Insinööriliitto IL ry

Työllisyys kohentunut alkuvuodesta

Jaa

Työllisyys on parantunut alkuvuoden aikana ja työttömien työnhakijoiden määrä lähtenyt laskuun. Taso on kuitenkin edelleen viime vuotta heikompi. 20–64-vuotiaiden työllisyysaste oli huhtikuussa 76,3 prosenttia, eli työllisyys on pysynyt hyvällä tasolla.

Insinööriliiton ekonomisti Paavo Hurri
Insinööriliiton ekonomisti Paavo Hurri Insinööriliitto

Työmarkkinaluvut ovat kehittyneet kuluvan vuoden alkupuoliskolla positiivisempaan suuntaan, vaikka heikko suhdanne näkyy työmarkkinoilla edelleen. Työllisten määrä on kasvanut ja lomautukset ovat lähteneet laskuun. Tilanne on kuitenkin heikompi kuin viime vuonna.

Vire työmarkkinoilla on vähän parantunut: Tilastokeskuksen työvoimatutkimuksen mukaan 15–74-vuotiaiden työllisten määrä on kasvanut alkuvuoden aikana. Huhtikuussa työllisiä oli noin 17 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Myös työttömien määrä on edelleen edellisvuotta korkeammalla tasolla.

­– Työttömien työnhakijoiden ja lomautettujen määrä on laskenut alkuvuoden aikana, mutta luvut ovat tosiaan vielä korkeammalla tasolla kuin vuotta aiemmin. Kehitystä on tapahtunut kuitenkin positiivisempaan suuntaan, Insinööriliiton ekonomisti Paavo Hurri sanoo.

Työ- ja elinkeinoministeriön työnvälitystilaston mukaan työttömiä työnhakijoita oli huhtikuussa noin 275 000, mikä on vähemmän kuin tammikuussa. Myös kokoaikaisesti lomautettujen määrä on lähtenyt alkuvuoden aikana laskuun. Huhtikuussa lomautettuja oli yli 27 000, mikä on lähes 8 000 vähemmän kuin tammikuussa.

­– Työmarkkinaluvut pitävät sisällään melko paljon kausi- ja satunnaisvaihtelua, mutta trendisarjoista voi nähdä viimeisen vuoden heikon kehityksen. Vaikka 20–64-vuotiaiden työllisyyden trendiluku on laskenut 78,4 prosentista 77,1 prosenttiin vuoden aikana, silti ollaan edelleen hyvällä tasolla, Hurri sanoo.

Insinöörien työttömyysluvuissa on havaittavissa melko samanlaista kehitystä kuin työmarkkinoilla yleisesti. Kokoaikaisesti lomautettujen määrä on laskenut selvästi alkuvuoden aikana. Myös työttömien insinöörien määrä on lähtenyt laskuun alkuvuodesta, mutta on edelleen jonkin verran korkeammalla kuin vuosi sitten.

­– Viimeisimpien talousennusteiden mukaan työllisyysasteen ei enää heikenny ja talouden odotetaan lähtevän kasvuun vuoden jälkimmäisellä puoliskolla. Kasvu näkyy myös työmarkkinoilla positiivisena kehityksenä. Myönteisen kehityksen vauhdittamiseksi tarvitaan ostovoimaa tukevia ratkaisuja ja investointeja, sanoo Hurri.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

ekonomisti Paavo Hurri 050 470 0979

Linkit

Insinööriliitto on akavalainen ammattijärjestö, johon kuuluu jäsenjärjestöjen kautta 75 000 jäsentä. Jäsenet ovat insinöörejä ja muita tekniikan asiantuntijoita sekä insinööriopiskelijoita. Insinööriliitto tekee työtä parempien työpäivien puolesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Insinööriliitto IL ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye