Väitöstiedote: Ympäristönmuuutokset vaikuttavat kasviplanktonin määrään järvissä (Ahonen)
Salla Ahosen tuore bio- ja ympäristötieteiden alan väitöskirja tarkastelee järvien valo-olosuhteiden vaikutuksia kasviplanktoniin. Tutkimus auttaa ymmärtämään, miten kasviplankton, järvien ravintoverkkojen tärkein energialähde, reagoi ympäristönmuutoksiin.

Humuskuormitus monissa järvissä on kasvanut viime vuosikymmeninä aiheuttaen järvien tummumista. Humuskuorman kasvaessa järven valoisa kerros madaltuu ja veden väri muuttuu ruskeammaksi. Jyväskylän yliopiston väitöskirjatutkija Salla Ahosen mukaan tummuminen vaikuttaa kasviplanktonin valosaatavuuteen sekä sen määrään järvissä. Humuksen imiessä suuremman osan valosta, kasviplanktonille jää yksinkertaisesti vähemmän valoa käytettäväksi. Ahonen havaitsi myös, että punaisen valon osuus kasviplanktonin valoabsorptiosta oli suurempaa humuspitoisemmissa järvissä.
Tulosten perusteella kasviplanktonbiomassa oli kuitenkin valorajoituksesta huolimatta suurempi tummemmissa järvissä. Tätä voi selittää ravinnesaatavuus, joka oli parempi tummissa järvissä.
- Kasviplankton tarvitsee valoa ja ravinteita perustuotantoon. Jos humuksen mukana järviin tulee enemmän ravinteita, voi kasviplanktonin biomassa kasvaa, kuitenkin edellyttäen, että valoa on tarpeeksi saatavilla, selventää Salla Ahonen Jyväskylän yliopistosta.
Tyynet hellejaksot voivat rajoittaa kasviplanktonin määrää
Kun järvet kesällä kerrostuvat, kasviplankton elää lähimpänä pintaa olevassa sekoittuvassa kerroksessa, jonka syvyys vaikuttaa valo- ja ravinnesaatavuuteen. Humusjärven kesäaikaisessa seurannassa Ahonen havaitsi suuremman kasviplanktonbiomassan olevan yhteydessä sekoittuvan kerroksen syvenemiseen, vaikka syveneminen heikensi valosaatavuutta. Ravinteiden määrä usein kasvaa syvemmälle mentäessä, mikä voi rajoittaa kasviplanktonin määrää, mikäli vesi ei pääse sekoittumaan.
- Kesäaikaiset hellejaksot yleistyvät ilmastonmuutoksen myötä. Pitkät tyynet hellejaksot rajoittavat sekoittuvan kerroksen syvyyttä, mikä tutkimukseni perusteella voi vähentää kasviplanktonin määrää. Tummuminen voi vahvistaa tätä vaikutusta. Ympäristönmuutosten vaikutuksia kasviplanktoniin on tärkeä tutkia, sillä ne voivat heijastua järvien koko ravintoverkkoon, selventää Ahonen.
FM Salla Ahosen väitöskirja ”The impact of optical properties on spectral light availability and biomass of phytoplankton in boreal lakes” tarkastustilaisuus järjestetään perjantaina 31.5.2024 klo 12 alkaen Fysiikan laitoksen FYS1-salissa. Vastaväittäjänä toimii professori Sebastian Diehl (Umeån yliopisto, Ruotsi) ja kustoksena yliopiston lehtori Anssi Vähätalo (Jyväskylän yliopisto). Väitöksen kieli on englanti.
Väitöskirja ”The impact of optical properties on spectral light availability and biomass of phytoplankton in boreal lakes” on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa: https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/94784
Lisätietoja: Salla Ahonen, salla.a.ahonen@jyu.fi, +358504039876.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Elina LeskinenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 50 461 7880elina.leskinen@jyu.fiKuvat

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.
Sivistyksen vuoksi -kirjan tavoitteena on sivistyneen elämän kunnianpalautus: Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Jyväskylän Kesän avajaispäivänä ke 2.7.23.6.2025 09:09:04 EEST | Tiedote
Sivistys ei kuulu vain harvoille ja valituille, vaan meille kaikille. Sivistyksen vuoksi -kirjan kantava ajatus on, että sivistyksen tavoittelu niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla rakentaa merkityksellistä, hyvää elämää. Kirjan 32 kirjoittajaa käsittelevät sivistystä eri näkökulmista kirkastaen sivistyksen olemusta, kielen ja kulttuurin sivistävää voimaa, ruumiin sivistystä, polarisaation ja sivistyksen suhdetta sekä sivistyksen merkitystä yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena tavoitteena. Kirjoittajajoukkoon kuuluvat muun muassa Tarja Halonen, M. A. Numminen, Jarkko Martikainen, Kirsi Piha, Juha Hurme, Julia Thurén ja Piia Viitanen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme