Korkein hallinto-oikeus

Euroopan ylimpien hallintotuomioistuinten tuomarit kokoontuvat Inarissa

Jaa

Euroopan unionin ylimpien hallintotuomioistuinten yhdistyksen ACA-Europen tuomareita on kokoontunut seminaarin ja vuosikokoukseen Inariin 26.-28.5.2024. Seminaarissa käsitellään perusoikeuksien toteutumista monitasoisessa järjestelmässä, jonka osia ovat kansainväliset ihmisoikeussopimukset, Euroopan unionin perusoikeuskirja ja kunkin ACA-Europen jäsenvaltion kansalliset perustuslait.

Eilen käynnistyneen tapahtuman ensimmäisenä päivänä ACA-Europen tuomarit perehtyivät arktisen alueen ilmasto- ja ympäristökysymyksiin yhdessä Saamelaiskäräjien kanssa järjestetyssä symposiumissa.

Tämän päivän jäsenseminaarin pääpuhuja, Euroopan unionin tuomioistuimen tuomari Niilo Jääskinen, tarkastelee EU:n ympäristöoikeuden perusperiaatteiden vaikutusta kansallisten hallintotuomioistuinten vastuisiin ja velvollisuuksiin unionin tuomioistuimen uusimman oikeuskäytännön pohjalta.

Seminaarin pääpaino on tilaisuutta varten tehdyn laajan kyselytutkimuksen tulosten läpikäynnissä. Tutkimuksessa kartoitettiin ACA-Europen jäsentuomioistuinten käytäntöjä kansallisten perusoikeussäännösten soveltamisessa sekä kansallisten perusoikeussäännösten yhteispeliä eurooppalaisen sääntelyn kanssa.

Kolmipäiväinen tapahtuma koostuu ACA-Europen hallituksen kokouksesta, oikeustieteellisestä jäsenseminaarista ja yleiskokouksesta sekä erillisohjelmasta kuten tutustumisesta paikalliseen kulttuuriin ja luontoon.

Tapahtumaan osallistuu EU:n jäsenmaiden korkeimpien hallintotuomioistuinten yhdistyksen ACA-Europen jäsentuomioistuinten presidenttejä, puheenjohtajia ja tuomareita yhteensä noin 60.

Mikä on ACA-Europe?

ACA-Europen (Association of Councils of State and Supreme Administrative Jurisdictions of the European Union) tavoitteena on edistää Euroopan ylimpien hallintotuomioistuinten tuomareiden ymmärrystä unionin oikeudesta ja toistensa toiminnasta niiden soveltaessa unionin oikeutta. ACA-Europe järjestää seminaareja ja tekee oikeuskäytäntöön liittyvää tutkimusta.  ACA-Europen toiminta on Euroopan komission osarahoittama.

Korkeimman hallinto-oikeuden kesäkuussa 2023 alkaneella kaksivuotisella puheenjohtajakaudella keskitytään ylimpien hallintotuomioistuinten vuoropuheluun unionin tuomioistuimen kanssa sekä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisutoiminnan kansallisten vaikutusten analyysiin. 

Yhteyshenkilöt

Linkit

Korkein hallinto-oikeus (KHO) käyttää ylintä tuomiovaltaa hallintolainkäyttöasioissa. Suurin osa korkeimmassa hallinto-oikeudessa ratkaistavista asioista tulee valituksina muista hallintotuomioistuimista. KHO:n päätöksistä ei voi valittaa. www.kho.fi

Muut kielet

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Korkein hallinto-oikeus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye