Oulun yliopisto

Metallintuottajat ja tutkimusorganisaatiot vahvistavat yhteistyötään päästöjen vähentämiseksi

Jaa

Suomen johtavat metallituottajat ovat käynnistäneet kotimaisten tutkimusorganisaatioiden kanssa laajan kolmivuotisen tutkimushankkeen, jonka tavoitteena on jatkaa teknologioiden kehittämistä hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi suomalaisessa metallituotannossa. Business Finlandin rahoittaman hankkeen kokonaisbudjetti on 17 miljoonaa euroa.

Tutkijatohtori Aidin Heidari vetypelkistyksen parissa Oulun yliopistossa, kuva Mikko Törmänen.
Tutkijatohtori Aidin Heidari vetypelkistyksen parissa Oulun yliopistossa, kuva Mikko Törmänen.

Towards Carbon-Neutral Metals 2 – TOCANEM2 -hankkeessa Boliden Harjavalta, Fortum Battery Recycling, Fortum Waste Solutions, Jervois, Metso ja Outokumpu tekevät yhteistyötä pilotoidessaan prosesseja ja teknologioita, jotka on kehitetty yhteistyössä Aalto-yliopiston, LUT-yliopiston, Oulun yliopiston, Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) ja Åbo Akademin kanssa. Oulun yliopiston koordinoimassa hankkeessa työskentelee 40 tutkijaa eri tutkimusorganisaatioissa.

TOCANEM2, jatkaa aiempaa, tehokkaaksi osoittautunutta yhteisinnovaatio-ohjelmaa. Toiminta perustuu tiiviiseen yhteistyöhön suomalaisten tutkimuslaitosten, metallituottajien, raaka-aineiden toimittajien ja teräksen sekä metallituotteiden valmistajien välillä. Jatkohankkeessa keskitytään uusiin vähähiilisiin ja hiilidioksidipäästöttömiin prosesseihin ja toimintatapoihin sekä keinoihin parantaa metallintuotannon energia- ja materiaalitehokkuutta prosessien yhdistämisen ja sivuvirtojen hyödyntämisen avulla. Jo aiemmin tunnistettuja prosessi-innovaatioita ja teknologioita viedään korkeammalle valmiustasolle.

”Metalliteollisuus on Suomen suurin teollisuudenala. Alan kehitys kohti hiilineutraaliutta on suuri teknologinen haaste, mutta samalla se on myös suuri mahdollisuus suomalaisille yrityksille. Hiilineutraalius edellyttää teknologisia innovaatioita ja merkittäviä muutoksia metallinkäsittelyssä, materiaalivirroissa ja energiantuotannossa. Päästövähennykset ja uudet teknologiset ratkaisut ovat myös tulevaisuudessa merkittävä kilpailutekijä globaaleilla markkinoilla. Yhteisinnovaatiohanke TOCANEM 2 on Business Finlandin strategian mukainen ja myötävaikuttaa myös Suomen hiilineutraaliustavoitteen saavuttamiseen”, sanoo ekosysteemipäällikkö Satu Penttinen.

"Jo ensimmäisessä TOCANEM-ohjelmassa määrittelimme lupaavia teknologioita. Nyt TOCANEM 2:n avulla voimme keskittyä valittuihin uusiin teknologioihin, kuten metallien pelkistämiseen vedyllä ja vetyplasmasulatuspelkistämiseen, ja testata niiden soveltuvuutta teollisesti tärkeissä olosuhteissa. Olemme innostuneita myös biohiilestä lämmittämisessä”, sanoo hankkeen päätutkija, Oulun yliopiston professori Timo Fabritius. ”TOCANEM 2 edistää Suomen asemaa yhtenä maailman johtajana hiilineutraalin metallien tuotannossa. Toimintamme on jo herättänyt paljon kansainvälistä kiinnostusta."

Hankkeen tärkeänä tehtävänä on myös työvoiman uudistaminen uusilla taidoilla ja ammattilaisilla, jotka muodostavat olennaisen kilpailutekijän suomalaiselle metalliteollisuudelle.

Professori Timo Fabritius, 040 554 6683, timo.fabritius

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori Timo Fabritius, 040 554 6683, timo.fabritius@oulu.fi, Oulun yliopisto
Viestintäasiantuntija Kaisu Koivumäki, 050 4344261, kaisu.koivumaki@oulu.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Nuorten päätöksessä lähteä yrittäjäksi vaikuttaa yhä useammin halu ratkaista ongelmia13.6.2024 09:43:50 EEST | Tiedote

Mikä saa nuoren yrittäjän tielle? Ratkaiseeko raha vai työn mielekkyys? Nuorten yrittäjyyshalukkuus on noussut selvästi viime vuosina ja nyt yli puolet nuorista haluaa kokeilla yritystoimintaa jossain työuran vaiheessa. Nuoret eivät välttämättä enää ensisijaisesti halua tehdä yrittäjänä rahaa, vaan toteuttaa itseään ja unelmiaan merkityksellisellä tavalla. Aiheesta keskustellaan Porin SuomiAreenalla 27. kesäkuuta.

Nuorten kanssa kehitetyn pelin avulla kirjoitustaidot haltuun13.6.2024 07:07:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopiston INTERACT- ja OASIS -tutkimusyksiköt, yhteistyössä Lapin yliopiston Pelaa, keksi & kirjoita -hankkeen ja Oulun ammattikorkeakoulun kanssa ovat kehittäneet teknologian ja motivaatiotutkimuksen innoittamana virtuaalisen pelioppimisympäristön tukemaan lasten ja nuorten luku- ja kirjoitustaitoja. Tarinatalo -hanke on monitieteellinen tutkimusprojekti, jossa yhdistyy Lapin yliopiston pedagoginen asiantuntijuus, Oulun ammattikorkeakoulun ohjelmointiosaaminen sekä Oulun yliopiston käyttäjälähtöisen teknologian ja hyötypelien suunnittelutaidot.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye