiheuttamaa riskiä vastaan? VTL Juhani Raatikainen tarkastelee väitöskirjassaan osakesijoittajien ja pankkien riskienhallintastrategioita markkinaromahdusten ja muutoin haastavien markkinaolosuhteiden vallitessa. Työssä tutkitaan erityisesti kullan ja raakaöljyn merkitystä osakesijoittajille sekä pankkien liiketoimintastrategioiden muutoksia negatiivisten korkojen periodilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye