Korkein oikeus / Högsta domstolen

KKO hylkäsi syyttäjien purkuhakemuksen Kittilän kunnanjohtajan erottamiseen liittyvässä rikosasiassa

Jaa

Syyttäjät vaativat korkeimmassa oikeudessa, että Rovaniemen hovioikeuden 3.5.2021 antama tuomio puretaan syytekohdan 5 osalta.

Lapin käräjäoikeus hylkäsi 28.6.2019 Kittilän kunnan tilapäisen valiokunnan jäseniin, kunnanvaltuuston jäseniin ja kunnanhallituksen jäseniin kohdistetun virkarikossyytteen, joka perustui lainvastaiseen menettelyyn kunnanjohtajan irtisanomisessa (syytekohta 5). Rovaniemen hovioikeus ei muuttanut 3.5.2021 antamallaan tuomiollaan käräjäoikeuden tuomiota tältä osin eikä KKO myöntänyt valituslupaa 29.10.2021 antamallaan päätöksellä, joten syyte kohdassa 5 tuli lainvoimaisesti hylätyksi.

Syyttäjät vaativat KKO:ssa, että lainvoimainen tuomio puretaan syytekohdan 5 osalta. Syyttäjät perustivat vaatimuksensa muun ohessa siihen, että KKO oli myöhemmin tuominnut kunnanhallituksen jäseniä virka-aseman väärinkäyttämisestä saman rikosasian syytekohdassa 1, joka liittyi kunnanjohtajan tekemän tutkimispyynnön peruuttamiseen. Syyttäjät katsoivat, että ratkaisujen välillä oli ristiriita. Lisäksi syyttäjät esittivät purkuhakemuksensa tueksi uutta todistelua katsoen, että todistelu olisi johtanut todennäköisesti vastaajien tuomitsemiseen rikoksesta, jos ne olisi esitetty hakemuksen kohteena olevassa asiassa.

KKO katsoi, että ratkaisujen välillä ei ollut syyttäjien väittämää ristiriitaa, eikä KKO:n myöhemmin annettu tuomio ylipäätään ollut laissa tarkoitettu peruste tuomion purkamiseen syytettyjen vahingoksi. Korkein oikeus katsoi, että syyttäjien esittämät uudet todisteet eivät olisi todennäköisesti johtaneet rikoksesta tuomitsemiseen, vaikka ne olisi esitetty hovioikeudessa. KKO hylkäsi syyttäjien purkuhakemuksen.

Asian diaarinumero KKO:ssa H2023/139

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot: Esittelijä Juha Pihlamaa, p. 02956 40043, juha.pihlamaa@oikeus.fi

Asiakirjatilaukset: korkeimman oikeuden viestintä, viestinta.kko(at)oikeus.fi, puh. 02956 40052 ja 02956 40078

Korkein oikeus käyttää ylintä tuomiovaltaa riita- ja rikosasioissa sekä valvoo lainkäyttöä omalla toimialallaan. Korkeimman oikeuden keskeisin tehtävä on antaa ennakkopäätöksiä.

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Korkein oikeus / Högsta domstolen

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye