AIPA-järjestelmä otetaan käyttöön rikosasioissa
AIPA- järjestelmän valtakunnallinen käyttöönotto rikosasioiden käsittelyssä tapahtuu tänään 27.5.2024. Käyttöönottoa on edeltänyt noin kahden kuukauden mittainen pilotointijakso kolmessa käräjäoikeudessa. Järjestelmä on otettu jo aiemmin käyttöön muissa asiaryhmissä.

AIPA- järjestelmän valtakunnallinen käyttöönotto rikosasioiden käsittelyssä tapahtuu tänään 27.5.2024. Käyttöönottoa on edeltänyt noin kahden kuukauden mittainen pilotointijakso kolmessa käräjäoikeudessa. Järjestelmä on otettu jo aiemmin käyttöön muissa asiaryhmissä.
Merkittävä käyttöönotto, mutta ei kehittämisen päätös
Tämä valtakunnallinen käyttöönotto on AIPA-hankkeen suurin. Nyt käyttöönotettavia uusia toiminnallisuuksia alettiin kehittää jo vuonna 2019 ja pitkää kehitysjaksoa seurasi perusteellinen testaus ennen pilotin aloittamista. Myös tuomioistuimissa käyttöönottoon on valmistauduttu huolella toimintatapoja uudistamalla ja henkilöstöä kouluttamalla. Käräjäoikeuksien ohella myös hovioikeudet ja korkein oikeus alkavat nyt käyttää AIPA-järjestelmää.
Syyttäjät käyttävät edelleen rikosasioissa vanhaa asianhallintajärjestelmää ja yksittäisen asian käsittely siirtyy AIPA-järjestelmään, kun se lähetetään syyttäjältä käräjäoikeudelle. Myös syyttäjien siirtyminen AIPAn käyttöön on kuitenkin jo lähellä. Syyttäjätoiminnot sisältävän version toteutus on valmistunut, mutta se on vielä testattava huolellisesti ennen käyttöönottoa. Tavoite syyttäjien käyttöönotolle on vuoden 2024 lopulla.
AIPA-järjestelmän kehittäminen ei tule päättymään tähänkään, vaan järjestelmän toimintoja tullaan laajentamaan ja parantamaan jatkuvasti. Käyttökokemuksista saadulla palautteella on keskeinen rooli järjestelmän jatkokehityksessä. Kehittämisestä vastaavat yhteistyössä Tuomioistuinvirasto, Syyttäjälaitos ja Oikeusrekisterikeskus.
Takana pitkä hanke
AIPA-hanke alkoi oikeusministeriössä vuonna 2010 esivalmistelulla. Hankkeen tavoitteeksi asetettiin lainkäyttötyön digitalisaatio yleisissä tuomioistuimissa ja Syyttäjälaitoksessa sekä uuden tietojärjestelmäkokonaisuuden rakentaminen tukemaan uutta työtapaa. Tavoitteidensa mukaisesti AIPA-järjestelmää on kehitetty niin, että sen avulla lainkäyttöasiat hoidetaan kokonaisuudessaan sähköisesti vireille tulosta ratkaisemiseen ja arkistointiin saakka.
AIPA-järjestelmän toteuttaminen aloitettiin vuonna 2014. Järjestelmän ensimmäinen käyttöönotto tapahtui loppuvuodesta 2016, kun aloitettiin syyttäjien summaaristen sakkoasioiden pilotointi. Tämän jälkeen järjestelmä käyttö laajentui vaiheittain käräjäoikeuksien hakemus- ja riita-asioihin sekä osaan pakkokeinoasioista. Vuonna 2020 hanke siirtyi oikeusministeriöstä Tuomioistuinvirastoon ja hanke päättyy 30.6.2024.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Johtaja Pasi Kumpula, p. 029 565 0516
sähköposti: etunimi.sukunimi@oikeus.fi
Tuomioistuinvirasto
Tuomioistuinvirasto on itsenäinen keskusvirasto, joka palvelee koko tuomioistuinlaitosta. Tuomioistuinvirasto toimii oikeusministeriön hallinnonalalla. Viraston tehtävänä on huolehtia siitä, että tuomioistuimet kykenevät käyttämään tuomiovaltaa laadukkaasti ja että tuomioistuinten hallinto on tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti järjestetty.
Muut kielet
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tuomioistuinvirasto
Det finns inte tillräckligt med tvåspråkig personal vid domstolarna, enligt enkätundersökning25.4.2025 12:00:29 EEST | Pressmeddelande
Vid domstolarna upplevs att det inte finns tillräckligt med tvåspråkig personal. Det framgår av en rapport om en enkätundersökning som justitieministeriet har publicerat i dag.
Kyselytutkimuksen mukaan tuomioistuimissa ei ole riittävästi kaksikielistä henkilöstöä25.4.2025 12:00:29 EEST | Tiedote
Tuomioistuimissa koetaan, ettei kaksikielistä henkilöstöä ole riittävästi. Tämä käy ilmi oikeusministeriö tänään julkaisemasta kyselytutkimusta koskevasta raportista.
Svar på minderårigas frågor om rättegångar – ett omfattande informationspaket har publicerats på tuomioistuimet.fi-webbplatsen2.4.2025 10:04:46 EEST | Pressmeddelande
Vad händer om man faller offer för ett brott, är vittne till ett brott eller åtalas för ett brott? På de nyligen publicerade webbsidorna besvaras frågor som uppstår i samband med rättegångar och straff när minderåriga kommer i kontakt med domstolar. Vi berättar också hur saker utreds i domstol i en situation där föräldrarna skiljer sig eller när ärenden som gäller barnskydd behandlas.
Vastauksia alaikäisten kysymyksiin oikeudenkäynneistä – laaja tietopaketti julkaistu tuomioistuimet.fissä2.4.2025 10:04:46 EEST | Tiedote
Mitä tapahtuu, jos joutuu rikoksen uhriksi, on rikoksen silminnäkijä tai jos joutuu syytteeseen rikoksesta? Juuri julkaistulla sivustolla vastataan kysymyksiin, joita alaikäisenä tuomioistuimessa asioiville herää oikeudenkäynteihin ja rangaistuksiin liittyen. Kerromme myös, miten asioita selvitetään tuomioistuimessa sellaisessa tilanteessa, jossa vanhemmat eroavat tai kun käsitellään lastensuojeluun liittyviä asioita.
Domstolsväsendets bokslut 2024: Personalresurserna ökade, men samtidigt ökade antalet mål och ärenden5.3.2025 11:47:32 EET | Pressmeddelande
År 2024 fortsatte domstolsväsendet stadigt att utföra sin grundläggande uppgift. Redogörelsen för rättsvården gjorde det möjligt att öka personalresurserna med cirka hundra årsverken 2024. En nästan lika stor ökning kan genomföras 2025.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme