HUS

Europeiskt samarbete möjliggjorde ballongvidgning av aortaklaffen hos ett foster

Dela

En patient på Nya barnsjukhuset skickades till Keplers universitetssjukhus i Linz, Österrike för en sällsynt ballongvidgning av aortaklaffen hos ett foster. Tack vare det krävande ingreppet undgick barnet ett svårt hjärtfel.

HUS Matti Snellman

En svår förträngning i aorttaklaffen kan konstateras redan vid fosterscreeningen som sker i mitten av graviditeten. Efter fyndet skickas den gravida till Nya barnsjukhuset för fortsatta undersökningar. En så här tidigt konstaterad förträngning av aortaklaffen hos ett foster är en sällsynt utvecklingsstörning i aortaklaffen. Den förvärras vanligen då graviditeten framskrider och kan leda till störningar i tillväxten och som värst till utveckling av enkammarhjärta (HLHS). Om hjärtats utveckling störs så här allvarligt, kan hjärtfelet inte åtgärdas helt efter födseln. En nyfödd med enkammarhjärta kommer att behöva intensivvård och det första stora hjärtkirurgiska ingreppet redan vid cirka en veckas ålder. Då barnet blir äldre behöver det flera hjälpoperationer av hjärtat och ibland också en hjärttransplantation. Obehandlat leder tillståndet till att den nyfödda avlider. 

I Finland konstateras under fostertiden svåra förträngningar i aortaklaffen som utvecklas tidigt endast med cirka 2–4 års mellanrum. Eftersom vården är utmanande och kräver ett erfaret team, genomförs ballongvidgning av aortaklaffen inte i Finland. 

”Vi har redan för några år sedan förberett oss på att ett sådant här tillstånd upptäcks under fosterutvecklingen och kommit överens om samarbete med barnsjukhuset i Linz. Beslutet om vård görs på basis av en gemensam bildkonsultation och genom att diskutera tillsammans med familjen”, säger barnkardiolog Olli Pitkänen-Argillander vid Nya barnsjukhuset.  

Tack vare det krävande ingreppet kan barnet leva ett normalt liv 


En svår förträngning av aortaklaffen som konstaterats under fostertiden kan i vissa fall behandlas med ballongvidgning av den missbildade klaffen under graviditetsveckorna 22–32. Modern sövs ner för ballongvidgningen av fostrets aortaklaff. Anestesin säkerställer också nersövningen av fostret och smärtbehandlingen under ingreppet. Vid ingreppet förs ballongvidgningskatetern under ultraljudsledning med hjälp av en ledare in genom moderns bukvägg, livmoderväggen och fostrets bröstkorg till aortaklaffen i den vänstra kammaren. Efter detta fylls bollen i spetsen av katetern med vätska och tryck, vilket tvingar aortaklaffen att vidga sig så att den når den önskade diametern.

Ingreppet är mycket krävande men behandlingsresultaten i Linz har varit utmärkta.  Efter ballongvidgningen av fostrets aortaklaff fortsätter graviditeten oftast normalt och man behöver sällan upprepa ingreppet. Efter ingreppet fortsätter uppföljningen av graviditeten och efter födseln uppföljningen av babyns tillstånd på Nya barnsjukhuset.

“Det är fint att vi genom internationellt samarbete kan hjälpa barnet och familjen. En lyckad ballongvidgning av aortaklaffen skonar barnet från flera hjärtoperationer senare i livet och ökar livskvaliteten. Behandlingen är också mycket kostnadseffektiv om alternativen är behandling av enkammarhjärta och uppföljning eller att man eventuellt senare måste genomföra en hjärttransplantation”, säger Olli Pitkänen-Argillander. 

Nyckelord

Kontakter

barnkardiolog Olli Pitkänen-Argillander, tfn 050 427 0939, olli.pitkanen-argillander@hus.fi

Om HUS

HUS Helsingfors universitetssjukhus är Finlands största aktör inom den specialiserade sjukvården. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

På HUS får nästan 700 000 patienter vård varje år. Hos oss arbetar över 27 000 proffs för patientens bästa. Vi ansvarar för ordnandet av specialiserad sjukvård inom Nyland. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar i Finland och inom Södra Finlands samarbetsområde koncentrerats till oss.

HUS – Den främstavården

HUS medietjänst betjänar media måndag–torsdag kl. 10–16, fredag kl. 10–15 på numret 050 427 2875 eller per e-post viestinta@hus.fi.

hus.fi/sv

Andra språk

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye