Korkein hallinto-oikeus

KHO ja Saamelaiskäräjät järjestivät ilmastosymposiumin EU-maiden tuomareille

Jaa

Korkein hallinto-oikeus ja Saamelaiskäräjät järjestivät yhteistyössä ilmastonmuutosta, ympäristökysymyksiä ja maankäyttöä saamelaisalueilla käsittelevän symposiumin EU-jäsenmaiden korkeimpien hallintotuomioistuinten tuomareille.

Inarissa 26.5.2024 pidetyssä tilaisuudessa keskusteltiin luonnon monimuotoisuuden köyhtymisen vaikutuksista saamelaisten elämään ja elinkeinoihin, saamelaisen poronhoidon maankäyttöön liittyvistä laeista ja oikeusperiaatteista sekä ilmastotoimista arktisella alueella.

”On tärkeää käydä rakentavaa vuoropuhelua suomalaisen ja eurooppalaisen yhteiskunnan keskeisten toimijoiden kanssa. Toivomme, että pystyimme tuomaan EU-maiden korkeimmille hallintotuomioistuimille syvällistä tietoa saamelaisten elämäntavasta, kolmesta Suomessa elävästä saamen kielestä ja kaikista perinteisistä elinkeinoistamme, joiden suojeleminen ja kehittäminen on alkuperäiskansa saamelaisten tulevaisuuden elinehto”, sanoo Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Pirita Näkkäläjärvi.

Symposiumissa puhuivat muun muassa Saamelaiskäräjien jäsen, metsäekologi Inka Musta, Lapin yliopiston saamelaistutkija, tohtori Anne-Maria Magga, saamelaisen ilmastoneuvoston jäsen, Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Hilppa Gregow ja Saksan ylimmän hallintotuomioistuimen tuomari Carsten Günther.

”EU:n korkeimpien hallintotuomioistuinten yhdistyksen, ACA-Europen, kokouksen yhteydessä järjestettävä symposium tarjosi erinomaisen tilaisuuden syventyä ilmastoa, ympäristöä ja maankäyttöä koskeviin teemoihin erityisesti Euroopan unionin alueen ainoan alkuperäiskansan näkökulmasta”, korostaa korkeimman hallinto-oikeuden presidentti Kari Kuusiniemi.

Symposiumin vieraina oli ACA-Europen jäsentuomioistuinten presidenttejä, puheenjohtajia ja tuomareita, yhteensä noin 60. Symposium liittyy korkeimman hallinto-oikeuden kaksivuotisen ACA-Europe-puheenjohtajakauden kokousten yhteydessä järjestettäviin erillistilaisuuksiin. ACA-Europen kokoukset jatkuvat Inarissa 27-28.5.2024 pidettävällä yhdistyksen jäsenseminaarilla ja yleiskokouksella.

Yhteyshenkilöt

Korkein hallinto-oikeus (KHO) käyttää ylintä tuomiovaltaa hallintolainkäyttöasioissa. Suurin osa korkeimmassa hallinto-oikeudessa ratkaistavista asioista tulee valituksina muista hallintotuomioistuimista. KHO:n päätöksistä ei voi valittaa. www.kho.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Korkein hallinto-oikeus

KHO:n ennakkopäätös, joka koskee pysyvän oleskeluluvan myöntämisen edellytyksenä olevan asumisajan alkamista11.6.2024 10:01:37 EEST | Päätös

Muutoksenhakijalle oli myönnetty turvapaikka ja jatkuva oleskelulupa hänen haettuaan kansainvälistä suojelua kolmannen kerran. Asiassa oli ratkaistavana kysymys siitä, lasketaanko pysyvän oleskeluluvan edellytyksenä oleva neljän vuoden asumisaika maahantulopäivästä myös siinä tapauksessa, että pakolaisuuden perusteella saatu oleskelulupa oli myönnetty vasta myöhemmän hakemuksen johdosta.

KHO:n ennakkopäätös, joka koskee tiedoksiantotapaa yhteydenpidon rajoittamista koskevassa asiassa11.6.2024 09:51:22 EEST | Päätös

Hallinto-oikeus oli hylännyt sijaishuollossa olevan lapsen vanhemman valituksen viranomaisen päätöksestä, jolla oli rajoitettu lapsen oikeutta pitää yhteyttä vanhempaansa. Lapsen vanhempi ei ollut käyttänyt hallinto-oikeudessa asiamiestä. Hallinto-oikeuden päätös olisi tullut antaa hänelle todisteellisesti tiedoksi. KHO 2024:86 Kort referat på svenska HFD 2024:86

KHO:n ennakkopäätös, joka koskee yhtiöoikeudellisia hallintotoimia10.6.2024 09:09:01 EEST | Päätös

Verohallinto oli viranomaisaloitteisesti muodostanut metsätilan yhteisomistuksen perusteella verotusyhtymän. Yhtymälle oli annettu Y-tunnus, ja yhtymän tiedot oli merkitty yritys- ja yhteisötietojärjestelmään. Toinen yhtymän osakkaista oli vastustanut yhtymän perustamista. Verohallinto oli hänen pyynnöstään antanut asiassa valituskelpoiseksi tarkoitetun päätöksen. Korkein hallinto-oikeus totesi, että yritys- ja yhteisötunnusrekisterin tiedoilla ei sellaisenaan ollut välittömiä oikeusvaikutuksia. Se, onko kysymyksessä olevalla kiinteistöllä harjoitetusta metsätaloudesta saatava pääomatulo jaettava verotettavaksi yhtymän osakkaiksi merkityillä henkilöillä, sekä heidän osuutensa tähän tuloon ja heidän vastuunsa yhtymän verosta tulivat ratkaistaviksi vasta verotuksen toimittamisen yhteydessä. Mainittujen tietojen merkitsemistä yritys- ja yhteisötietojärjestelmään oli pidettävä vain rekisteriteknisinä toimenpiteinä. Verohallinnon päätöstä ei pidetty valituskelpoisena. Korkeimman hallinto-oi

KHO:n ennakkopäätös, joka koskee henkilökohtaisen avustajan työaikakorvauksia vammaispalvelun kustannuksina7.6.2024 09:24:09 EEST | Päätös

Kuntayhtymä oli myöntänyt A:lle vammaispalvelulain perusteella palveluasumisen kotiin, joka toteutettiin henkilökohtaisen avun avulla. Käytössä oli työnantajamalli, jossa A toimi työnantajana ja avustajana hänen tyttärensä. Kuntayhtymä kieltäytyi korvaamasta A:lle palkkauksesta aiheutuvina kustannuksina työaikaan sidoksissa olevia palkanlisiä sillä perusteella, että työaikalakia ei sovellettu työnantajan perheenjäsenen työhön.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye